Το έδαφος, πάνω στο οποίο θα κινηθεί σε περίπτωση αποτυχίας στις ευρωεκλογές, ετοιμάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο στόχος της δεύτερης θέσης απομακρύνεται. Σε αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν εσωκομματικές αναταράξεις, με την ηγετική ομάδα να έχει δύο δρόμους. Ειδικότερα, ο κ. Ανδρουλάκης διατηρεί το δικαίωμα, για να αποφύγει ζητήματα συνοχής, να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο, το οποίο θα λάβει τις αποφάσεις σχετικά με την ηγεσία, κάτι που αναμένεται να ζητήσουν οι διαφωνούντες. Μια δεύτερη επιλογή είναι να συζητηθούν στα όργανα οι αιτίες του αποτελέσματος και να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα. Υπάρχει όμως και μια τρίτη επιλογή, την οποία φαίνεται να προωθούν ορισμένοι, και είναι το να μην πραγματοποιηθεί τίποτα από τα παραπάνω και να συνεχιστεί η πορεία του κόμματος μέχρι το 2025, χρονιά που, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, είναι προγραμματισμένες οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. 

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα, τη στιγμή πάντως που επιμένει ότι η δεύτερη θέση είναι εφικτή. «Εγώ κατέβηκα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί πιστεύω ότι η παράταξη έπρεπε να αναγεννηθεί, να αναζωογονηθεί και νομίζω σε ένα βαθμό τα έχω καταφέρει. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ των προηγούμενων ετών πια, και μόνο αυτή η συζήτηση αν θα είμαστε δεύτεροι, ή κυβέρνηση στο μέλλον, είναι κάτι που πριν από δύο χρόνια ήταν όνειρο θερινής νυκτός», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Mega, απέφυγε όμως να ξεκαθαρίσει ποια θα είναι η στρατηγική του την επομένη των ευρωεκλογών. Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης, επιχείρησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, καθώς ισχυρίστηκε ότι δεν κάνει τέτοιες σκέψεις! «Οταν δίνεις μία μάχη σε αυτά τα επίπεδα, δεν κοιτάς ούτε αριστερά ούτε δεξιά ούτε πίσω. Εχετε εντύπωση ότι εγώ τα σκέφτομαι όλα αυτά τα πράγματα;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά. 

Επιλεκτική αμνησία 

Σίγουρα, όμως, η ρητορική σταδιακά έχει αρχίζει να αλλάξει, οι γωνίες να λειαίνουν και ουσιαστικά να βάζει τις βάσεις, ώστε το βράδυ της 9ης Ιουνίου να χρυσώσει το χάπι στους επικριτές του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα ηγετικά στελέχη τονίζουν με νόημα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση τόσο με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές όσο και με τις ευρωεκλογές του 2019, επί προεδρίας Φώφης Γεννηματά, αφήνοντας στην άκρη τα περί δεύτερης θέσης, την οποία επαναφέρουν κατά το δοκούν. «Θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση των ποσοστών μας. Οταν οι άλλοι πέφτουν, το ΠΑΣΟΚ θα έχει δυναμική άνοδο στα ποσοστά του», τονίζουν χαρακτηριστικά και δείχνουν προς τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στις προηγούμενες εθνικές εκλογές είχε συγκεντρώσει 41%. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– μειωμένα ποσοστά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές και συνεπώς ο μόνος κερδισμένος –σε απόλυτους αριθμούς– θα είναι το ΠΑΣΟΚ! 

Εν ολίγοις, τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη περισσότερη σύγχυση προκαλούν παρά στέλνουν καθαρό μήνυμα στους πολίτες. Κάτι που θυμίζει έντονα τις ακατανόητες αποφάσεις που έλαβε ο κ. Ανδρουλάκης στα κρίσιμα νομοσχέδια στη Βουλή, όπως για παράδειγμα για τα κρατικά πανεπιστήμια, όπου άλλαξε στάση… τρεις φορές!