Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να προτάσσουν με κάθε ευκαιρία ένα υποτιθέμενο πλεονέκτημα της αριστεράς στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποδειγματική διαχείριση του μεταναστευτικού, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα. Ένα γεγονός μάλιστα που το πιστοποιεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για πολλοστή φορά.

Συγκεκριμένα το ΕΔΔΑ καταδίκασε τη χώρα μας σε ηθική βλάβη ύψους 10.000€ υπέρ της αλλοδαπής με αρχικά D. S. διότι το 2018 είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τις συνθήκες κράτησης και διαμονής της στην χώρα μας. Η κουρδικής καταγωγής γυναίκα συνελήφθη στην Σάμο το 2018 για παράνομη είσοδο στην χώρα κι τοποθετήθηκε, ενώ ήταν γυναίκα και μάλιστα δίχως σύνοδο, σε μια υπερπλήρη δομή μεταναστών, η οποία ήταν σχεδόν αποκλειστικά με άνδρες μετανάστες και με άθλιες συνθήκες υγιεινής. Μάλιστα κατήγγειλε ότι διέμενε σε σκηνή χωρίς θέρμανση ενώ δεν είχε πρόσβαση σε φαγητό εντός της δομής. Αυτές ήταν οι άθλιες συνθήκες που αναγνώρισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ στις δομές μεταναστών.

Το δικαστήριο μάλιστα στην απόφαση του κάνει μνεία ότι οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές εκείνης της περιόδου δεν αποτελούν δικαιολογία για τις άθλιες συνθήκες, αφενός διότι η χώρα μας θα έπρεπε να κάνει περισσότερα στην διασφάλιση των συνόρων, αφετέρου να προβλέψει την έξαρση των ροών και να πράξει αναλόγως. Το ΕΔΔΑ, λοιπόν, διαπίστωσε παράβαση του άρθρου 3 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αποτελεί τη μοναδική καταδίκη της χώρας μας για όσα συνέβαιναν επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα στο μεταναστευτικό, καθώς η χώρα πληρώνει καταδίκες για τις συνθήκες στον περίφημο πρώην καταυλισμό της Μόριας.

Έτσι ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει 10.000€ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη στην αλλοδαπή γυναίκα. Να υποθέσουμε ότι κανένας από τους ευαίσθητους του ΣΥΡΙΖΑ και της αριστεράς δεν θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για το λάθος τους.