Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα είναι νεκρός, μετά από μία μαζική αεροπορική επίθεση σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά της Βηρυτού το βράδυ της Παρασκευής.

Νωρίτερα σε μήνυμά του ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο Χασάν Νασράλα «εξολοθρεύτηκε» στο χτύπημα της Βηρυτού, μαζί με τον διοικητή του λεγόμενου Νότιου Μετώπου της Χεζμπολάχ, Αλί Καράκι και άλλους διοικητές. Το τέλος του ηγέτη της Χεζμπολάχ αναμένται να ανοίξει ένα νέο κύκλο αίματος στη Μέση Ανατολή, με τον ολοκληρωτικό πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου και το ενδεχόμενο να αναλάβει επιχειρησιακή δράση και το Ιράν, περισσότερο ορατό παρά ποτέ. Σε συνεχή επαφή είναι το Ιράν με τη Χεζμπολάχ. Ο ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία μέσα στη χώρα με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα μετανιώσει για την ενέργειά του και απευθύνει έκκληση σε ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο να ενωθεί και να σταθεί στο πλευρό της Χεζμπολάχ και του λιβανέζικου λαού.

Ο Νασράλα στοχοποιήθηκε ενώ βρισκόταν στο κύριο αρχηγείο της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, γνωστό ως Ντάχιε, στο υπόγειο ενός κτιρίου κατοικιών στην Dahiyeh.

«Το χτύπημα διεξήχθη ενώ τα κορυφαία στελέχη της Χεζμπολάχ βρίσκονταν στο αρχηγείο τους και συμμετείχαν στον συντονισμό τρομοκρατικών ενεργειών κατά των πολιτών του κράτους του Ισραήλ», αναφέρει  ο Ισραηλιννός στρατός.

Ο Αρχηγός του Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι μετά τον Χασάν Νασράλα προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα φτάσει σε οποιονδήποτε απειλεί τη χώρα και τους πολίτες της.

«Δεν είναι το τέλος των εργαλείων στην εργαλειοθήκη. Το μήνυμα είναι απλό, σε όποιον απειλεί τους πολίτες του κράτους του Ισραήλ, θα ξέρουμε πώς να τους φτάσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και σκιαγράφησε τη δράση του Νασράλα, σημειώνοντας:

«Κατά τη διάρκεια της 32χρονης βασιλείας του Χασάν Νασράλα ως Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ, ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία πολλών Ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών και τον σχεδιασμό και την εκτέλεση χιλιάδων τρομοκρατικών δραστηριοτήτων Ήταν υπεύθυνος για τη διεύθυνση και την εκτέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων σε όλο τον κόσμο στις οποίες δολοφονήθηκαν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων. Ο Νασράλα ήταν ο κεντρικός λήπτης αποφάσεων και ο στρατηγικός ηγέτης της οργάνωσης».

Έχει χαθεί η επικοινωνία με τον Νασράλα...

«Έχει χαθεί η επαφή» με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, δήλωνε νωρίτερα σήμερα στο AFP πηγή της Χεζμπολάχ.

Την ίδια ώρα ο ισραηλινός στρατός επιστρατεύει τρία τάγματα εφέδρων για να ενισχύσει την άμυνα της κεντρικής διοίκησής του, στις επιχειρησιακές περιοχές της οποίας περιλαμβάνεται η κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Αιτία για αυτή την απόφαση αποτελεί η έναρξη της περιόδου των εβραϊκών εορτών, κατά τις οποίες συχνά κλιμακώνονται οι εντάσεις στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, όπου η σύγκρουση με Παλαιστίνιους μαχητές αναζωπυρώθηκε στη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ κατά του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ισραήλ σφυροκοπεί το Λίβανο - πλήγματα κατά της Χεζμπολάχ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέα πλήγματα με στόχο την Χεζμπολάχ στον ανατολικό Λίβανο, μετά τον εντατικό βομβαρδισμό στη διάρκεια της νύχτας των νοτίων προαστίων της Βηρυτού.

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, όπου η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι εξαπέλυσε ρουκέτες, μετά τα ισραηλινά πλήγματα στο προπύργιό της στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Στην πρώτη επίθεση που πραγματοποιεί μετά τα ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, η Χεζμπολάχ στοχοθέτησε με ρουκέτες Fadi-1 το κιμπούτς Κάμπρι στο βόρειο Ισραήλ

Παράλληλα ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος ερρίφθη από τον Λίβανο στο κεντρικό Ισραήλ και έπεσε σε ανοιχτό χώρο. Σύμφωνα με τον στρατό, δεν ήχησαν σειρήνες.