Νέα απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 2 Οκτωβρίου

60

Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις εξήγγειλαν ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις και σωματεία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ενάντια στις ρυθμίσεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης που – όπως υποστηρίζουν – «πλήττουν σημαντικά εργατικά και εργασιακά δικαιώματα».

Έτσι, απεργούν εργαζόμενοι σε λιμάνια, λογιστές, οικοδόμοι, ενώ από τις 11 το πρωί κατεβάζει ρολά και ο δημόσιος τομέας, εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, νοσοκομειακοί γιατροί, πολεοδομίες, νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές.

Παράλληλα, απροσπέλαστο θα είναι το κέντρο της Αθήνας, την Τετάρτη, καθώς θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της απεργίας. Ειδικότερα ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ και ΕΚΑ καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το ΠΑΜΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30, στα Προπύλαια.

Από τις εννέα το πρωί έως τις εννέα το βράδυ, θα κυκλοφορήσουν εκείνη τη μέρα τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και τα τρόλεϊ. Οκτώ το πρωί με 10 το βράδυ, θα κινηθεί το τραμ. Ολοήμερο «χειρόφρενο τραβούν» οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ), «προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας και την Πέμπτη 3/10/19 από ώρα 12:00 έως 15:00», με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.

Επίσης, σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 2 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Προαστιακό, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας και την επόμενη ημέρα, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ.

Στην απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισαν να συμμετάσχουν και οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Παράλληλα, το συνδικάτο τους καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει, στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

Εντός της ημέρας και αύριο αναμένονται οι αποφάσεις των εργαζομένων στα πλοία και στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τράπεζες, νοσοκομειακοί γιατροί, ΔΕΗ και εκπαιδευτικοί

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη προκήρυξε και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ). Στάση εργασίας από τις 10 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου, προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Στην 24ωρη κινητοποίηση συμμετέχει και η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, που ζητάει «έμπρακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση μισθών και συντάξεων και τη θωράκιση της κοινωνικής ασφάλισης». Ζητάμε ακόμα «την ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, που βάζουν σε κίνδυνο τα βασικά κοινωνικά αγαθά όπως το ηλεκτρικό ρεύμα».

Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 4 του μήνα, στη μία μετά το μεσημέρι, στο Υπουργείο Παιδείας. Συνεπώς, για την Παρασκευή, οι δύο ομοσπονδίες έχουν κηρύξει διευκολυντική στάση εργασίας 11πμ – 2μμ για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες τρίωρες για το απογευματινό και το εσπερινό ωράριο.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr