Η κυβέρνηση προωθεί ένα σχέδιο για ταχύτερη μείωση του δημόσιου χρέους, με στόχο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις αγορές. Ειδικότερα, η οικονομική πολιτική επικεντρώνεται στη μείωση του χρέους σε συνδυασμό με τη διατήρηση ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης και βελτίωσης των δημοσιονομικών δεικτών. Οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε νέες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το 2025.
Σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και πιθανών εμπορικών εντάσεων, η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει ισχυρότερες βάσεις οικονομικής σταθερότητας. Μέρος του σχεδίου είναι η πρόωρη αποπληρωμή δημόσιων δανείων, κίνηση που ήδη έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Πρόωρες αποπληρωμές χρέους
Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα έχει εξοφλήσει πρόωρα δόσεις ύψους 7,935 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο του 2010. Αυτές οι δόσεις, αρχικά προγραμματισμένες για την περίοδο 2026-2028, αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας. Το 2025, προβλέπεται η αποπληρωμή επιπλέον 5 δισ. ευρώ από δάνεια που λήγουν μεταξύ 2033 και 2042.
Στόχος είναι η σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο υπολογίζεται ότι θα μειωθεί από το 163,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 στο 147,5% έως το τέλος του 2025. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί κατά 30 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2029.
Θετική επίδραση στις αγορές
Οι κινήσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να αποφέρουν καρπούς στις αγορές ομολόγων. Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων βρίσκεται στο 2,95%, χαμηλότερα από το αντίστοιχο γαλλικό, το οποίο ξεπερνά πλέον τις 2,95%.