Η πρόεδρος του Περού, Ντίμα Μπολουάρτε διόρισε σήμερα το υπουργικό της συμβούλιο, επιλέγοντας τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Άλεξ Κοντρέρας ως υπουργό Οικονομίας και τον χημικό μηχανικό Όσκαρ Βέρα ως υπουργό Ενέργειας και Ορυχείων, μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος του Κογκρέσου του Περού είχε ζητήσει από τη νέα πρόεδρο της χώρας, Ντίμα Μπολουάρτε, να διορίσει γρήγορα κυβέρνηση εν μέσω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας στους δρόμους, όπου οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο ζητούν την απελευθέρωσή του και νέες εκλογές.

«Η πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να λάβει γρήγορες αποφάσεις, όπως η κυβέρνησή της, και άμεσες αποφάσεις για να ξεπεράσει ορισμένες δυσκολίες και να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και ηρεμίας. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες για ηρεμία. Πρέπει να δούμε τα πράγματα με θετικό τρόπο», δήλωσε στο ραδιόφωνο RPP ο Χοσέ Ουίλιαμς, πρόεδρος του Κογκρέσου.

Πολλές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται όπως και αποκλεισμοί δρόμων από την Πέμπτη στη Λίμα και σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως στις περιοχές των Άνδεων, όπου ο Πέδρο Καστίγιο, πρώην δάσκαλος σε αγροτικό σχολείο, έχει τη μεγαλύτερη υποστήριξη.

Φοιτητές, εργαζόμενοι και πολιτικά κόμματα της αριστεράς κάλεσαν σε διαδήλωση στη Λίμα το Σάββατο από τις 23.00 ώρα Ελλάδας, μετά τη λήξη των αγώνων των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Μετά την απόπειρά του την Τετάρτη να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έναν ελιγμό που χαρακτηρίστηκε “πραξικόπημα”, ο Πέδρο Καστίγιο τέθηκε υπό κράτηση την Πέμπτη για επτά ημέρες με αίτημα της Εισαγγελίας, που τον μηνύει για “εξέγερση” και “συνωμοσία”.