Την άμεση αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η αποκάλυψη κειμένου του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο οποίο το πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται προτάσεις για «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα».

«Μπορεί για την ελληνική κοινωνία οι μνήμες από τις τυχοδιωκτικές επιλογές του κ. Τσίπρα το 2015 να φαντάζουν εφιάλτης, για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς. Μετά τις ''Δήμητρες'' του εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρουφάκη, η συνιστώσα των ''53'' του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του, όπως ο επί τέσσερα χρόνια υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος, προτείνει τοπικά νομίσματα!» τόνισε η ΝΔ.

«Στο κείμενο που αναρτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023 με τίτλο Συμβολή στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα, αναφέρεται επί λέξει: ''Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της περιφερειακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς, θα υιοθετηθεί η χρησιμοποίηση τοπικών μέσων πληρωμής (τοπικά, συμπληρωματικά νομίσματα), έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά διαθέσιμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων, για την αύξηση της παραγωγής αγαθών, τις νέες υποδομές παραγωγής ηλεκτρισμού και προστασίας από ακραία φαινόμενα και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών''.

Φαίνεται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν στο ευρώ. Κι επειδή δεν έμαθαν τίποτα από το παρελθόν, ετοιμάζονται να παίξουν ξανά τη χώρα στα ζάρια», προσθέτει το κυβερνών κόμμα.

Και υπογραμμίζει: «Οι πολίτες δεν θέλουν να ξαναζήσουν τυχοδιωκτισμούς και περιπέτειες. Θέλουν σταθερότητα, ανάπτυξη, προκοπή. Και δεν θέλουν να πληρώσουν ξανά τις ιδεολογικές εμμονές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Το πρόγραμμα-πρόταση του κ. Τσακαλώτου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της συνιστώσας Commonality.gr στις 12 Μαρτίου 2023.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα του κάνουν προτάσεις οικονομικής πολιτικής «πέραν του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος» και προτείνουν «διαπραγματεύσεις» σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος με σκοπό τη μείωσή του ενώ αποκαλύπτουν ότι υπάρχει σχέδιο για «πληρωμή σε τοπικά συμπληρωματικά νομίσματα» για να καλυφθούν τα κενά διαθεσίμων τραπεζικών χρηματοδοτήσεων.