Η απόφαση που πήρε χθες, Τρίτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλλει απαγόρευση βίζας σε Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι έχουν διαπράξει βία κατά των Παλαιστινίων που βρίσκονται εκεί θέτει, σύμφωνα με άρθρο των New York Times, υπό δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ

Όπως τονίζει, επίσης, το άρθρο των NYT, η απόφαση της Ουάσιγκτον εκλαμβάνεται ως επίπληξη στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου που δεν έκανε περισσότερα για να περιορίσει τέτοιες επιθέσεις. Ωστόσο, παράλληλα και παραμερίζοντας, όπως φαίνεται, τις αντιδράσεις και τις επιπλήξεις της αμερικανικής πλευράς, ο Νετανιάχου είπε ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα πολύ καιρό μετά τη νίκη επί της Χαμάς.

Γιατί πιέζονται και οι δύο πλευρές 

Υπενθυμίζεται πως όλο αυτον τον καιρό που μαίνεται η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς από τις αρχές του Οκτωβρίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υποστηρίξει σθεναρά το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Παρόλα αυτά όπως επισημαίνουν οι ΝΥΤ, τα νυχτερινά τηλεφωνήματα μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ γίνονται ολοένα και πιο έντονα, όπως και τα δημόσια μηνύματα ορισμένων από τα ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και για τις δύο πλευρές καθώς το Ισραήλ του Νετανιάχου χρειάζεται την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για να συνεχίσει να ανεφοδιάζει τις δυνάμεις του και να το προστατεύσει από τη διεθνή πίεση συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, έχει συνδεθεί τόσο στενά με το Ισραήλ, δεχόμενος πολιτικές επιθέσεις, ειδικά από την αριστερή πτέρυγα του ίδιου του κόμματός του, που τον κατηγορεί ότι επέτρεψε τη μαζική σφαγή αμάχων.