Γράφει ο Χάρης Παυλίδης

 

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αναχαιτιστεί το διαρκώς αυξανόμενο κύμα του πληθωρισμού. Το θέμα όμως είναι ότι η επιλογή της ΕΚΤ να απαντήσει επιθετικά στην επιθετικότητα του πληθωρισμού υπερβαίνει ακόμη και την άνοδό του. Σ’ αυτήν τη φάση ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη κυμαίνεται γύρω στο 10%, κάτι που –σε συνδυασμό με τη διαρκώς κλιμακούμενη ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο να μειωθεί η παραγωγή– αυξάνει τον προβληματισμό πολλών χωρών για τη συνταγή που έχει επιλέξει η ΕΚΤ για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Σε «μετάφραση»: Στη μάχη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού αυξάνουν τα επιτόκια, δηλαδή το κόστος δανεισμού, με τίμημα την αύξηση της ανεργίας και αυξημένη την πιθανότητα της ύφεσης.

Τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία; Ενα καταρχήν εφιαλτικό σενάριο για τους λογαριασμούς των Ευρωπαίων και των Ελλήνων πολιτών. Δηλαδή, ουσιαστικά, τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο θα στείλουν τους δανειολήπτες στο απόσπασμα. Πέραν αυτού, η αύξηση των επιτοκίων θα υποχρεώσει την ΕΚΤ να αγοράζει τίτλους που θα καταστήσουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δυσβάστακτο αφού θα καταλήξει σε αφαίρεση πόρων που θα δίνονταν σε επενδυτικά προγράμματα που στοχεύουν στην ανάπτυξη. Το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα αφορά τα στεγαστικά δάνεια των οποίων η μηνιαία δόση αυξάνεται διαρκώς από τον Ιούλιο. Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση των δαπανών για την πλειονότητα των πολιτών, μαζί με το αντικίνητρο για επενδύσεις και τη συνακόλουθη πίεση στις πιστώσεις και στα επιχειρηματικά δάνεια, οι εντάσεις στα κρατικά ομόλογα και οι αβεβαιότητες για την ανάπτυξη, υποδηλώνουν ότι μια νέα απότομη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να επιφέρει κοινωνική αναταραχή.

Οπως έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί από έγκυρους αναλυτές στον διεθνή Τύπο, η σπασμωδική αντίδραση των τραπεζιτών δεν δικαιολογείται και επιδεινώνει τα προβλήματα που δημιουργεί ο πληθωρισμός· ευνοώντας μια νομισματική σύσφιγξη σε περίοδο αβεβαιότητας, δημιουργούνται επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία σε κάθε επίπεδο, χωρίς καμία βεβαιότητα καταπολέμησης του πληθωρισμού που οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ενέργεια.