«Μιλάμε πολύ σοβαρά για τα νησιά, δεν μπλοφάρουμε» δήλωσε σήμερα, κατά την επιστροφή του από το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπολύοντας νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο ταξίδι ο Τσαβούσογλου είπε, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης: «Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο η Ελλάδα να παραβιάζει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947.
Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Ποιοι είναι οι όροι; Δεν θα στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιεί από το 1960 και είπαμε ότι αν δεν το σταματήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους, είναι σαφέστατο και ξεκάθαρο…
Είμαστε εξαιρετικά σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Διότι αυτά τα νησιά παραχωρήθηκαν υπο όρους. Αν η Ελλάδα σε κάθε ομιλία αναφέρεται στο Διεθνές Δίκαιο, αλλά δεν συμμορφωθεί με αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω».
Επίσης, αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν είπε: «Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ είχαν μια πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία – Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου… Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν, κάναμε μια προειδοποίηση.
Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η αύξηση (των βάσεων) δεν διέφυγε της προσοχής μας».
Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου είπε: «Δεν πρέπει να τα ξεπερνάμε με κενά λόγια πως “η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική έχει επεκτατικές βλέψεις στα εδάφη”. Αυτό είναι παραβίαση της Συνθήκης , στην πραγματικότητα, τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο να απειλήσουν την Τουρκία. Νομικά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πειράζει, το να πούμε ας τοποθετήσει όσα θέλει, όσο δεν σταματάτε την παραβίαση τόσο θα σας ακολουθούμε».
Εν τω μεταξύ, σήμερα η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε στον ΟΗΕ επιστολή για την Τουρκία, με την οποία απαντά στα στις τουρκικές αξιώσεις περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου αλλά και στα ζητήματα κυριαρχίας που θέτει η Άγκυρα.