Ανώτεροι Ρώσοι στρατηγοί συζήτησαν πρόσφατα τις συνθήκες υπό τις οποίες η Μόσχα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στην Ουκρανία και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να το κάνει, σύμφωνα με τους NYT, που επικαλούνται πολλούς ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Όπως αναφέρει το δημοσιευμα των New York Times ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν φέρεται να μην συμμετείχε σε αυτές τις συνομιλίες, οι οποίες έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της αυξανόμενης πυρηνικής ρητορικής του Κρεμλίνου και των ρωσικών αποτυχιών στο πεδίο της μάχης. Όμως το γεγονός ότι σε τέτοιες συζητήσεις συμμετείχαν ανώτεροι Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες ανησύχησε την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχαν δει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι μεταφέρουν πυρηνικά όπλα σε τοποθεσίες ή έλαβαν άλλα τακτικά μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα χτύπημα.
Οι εκτιμήσεις του Πενταγώνου
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πενταγώνου, η Ρωσία διαθέτει έως και 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα, τα οποία προορίζονται για χρήση στο πεδίο της μάχης για την καταστολή των ένοπλων δυνάμεων του εχθρού. Κανένα τακτικό πυρηνικό όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε μάχη, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί με οποιοδήποτε μέσο, ??συμπεριλαμβανομένων ρουκετών ή βλημάτων πυροβολικού.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα έχουν λιγότερη ισχύ και είναι σχεδιασμένα για χρήση σε μικρότερες αποστάσεις από τις κεφαλές ICBM.
Στρατιωτικοί ειδικοί λένε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων -για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια- θα άλλαζε θεμελιωδώς τη μορφή του πολέμου. Αν και η καταστροφή που θα προκύψει θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους του όπλου και της κατεύθυνσης των ανέμων, ακόμη και μια μικρή πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και να καταστήσει μέρη της Ουκρανίας ακατοίκητα.
Ενώ ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης παραμένει ανησυχητικά υψηλός, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν και σύμμαχοι των ΗΠΑ λένε επίσης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ δυτικών και Ρώσων ομολόγων στα τέλη του περασμένου μήνα βοήθησαν στη μείωση ορισμένων πυρηνικών εντάσεων. Η ομιλία του Πούτιν την περασμένη Πέμπτη, στην οποία αρνήθηκε ότι η Μόσχα προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, «μείωσε περαιτέρω την ένταση», σύμφωνα με ορισμένους αξιωματούχους.
Στην Ουάσιγκτον, αξιωματούχοι της κυβέρνησης λένε ότι εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα ή ακόμα και μια «βρώμικη βόμβα».
Πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες Ρώσων αξιωματούχων κοινοποιήθηκαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ στα μέσα Οκτωβρίου, με τους αμερικανούς αξιωματούχους να μην περιγράφουν τα σενάρια που εξετάζει η ρωσική στρατιωτική ηγεσία για τη χρήση πυρηνικών όπλων.
Ωστόσο, ο Ουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της CIA, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η «δυνητική απόγνωση» του Πούτιν για τις ήττες στην Ουκρανία και τις αποτυχίες στον πόλεμο θα μπορούσε να ωθήσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Τζον Φ. Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αρνήθηκε να σχολιάσει «τις λεπτομέρειες αυτής της έκθεσης».
«Είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή ότι τα σχόλια της Ρωσίας σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι βαθιά ανησυχητικά και τα λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε ο κ. Κίρμπι. «Συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και δεν βλέπουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για τέτοια χρήση».