Στο δεύτερο ετήσιο συνέδριο της ΕΙΗΕΑ με τίτλο «Εφημερίδες 2025», συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού Τύπου, οι στρατηγικές που εφαρμόζουν οι εκδοτικοί οργανισμοί, οι θεσμικές προκλήσεις του Τύπου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι νέες πρακτικές στη δημοσιογραφία. 

Το «Μανιφέστο» ήταν εκεί και συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου, μεταδίδοντας τα όσα βαρυσήμαντα ειπώθηκαν και συζητήθηκαν. 

Χατζηνικολάου: Οι εφημερίδες διασφαλίζουν την εγκυρότητα της ενημέρωσης 

Ο πρόεδρος της ΕΙΗΕΑ, Νίκος Χατζηνικολάου, τόνισε ότι ο στόχος του συνεδρίου είναι η σφαιρική εξέταση των ζητημάτων που αφορούν τον Τύπο σε μία εποχή όπου η αξιόπιστη ενημέρωση είναι πιο αναγκαία από ποτέ για την υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών. Αναφερόμενος στον Νέλσον Μαντέλα, υπογράμμισε τη σημασία ενός ελεύθερου και ανεξάρτητου Τύπου για τη Δημοκρατία. Ο κ. Χατζηνικολάου επισήμανε πως οι εφημερίδες διασφαλίζουν την εγκυρότητα της ενημέρωσης σε έναν κόσμο όπου η παραπληροφόρηση εξαπλώνεται με ταχύτητα. 

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, επεσήμανε ότι η εφημερίδα, κατά τον Χέγκελ, λειτουργεί για τους ανθρώπους σαν την πρωινή προσευχή. Τόνισε ότι ενώ η ηλεκτρονική ενημέρωση είναι συχνά φευγαλέα, η εφημερίδα παρέχει τη δυνατότητα στο κοινό να επανέρχεται στις πληροφορίες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Υποστήριξε επίσης ότι η ανάγκη για έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση θα γίνεται όλο και πιο επιτακτική. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της αξιόπιστης ενημέρωσης σε μια περίοδο που η παραπληροφόρηση έχει γίνει σημαντικό ζήτημα, ενώ τόνισε την ανάγκη στήριξης των εφημερίδων, τόσο των μεγάλων όσο και των περιφερειακών. Σχολίασε επίσης τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μέσων ενημέρωσης και την προστασία των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. 

Η Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, υπογράμμισε ότι το ζήτημα δεν είναι η επιβίωση του έντυπου Τύπου, αλλά η απομάκρυνση της νέας γενιάς από την ενημέρωση, ενώ τόνισε την ανάγκη για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Τύπο. 

Το συνέδριο επικεντρώθηκε επίσης σε διεθνείς προκλήσεις για τον Τύπο και την ανάγκη για νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως αυτά που εξετάστηκαν από τον Μπερτράν Ζιέ, διευθυντή του Groupe Le Figaro, ο οποίος ανέλυσε τις σύγχρονες πρακτικές που ακολουθούν σημαντικοί οργανισμοί παγκοσμίως.