Νέα επίθεση κατά της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου εξαπολύει η Άγκυρα με αφορμή δηλώσεις της από την Κύπρο από βρίσκεται. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι κατηγόρησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για «αστεία προπαγάνδα» και «πρόκληση»!
Σημειώνουμε ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της επίσκεψής της στην Κύπρο έκανε καθαρό: «Να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αντιπρόεδρος έκανε λόφγο για «αστεία και ανώφελη προσπάθεια προπαγάνδας, αλλά και πρόκληση». Δήλωσε δε ότι «θα ήταν επωφελές για όλη την περιοχή αν η πρόεδρος της Ελλάδας υιοθετούσε με ειλικρίνεια λόγο ειρήνης και συμφιλίωσης και όχι πολέμου».
Δηλώσεις Σακελλαροπούλου
«Να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά στην επίσκεψή της στα Φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Κατά την άφιξή της στα Φυλακισμένα Μνήματα την υποδέχθηκε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κύπρου Εμιλυ Γιολίτη. Ακολούθησε τρισάγιο, κατάθεση στεφάνου και ξενάγηση στο χώρο.
Αμέσως μετά, η ΠτΔ μετέβη στο στρατιωτικό κοιμητήριο, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, όπου ενημερώθηκε για την ιστορία του σημείου και της περιοχής και ξεναγήθηκε από τον υπουργό Αμυνας Χ. Πετρίδη και τον αρχηγό ΓΕΕΦ Α/Σ Δ. Ζερβάκη στο ομοίωμα του στρατιωτικού μεταγωγικού ΝΟΡΑΤΛΑΣ, που βρίσκεται στην περιοχή.
Το ΝΟΡΑΤΛΑΣ κατέπεσε στις 22 Ιουλίου 1974 από φίλια πυρά προερχόμενο από τα Χανιά με τελικό προορισμό τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια μεταφοράς καταδρομέων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έρχονταν στην Κύπρο με σκοπό την υπεράσπιση του νησιού.
Μετά το πέρας της τελετής, η κ. Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Με βαθιά συγκίνηση τιμάμε σήμερα τους ανδρείους που έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου. Ελάχιστο χρέος στη μνήμη τους είναι να αγωνιστούμε με ακλόνητη πίστη και επιμονή για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της Κύπρου».
Είχε προηγηθεί επίσκεψη στην οδό Λήδρας και την γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα.