Αμέσως μετά την ομιλία του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για το περιεχόμενο και τις προτάσεις της «Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο», ακολούθησε η τοποθέτηση του εκπροσώπου της UEFA, Νίκολα Λούκα, ο οποίος μίλησε μέσω ψηφιακής τηλε-εφαρμογής προς τα μέλη της Επιτροπής.

Ο κ. Λούκα τόνισε πως οι παγκόσμια και η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, θεωρούν ύψιστης σημασίας τις επικείμενες αλλαγές που θα φέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο η Ολιστική Μελέτη, αναφέρθηκε στην πρόσληψη CEO στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και στην παρουσία της ανεξάρτητης Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Νίκολα Λούκα:

«Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση προς την UEFA και τη FIFA. Το θέμα της σημερινής συνάντησης άπτεται της Ολιστικής Μελέτης. Μία μελέτης που παρέδωσε ο πρόεδρος της UEFA προς τον πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2020.

Στη δική μου παρέμβαση θα αναφερθώ στο σκεπτικό της μελέτης. Θα κάνω μία ενημέρωση για τις συζητήσεις που κάναμε μαζί με την ΕΠΟ για να εξασφαλίσουμε ότι οι συστάσεις θα απηχούν στον κανονισμό της.

Η μελέτη είναι πλήρης και βασίζεται στις αρχές καλής διακυβέρνησης και σε στοιχεία που έχουμε συλλέξει κι αφορούν το ποδόσφαιρο, αλλά κι από την εμπειρία μας από το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Καλύπτει τη δομή της ποδοσφαιρικής διακυβέρνησης. Αναφέρεται στη σωστή λειτουργία της ΕΠΟ, στη διαιτησία, στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, στους παίκτες, τους προπονητές, την ακεραιότητα και στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας, στις ίσες ευκαιρίες και στη μελλοντική κατεύθυνση. Και περιλαμβάνει προτάσεις για τα επόμενα βήματα.

Να τονίσουμε κάποιες βασικές αρχές της Ολιστικής Μελέτης.

Η μελέτη αποτελεί από τη φύση της σύσταση. Αν και η UEFA/FIFA ισχυρά συνιστούν να υλοποιηθούν οι συστάσεις, η υλοποίηση είναι στη διακριτική ευχέρεια της ΕΠΟ. Και θα πρέπει να υπάρχει το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της Ομοσπονδίας. Εμπειρογνώμονες των FIFA/UEFA προχώρησαν στη σύνταξή του και πρέπει να μελετήσετε την Ολιστική Μελέτη και τους τομείς που θα χρειαστεί η στήριξη της κυβέρνησης, σε θέματα χειραγώγησης αγώνων και ασφάλειας.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα πρέπει να περιλαμβάνεται δια της εκπροσώπησης στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α), στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. υφυπουργός με βάση τη σύμβαση Μακόλιν.

Συνεργαζόμαστε με την ΕΠΟ για την κανονιστική συμμόρφωση στα σημεία διακυβέρνησης. Στις 19 Ιουλίου 2021 υπάρχει η έκταση Γενική Συνέλευση στην οποία θα λάβουν απόφαση τα μέλη της ΕΠΟ. Οι FIFA/UEFA φρονούν πως οι αλλαγές αυτές είναι υψίστης σημασίας και θα βελτιώσουν τη λειτουργία της ΕΠΟ και του ελληνικού ποδοσφαίρου σε όλα τα επίπεδα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή θα ενισχυθεί με εισαγωγή νέων φωνών και με παρουσία γυναικών και θα υπάρξουν έλεγχοι ακεραιότητας και πάνω στις προδιαγραφές των αποφάσεων. Μία ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης θα εφαρμόσει αυτό τον εσωτερικό έλεγχο, ενώ η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου θα ενισχύσει τη δική της σύνθεση και τα προνόμιά της.

Επιπλέον θα υπάρξει η πρόσληψη ενός CEO (Διευθύνοντα Συμβούλου) στην Ομοσπονδία για να υπάρξει ακόμη πιο σωστή εκτέλεση και λειτουργία της.

Αυτές οι αλλαγές που θα συζητηθούν στις 19 Ιουλίου είναι πολύ σημαντικές για τις FIFA/UEFA.

Επιπλέον ένα άλλο θέμα αφορά την ελληνική αθλητική νομοθεσία και το νόμο που έχει αλλάξει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες. Σε συνεργασία με την ΕΠΟ είχαμε αναδείξει τις διατάξεις που συγκρούονταν με αρχές του αυτοδιοίκητου της ΕΠΟ. Σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση θέλαμε να εργαστούμε πάνω σ’ αυτό και ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Αυγενάκη για να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα στον ίδιο, τους συνεργάτες του, την ΕΠΟ και τις FIFA/UEFA πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Είναι προβληματικό το ζήτημα που αφορά κυρίως την αναγνώριση των αθλητικών σωματείων στο μητρώο. Και θα πρέπει να γίνουν βήματα προ της σωστή κατεύθυνση και να υπάρξει συμμόρφωση με βάση το αυτοδιοίκητο. Προσβλέπουμε σε αυτή τη συνάντηση για να αναζητήσουμε αμοιβαίες λύσεις για όλους».

Εκ μέρους της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας μίλησε ο α’ αντιπρόεδρος Αστέριος Αντωνίου, ο οποίος επισήμανε πως «…οι αλλαγές της Ολιστικής Μελέτης θα γίνει καταστατικό για εμάς. Θα πρέπει όμως να προσαρμοστεί, όπως είπε νωρίτερα και ο κ. Λούκα, ο νόμος σε ορισμένα άρθρα του για μην επηρεάζεται το αυτοδιοίκητο και να υπάρξει καλύτερη επικοινωνία. Προκειμένου να βάλουμε το ποδόσφαιρο σε νέα δεδομένα. Ευελπιστώ στην καλή διάθεση όλων των ανθρώπων του ποδοσφαίρου».

Τέλος, ο πρόεδρος της Super League Λεωνίδας Μπουτσικάρης ανέφερε: «Είμαστε πολύ θετικοί με την υλοποίηση της Ολιστικής Μελέτης για να αντιμετωπίσει προβλήματα δεκαετιών στο ελληνικό ποδόσφαιρο, που έφεραν μεγάλη μείωση εσόδων και πτώση της Εθνικής Ομάδας και των συλλόγων μας στο ranking. Οι αλλαγές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Μετά την παρουσία μας εδώ θα υπάρξει Δ.Σ. της Λίγκας, προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ την Παρασκευή, η οποία θα εισηγηθεί τις αλλαγές Ολιστικής Μελέτης στο καταστατικό».