Παίρνοντας αποστάσεις από τα όσα προηγήθηκαν το Σαββατοκύριακο κατά τη διαδικασία εκλογής των συνέδρων, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Νικόλας Φαραντούρης, ξεδιπλώνει στο «Μανιφέστο» το σχέδιό του για την ανασύνταξη του κόμματος και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στο να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία τονίζοντας ότι η υποψηφιότητά του είναι ενωτική. 

Είστε πρόσφατα εκλεγμένος ευρωβουλευτής, καθηγητής Πανεπιστημίου και δικηγόρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τι είναι αυτό που σας ώθησε να καταθέσετε υποψηφιότητα και για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ομολογουμένως δύσκολη φάση για το κόμμα σας; 

Ακριβώς αυτό. Η κρισιμότητα των στιγμών και η ανάγκη υπέρβασης της εσωστρέφειας, των προσωπικών στρατηγικών και του εγώ. Θεωρώ ότι μπορώ να αποτελέσω την ενωτική φωνή, που λείπει αυτήν τη στιγμή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ανακτήσουμε το κύρος και να ξαναθέσουμε την πολιτική ατζέντα. Με αυτοπεποίθηση στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Να ξανασυσπειρώσουμε τις δημοκρατικές-προοδευτικές δυνάμεις απέναντι σε μία κυβέρνηση που συνεχώς διολισθαίνει σε αδιαφάνεια, διασπάθιση δημόσιου χρήματος, ακρίβεια και ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική. Δεν έχω αποτελέσει ποτέ μέρος κανενός προβλήματος, γι’ αυτό και μπορώ να αποτελέσω μέρος της λύσης την επόμενη μέρα. Με Φαραντούρη επικεφαλής δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή αφορμή αποχώρησης ή διάσπασης. 

Τι θα αλλάζατε σε περίπτωση εκλογής σας στον ΣΥΡΙΖΑ; 

Το Πολιτικό Σχέδιο για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα στηρίζεται συνοπτικά σε 10+10 άξονες ανασυγκρότησης. Σχεδιάζω ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, προοδευτικό κόμμα και εισηγούμαι συγκεκριμένες τομές στη λειτουργία του ως εξής: 

1. Καθιερώνουμε μια ουσιαστική πολιτική κουλτούρα, με έμφαση στη συμμετοχή και στη δημοκρατία, ξεκινώντας από το Καταστατικό μας Συνέδριο αμέσως μετά τις εκλογές. Μετά την εκλογή προέδρου, καθορίζουμε μια πολιτική πορεία και όχι απλώς μια εκλογική διαδικασία. Τα μέλη μας, από τις τοπικές οργανώσεις έως την ηγεσία, συνδιαμορφώνουν ένα διετές πλάνο δράσης και κυβερνητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο μιας συλλογικής και συμμετοχικής αναγέννησης, μακριά από μονοκομματικές λογικές. 

2. Σπάμε τα στερεότυπα της πυραμιδικής δομής και δίνουμε τη δύναμη στα μέλη. Οι προτάσεις και οι θέσεις προέρχονται από τη βάση και κατευθύνονται προς την ηγεσία, αντιστρέφοντας το παραδοσιακό μοντέλο λήψης αποφάσεων. 

3. Η Νομαρχιακή Επιτροπή γίνεται ο κύριος πυρήνας της κομματικής ζωής σε κάθε νομό, συντονίζοντας δράσεις και δίνοντας λόγο και ρόλο στα μέλη της τοπικής κοινωνίας. 

4. Τα Περιφερειακά Συμβούλια λειτουργούν ως κέντρα πολιτικής ζύμωσης και ανανέωσης. Σε κάθε περιφέρεια προωθούν σε τακτά διαστήματα νέες προτάσεις και αναδεικνύουν τις θέσεις τους στην ηγεσία, προσδίδοντας νέα δυναμική στην πορεία του κόμματος. 

5. Οργανώσεις Μελών μπορούν να δημιουργηθούν σε οποιονδήποτε τομέα και περιοχή, ενισχύοντας την αντιπροσωπευτικότητα και τη σύνδεση με κάθε κοινωνική ομάδα, με ελάχιστη προϋπόθεση τα 15 μέλη. 

6. Εισάγουμε δύο θέσεις αντιπροέδρων: ο ένας για την περιφέρεια και ο άλλος για την προγραμματική εξέλιξη, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και στήριξη στις τοπικές οργανώσεις και στις προγραμματικές μας θέσεις. 

7. Το Ιδρυμα «Νίκος Πουλαντζάς» αναλαμβάνει την εκπαίδευση στελεχών και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη και αυτοδιοίκηση, ενώ αναπτύσσει εξωστρεφείς συνεργασίες με διεθνή ιδρύματα προοδευτικής πολιτικής. 

8. Λέμε όχι στα μέλη μιας χρήσης και θεσπίζουμε ελάχιστη θητεία έξι μηνών για το δικαίωμα ψήφου, ενώ απαιτείται διετής θητεία για όσους επιθυμούν να εκλεγούν σε ηγετικές θέσεις. 

9. Εισάγουμε την ψηφιακή σύγκλιση του κόμματος, εναρμονίζοντας τη λειτουργία του με τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, και ενισχύουμε τη διασύνδεσή του με την κοινωνία. 

10. Προωθούμε ένα κόμμα διαυγές και υπόλογο, με λογοδοσία και απολογισμό από κάθε όργανο, τόσο στα μέλη μας όσο και στον ελληνικό λαό, για μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπιστοσύνη. 

Αναφέρατε προηγουμένως και 10 άξονες για τη χώρα. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας; 

Το τελευταίο διάστημα παρουσίασα το πολιτικό μου σχέδιο, επίσης σε 10 άξονες, το οποίο καλύπτει την κοινωνία, την οικονομία, τους θεσμούς και τις εξωτερικές σχέσεις. Συνοψίζονται ως εξής: 

1. Εργασιακά δικαιώματα: Προτείνεται η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και η σταδιακή καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας με πλήρεις απολαβές. Παράλληλα, σχεδιάζονται κίνητρα για επιχειρήσεις ώστε να προωθηθεί η απομακρυσμένη εργασία, με έμφαση στην περιφέρεια. 

2. Ακρίβεια και καρτέλ: Στόχος είναι η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με πρόσθετους πόρους και αρμοδιότητες, για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων νόθευσης του ανταγωνισμού. Προτείνεται επίσης η κατάργηση επιπλέον τραπεζικών χρεώσεων για διατραπεζικές υπηρεσίες σε Ελλάδα και ΕΕ, ώστε να εξαλειφθούν κρυφές και παράνομες χρεώσεις. 

3. Ενέργεια και περιβάλλον: Προωθείται η ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων και η καθιέρωση της ενεργειακής δημοκρατίας, με υποχρεωτική συμμετοχή των ΑΠΕ σε ποσοστό 50%. Παράλληλα, επιδιώκεται δημόσιος έλεγχος στις ενεργειακές υποδομές και δίκτυα, καθώς και η θέσπιση μειωμένων οικογενειακών τιμολογίων. Σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, προτείνεται η προσωρινή αναστολή του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. 

4. Αγροδιατροφικός τομέας: Προβλέπεται η δημιουργία Γεωργικού Ταμείου για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές και η θέσπιση Μονάδας Εισαγωγών Φυτικών και Ζωικών Προϊόντων στις υπηρεσίες Τελωνείων. Στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας και της ποιοτικής επάρκειας στη χώρα. 

5. Δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και διαφθορά: Προωθείται ο εκδημοκρατισμός της Δικαιοσύνης μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, με τη συμμετοχή όλων των δικαστών στην εκλογή των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Επιδιώκεται επίσης η αναβάθμιση της Αρχής κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες και η εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς. 

6. Δημογραφικό και στεγαστικό: Σχεδιάζεται η δημιουργία Τράπεζας Στέγης με τη χρήση δημόσιων ακινήτων και σχολάζουσων κληρονομιών. Προτείνονται κίνητρα για τη μετεγκατάσταση οικογενειών στην περιφέρεια και τη θέσπιση επιδομάτων για τη μητέρα, με νομοθετική εξασφάλιση δυνατότητας κατ’ οίκον εργασίας τα πρώτα τρία χρόνια από τη γέννηση του παιδιού. 

7. Παιδεία και εκπαίδευση: Σχεδιάζεται η εισαγωγή μαθημάτων τεχνητής νοημοσύνης, κοινωνιολογίας και ψυχολογίας στα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δημόσιων πανεπιστημίων. Η επαγγελματική κατάρτιση θα υποστηρίζεται σε όλα τα στάδια της ζωής. 

8. Εθνικό Σύστημα Υγείας: Η πρόσβαση σε φθηνά φάρμακα θα αναγνωριστεί ως κοινωνικό δικαίωμα, με στόχο τη συνένωση ευρωπαϊκών δυνάμεων για τον περιορισμό της διάρκειας προστασίας πατεντών φαρμάκων. Παράλληλα, θα θεσπιστούν κίνητρα για την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη την Ελλάδα, ειδικά σε δυσπρόσιτες νησιωτικές περιοχές. 

9. «Κόκκινα» δάνεια και προστασία πρώτης κατοικίας: Προτείνεται υποχρεωτικό στάδιο διαμεσολάβησης πριν τη δικαστική διαδικασία, αυστηρή εποπτεία της διαμεσολάβησης και δυνατότητα επανόδου των πτωχευμένων οφειλετών στην αγορά, ώστε να αποφεύγονται αδικίες και καταχρηστικές πρακτικές. 

10. Εξωτερική πολιτική και διεθνής συνεργασία: Στόχος είναι η χώρα να αναδειχθεί σε αξιόπιστο, διεκδικητικό εταίρο εντός ΕΕ και διεθνών οργανισμών. Υπογραμμίζεται η ανάγκη διατήρησης των διαφορών με την Τουρκία σε ευρωπαϊκό επίπεδο (ευρω-τουρκικές και όχι αμιγώς ελληνο-τουρκικές διαφορές), η επανεκκίνηση του έργου East Med, καθώς και η ενίσχυση συνεργασιών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.