Το Υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά τις standalone μπαταρίες, βάζοντας σε τροχιά νέα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μετά από αρκετές καθυστερήσεις, η απόφαση αναμένεται άμεσα, με την προγραμματισμένη ισχύ να αυξάνεται από τα αρχικά 2 GW στα 2,5 GW.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόβλεψη του σχεδίου έκανε λόγο για 1,5 GW, ωστόσο, το Υπουργείο, αναγνωρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών, αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση κατά 60%, διαμορφώνοντας ένα φιλόδοξο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης της αποθήκευσης ενέργειας.

Κατανομή της νέας ισχύος

Η διαθέσιμη ισχύς των 2,5 GW θα κατανεμηθεί σε δύο βασικά τμήματα:

  • 1,7 GW θα διοχετευθούν σε έργα που θα συνδεθούν με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.
  • 800 MW θα διατεθούν για σύνδεση στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπλέον, τα 1,7 GW θα κατανέμονται ανά γεωγραφική περιφέρεια, λαμβάνοντας υπόψη την εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών σε κάθε περιοχή. Ο στόχος είναι η μέγιστη δυνατή αποθήκευση ενέργειας τις μεσημεριανές ώρες, όταν η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο. Για τα έργα που θα συνδεθούν στο δίκτυο διανομής (800 MW), θα δοθεί προτεραιότητα σε εκείνα που βρίσκονται πιο κοντά στα σημεία σύνδεσης.

Σφιχτά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης

Το Υπουργείο Ενέργειας επιδιώκει την ταχεία υλοποίηση των έργων, θέτοντας αυστηρό χρονοδιάγραμμα 18 μηνών για την ολοκλήρωση και τη σύνδεσή τους με το δίκτυο. Ήδη, στους δύο πρώτους διαγωνισμούς standalone μπαταριών έχουν καταγραφεί προκλήσεις, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού αιτημάτων που εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εφικτότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρίτο διαγωνισμό αποθήκευσης

Παρά τις προκλήσεις, το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον τομέα της αποθήκευσης παραμένει ισχυρό. Αυτή την περίοδο, η ΡΑΑΕΥ εξετάζει τις αιτήσεις που κατατέθηκαν για τον τρίτο διαγωνισμό αποθήκευσης με μπαταρίες, με προθεσμία αξιολόγησης έως τις 5 Μαρτίου.

Ο διαγωνισμός αφορά έργα αποθήκευσης διάρκειας 4 ωρών (MWh/MW) σε συγκεκριμένες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη, η Τρίπολη, η Γορτυνία και η Οιχαλία. Συνολικά, υποβλήθηκαν 21 φάκελοι από μεγάλους ενεργειακούς ομίλους, μεταξύ των οποίων οι ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Metlen, Helleniq Renewables, Motor Oil και Principia.

Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων για νέες μονάδες αποθήκευσης

Η ζήτηση για έργα αποθήκευσης ενέργειας είναι εκρηκτική. Τον Φεβρουάριο, στη ΡΑΑΕΥ κατατέθηκαν αιτήσεις που αθροιστικά ξεπερνούν το 1 GW και αφορούν 74 νέα έργα αποθήκευσης, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο συστήματα μπαταριών όσο και αντλησιοταμιευτικά έργα.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για αντλησιοταμιευτικά έργα έφτασαν τα 280 MW, ενώ το υπόλοιπο αφορά εγκαταστάσεις με μπαταρίες.

Ανάμεσα στις μεγαλύτερες νέες αιτήσεις ξεχωρίζουν:

  • Ένα έργο 90 MW στον Λαγκαδά.
  • Δύο έργα των 60 MW στην Τανάγρα.
  • Ένα αντλησιοταμιευτικό έργο 160 MW στη Φλώρινα.
  • Ένα αντλησιοταμιευτικό έργο 80 MW στον Δήμο Βοΐου Κοζάνης.

Οι μπαταρίες ως λύση στο πρόβλημα χωρητικότητας του δικτύου

Η ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας αποτελεί βασική στρατηγική για την επίλυση του προβλήματος χωρητικότητας του ηλεκτρικού δικτύου. Με βάση το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η αποθηκευτική ικανότητα από μπαταρίες εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 4,3 GW έως το 2030 και τα 12 GW έως το 2050.

Σήμερα, ο δεσμευμένος ηλεκτρικός χώρος φτάνει τα 32 GW, με τα λειτουργούντα έργα ΑΠΕ να αγγίζουν τα 15 GW και άλλα 15 GW να δεσμεύονται μέσω προσφορών σύνδεσης.

Η επιτάχυνση της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης είναι κρίσιμη για την επίτευξη των εθνικών στόχων. Με τα νέα έργα standalone μπαταριών και τον τρίτο διαγωνισμό σε εξέλιξη, το συνολικό δυναμικό αποθήκευσης στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3,5 GW, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του εθνικού στόχου των 4,3 GW για το 2030.

Η ελληνική αγορά αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται σε φάση ραγδαίας ανάπτυξης, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να ενισχύεται διαρκώς, καθώς η χώρα προχωρά δυναμικά προς τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο και αποδοτικό ενεργειακό σύστημα.