Μπορεί η Νέα Αριστερά να είναι ένας πολιτικός σχηματισμός που φιλοδοξεί να προσελκύσει ψηφοφόρους, ωστόσο –όπως επιβεβαιώθηκε και στη Βουλή– εκπροσωπεί το… παλιό. Απόψεις αναχρονιστικές, όπως για την επιστολική ψήφο, καταδεικνύουν ότι η Νέα Αριστερά αποτελεί ένα κακέκτυπο του παλιού ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο οι πολίτες γύρισαν την πλάτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες του εξωτερικού απαιτούν να εφαρμοστεί η καθολική ψήφος, προειδοποίησε ότι δήθεν μέσω του νομοσχεδίου θα υπάρξουν ζητήματα στρέβλωσης των πολιτικών συσχετισμών. «Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι είναι πολλά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, φοβούμενα τη συμμετοχή των αποδήμων στις επόμενες εκλογικές διαδικασίες, δεν τολμάνε να βάλουν ζητήματα τα οποία θα τα βρουν τα ίδια μπροστά τους. Διότι μπροστά μας θα βρούμε ζητήματα πραγματικής στρέβλωσης του πολιτικού και κοινωνικού συσχετισμού στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία από τα ίδια

Θυμίζουμε ότι ο Αλ. Τσίπρας ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σε κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το ίδιο επιχείρημα. «Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας», ήταν η αναφορά του τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ίδια συνεδρίαση της Βουλής, βασιζόμενος πάνω στη ρητορική Τσίπρα, προσέθεσε: «Η προσπάθειά σας είναι με διάφορες επιμέρους αποσπασματικές –κατά τα φαινόμενα– ρυθμίσεις να “σαλαμοποιήσετε” την όλη διαδικασία, έτσι ώστε να ελέγξετε ασφυκτικά τους όρους διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας και να ελέγξετε τελικά ασφυκτικά το σύνολο της κρατικής δομής και των δημοκρατικών λειτουργιών της. Αυτό είναι που σε τελευταία ανάλυση θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει ως λειτουργία καθεστώτος».

Σε άλλο σημείο επανάλαβε τα περί fast track διαδικασιών, μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από την προεκλογική περίοδο είχε τονίσει ότι θα φέρει στη Βουλή τη συγκεκριμένη ρύθμιση. «Παίρνοντας την ευκαιρία μάλιστα από την κρίση που υπάρχει στη δημοκρατική και προοδευτική αντιπολίτευση τους τελευταίους μήνες, επιταχύνετε αυτή τη διαδικασία και φέρνετε άλλη μία αποσπασματική ρύθμιση για να την περάσετε με fast track διαδικασίες, χωρίς να υπάρχει καμία σύνδεση της όλης συζήτησης με όλα τα προηγούμενα νομοθετήματα της κυβέρνησης», τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα, σε γραμμή…. ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να εγγυηθεί το κράτος το μη διαβλητό της διαδικασίας, όταν θα εμπλέκονται ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία – προσέξτε, όχι σε ό,τι αφορά την καταγραφή των αποτελεσμάτων, αλλά την ίδια αυτή τη διαδικασία της ψήφου – ιδιωτικές εταιρείες;», μολονότι άπαντες γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν δικλίδες ασφαλείας. «Δεν βάζετε απολύτως καμία προϋπόθεση, γενικεύετε τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου χωρίς καμία απολύτως δικλίδα ασφαλείας και ανοίγετε πάρα πολλά συνταγματικά νομικά και πολιτικά ζητήματα», προσέθεσε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς.

Τίποτα καινούργιο

Πριν από λίγες ημέρες στελέχη της Νέας Αριστεράς διατείνονταν ότι στόχος τους είναι να «αποτελέσουν το νέο στην πολιτική ζωή της χώρας». Με τις αποφάσεις τους και κυρίως με τη στάση τους αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Αντιγράφοντας πρακτικές, θέσεις και απόψεις του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ κομπορρημονούν ότι θα φέρουν κάτι διαφορετικό…

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι η Νέα Αριστερά έχει θέσει τρεις στόχους: κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική δικαιοσύνη και την επανεκκίνηση της Δημοκρατίας. Αυτό προφανώς ισχύει για τους Ελληνες που κατοικούν στην Ελλάδα και όχι γι’ αυτούς που για οποιονδήποτε λόγο έφυγαν από τη χώρα μας και διαμένουν στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι το κόμμα του Αλ. Χαρίτση όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης «φοβούνται» την ομογένεια, διότι φοβούνται την διαφορετική οπτική που έχουν άνθρωποι που ζουν στο εξωτερικό. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι κυρίως στην Ευρώπη η Αριστερά διαλύεται…