Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα της μεταπολίτευσης, που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό αδιάκοπα για 50 χρόνια, ξεπερνώντας πολιτικές κρίσεις, κοινωνικούς υφάλους και ακόμα τα απόνερα των μνημονίων που δυναμίτισαν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Οι βάσεις για αυτό το κατόρθωμα είναι το ευρύ ιδεολογικό φάσμα και ο πολιτικός ρεαλισμός. 

Στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής σημειώνει «Νέα Δημοκρατία είναι η πολιτική παράταξις που αγνοεί τις διενέξεις και τους διχασμούς του παρελθόντος - που τόσα δεινά επεσώρευσαν στον τόπο μας - και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητος». Μία φράση που ατυπώνει το εύρος της ως η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη με όρια από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας έως την πατριωτική και λαϊκή δεξιά, σφραγίζοντας το ιδεολογικό εύρος και τις τάσεις που συμβιώνουν αρμονικά για πέντε δεκαετίες μέσα σε αυτό.

Η υπόσχεση ότι «Ότι θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς», είναι η διαχρονική δυναμική της. 

Η ίδια η Νέα Δημοκρατία δεν έβαλε ποτέ ταμπέλες στην πολιτική της. Δεν αυτοπροσδιορίστηκε αλλά ασκούσε δημιουργική, επίκαιρη πολιτική, χτίζοντας μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, ως η μεγάλη παράταξη που τους χωράει όλους. Πάνω σε αυτό το σημείο, αναδεικνύεται ο πολιτικός ρεαλισμός. Ίσως το σημαντικότερο στοιχείο της μακρόχρονης ιστορίας της. 

Με ευθύνη απέναντι από τον λαϊκισμό

Δεν είναι λίγες οι φορές που στάθηκε με ευθύνη απέναντι στον λαϊκισμό, πήρε δύσκολες αποφάσεις και επιβεβαιώθηκε για αυτές. Δεν έπεσε ποτέ στην παγίδα των εύκολων υποσχέσεων και στις ουτοπιστικές λύσεις, ούτε φυσικά άσκησε ποτέ στείρα αντιπολίτευση.

Αυτοί είναι οι λόγοι της πολιτικής κυριαρχίας της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης και αυτές τις αρχές προβάλλει και ενισχύει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σφραγίζοντας την δυναμική του κόμματος σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει, ως η μόνη υγιής πολιτική δύναμη.