Σε αλλαγή της δομής του προγράμματος επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τη νέα μορφή τη σηματοδοτεί κατ’ αρχάς η μετονομασία του σε «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καθώς η δημοφιλής δράση με τα ποσοστά επιδότησης έως και 70% και τα άτοκα δάνεια θα δίνει τη δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης και πρόσθετες παρεμβάσεις, που θα φέρνουν ενεργειακή αυτονομία.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους χειρισμούς του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά, το πρόγραμμα από το 2021 θα συνδεθεί και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και με τη νέα πολιτική της Κομισιόν «Renovation Wave», Νέο Κύμα Ανακαινίσεων, η οποία θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο.
Την ίδια περίοδο, δηλαδή το διάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου, αναμένεται να προκηρυχθεί και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο φιλοδοξεί κάθε χρόνο να αναβαθμίζονται ενεργειακά περί τις 60.000 κατοικίες, από το μέχρι σήμερα μέσο ετήσιο όρο των 12.300 κτιρίων.
Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε συζητήσεις οι αρμόδιοι υφυπουργοί ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς και Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, προκειμένου να «κλειδώσουν» τα κονδύλια που θα διατεθούν για αυτό τον κύκλο που θα ανοίξει μετά το καλοκαίρι. Πληροφορίες θέλουν να αναζητούνται κονδύλια εύρους 350-500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται, αν αυτό καταστεί εφικτό, να αξιοποιηθούν και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι αλλαγές
Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στοχεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενίσχυση περισσότερων νοικοκυριών, δίνοντας και έξτρα επιδοτήσεις σε όσους προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση που θα οδηγεί σε όσο το δυνατό χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση.
Οι κυριότερες αλλαγές που δρομολογούνται είναι:
1. Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά τρεις κατηγορίες κατ’ ελάχιστον. Αυτό επιβάλλει μεγαλύτερη έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση των κατοικιών με αυστηρότερα κριτήρια για τα θερμομονωτικά χαρακτηριστικά των υλικών και την καλύτερη πιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για όλο το πρόγραμμα θα υπάρχει αυστηρός ενεργειακός έλεγχος πριν και μετά την επιδότηση από μηχανικούς, που θα τεκμηριώνεται με έκδοση ΠΕΑ (Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης).
2. Προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για τις κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά τέσσερις κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις. Το κίνητρο αυτό λαμβάνει υπόψη ότι το 55% περίπου του κτιριακού αποθέματος έχει κατασκευαστεί πριν το 1980 και κατηγοριοποιείται ως Ζ/Η (κατηγορίες με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση).
3. Διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων.
4. Επιπλέον ποσοστό επιδότησης στις λιγνιτικές περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.
Νέες παρεμβάσεις
Στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα είναι επιλέξιμες προς επιχορήγηση οι κλασικές παρεμβάσεις της αντικατάστασης κουφωμάτων, της θερμομόνωσης και των συστημάτων ψύξης – θέρμανση, αλλά προστίθενται και νέες:
- Έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home)
- Συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ-φωτοβολταϊκά
- Ηλεκτρικοί φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες)
Πηγή: euro2day.gr