Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Αττικού Άλσους η πρώτη Μετασυνεδριακή Συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας. Η θεματική της συζήτησης ήταν «Δίπλα σε κάθε πολίτη: Ασφάλεια στις γειτονιές», με κεντρικούς ομιλητές τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλο Μαρινάκη.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Α’ Αθηνών Θάνος Πλεύρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργος Δημόπουλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Α’ Αθηνών Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, η επικεφαλής του Θεματικού Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ Ιωάννα Γκελεστάθη, ο Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών Κώστας Πλατόπουλος, ο Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ 1ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών Μιχάλης Κυρούσης και ο Πρόεδρος ΔΗΜΤΟ 4ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθηνών Παναγιώτης Αλεξανδρόπουλος. Την εκδήλωση συντόνιζε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκε στη ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών σε κάθε γειτονιά, τις επιτυχίες του Αστυνομικού Σώματος σε σημαντικές υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, στον πολλαπλασιασμό των περιπολιών στις γειτονιές και την ενίσχυση των σωμάτων σε εξοπλισμό και οχήματα.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ Στέλιος Κονταδάκης, η Αντιδήμαρχος πολιτικών ισότητας, αντιμετώπισης διακρίσεων και έμφυλης βίας του Δήμου Αθηναίων Άννα Ροκοφύλλου, ο Γραμματέας για τα άτομα με Αναπηρία ΝΔ Κώστας Λολίτσας ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων ΝΔ Άκης Μπάφας, ο Οργανωτικός Γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων Μένιος Κορομηλάς, ο Γραμματέας Αγροτικών Φορέων Ανδρέας Καρασαρίνης, ο Γραμματέας Ψηφιακού Μετασχηματισμού Κώστας Μαμουλής, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου καθώς και μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

 

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των ομιλητών:

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε: «Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου

 

Κύριε Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, φίλε Παύλο Μαρινάκη,

κυρίες και κύριοι βουλευτές,

κυρίες και κύριοι δήμαρχοι,

κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων,

φίλες και φίλοι νεοδημοκράτισσες και νεοδημοκράτες,

Είναι ξεχωριστή χαρά για μένα να απευθύνω ομιλία για το θέμα της ασφάλειας στην πρώτη κεντρική μετασυνεδριακή εκδήλωση της μεγάλης μας πατριωτικής παράταξης.

Και είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην καρδιά της Αττικής. Σε μια γειτονιά με ανθρώπους της δουλειάς και της υπερηφάνειας. Ανάμεσα σε πολίτες ενεργούς και νοικοκυραίους. Το ενεργό και δυναμικό συστατικό της κοινωνίας μας. Της Ελλάδας που ξυπνάει νωρίς και πάει την πατρίδα μας μπροστά.

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλοι μαζί, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το αύριο. Τρία χρόνια μετά την εκλογική νίκη του 2019, αλλά και τρία χρόνια στα οποία συνέβησαν πολλά.

Χρόνια ενδυνάμωσης για την Ελλάδα, αλλά και χρόνια πρωτοφανών διεθνών προκλήσεων και απειλών για όλους μας.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι τρία χρόνια τώρα, προχωράμε μπροστά. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του συνολικά, κρατήσαμε με σταθερό χέρι το τιμόνι της πατρίδας μας στη σωστή πορεία. Με έγκαιρες και σωστές αποφάσεις, με στήριξη της κοινωνίας, με μεταρρυθμίσεις, με ευθύνη στα δύσκολα.

Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα στην ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας και στο κυβερνητικό μας έργο.

Χωρίς ασφάλεια παντού, χωρίς ασφάλεια για όλους τους πολίτες, δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία. Χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρχει ποιότητα ζωής.

Χωρίς ασφάλεια δεν μπορούμε να κάνουμε πράξη την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει η ίδια η Δημοκρατία. Να γιατί λέμε ότι η ασφάλεια αποτελεί πρώτιστη αξία και προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία.

 

Τρία χρόνια από την εκλογική νίκη του 2019 κάνουμε πράξη το μήνυμα ασφάλεια για όλους.

Ενισχύουμε με όλες μας τις δυνάμεις την αστυνομία. Για να είναι δίπλα στον Πολίτη, για να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία του, για να προασπίζει την κοινωνική συνοχή, για να διασφαλίζει την λειτουργία της οικονομίας.

 

Το έργο αυτό πραγματοποιείται μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα σε μεγάλες δοκιμασίες, εξαιτίας παγκόσμιων κρίσεων που βιώνουμε τα τελευταία τρία χρόνια.

 

Από την πανδημία του κορωνοϊού που άλλαξε τα πάντα.

 

Από την ασύμμετρη απειλή στα σύνορα της χώρας το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, όταν η γειτονική Τουρκία εργαλειοποίησε με τον πλέον προκλητικό τρόπο δυστυχισμένους ανθρώπους, τους παράνομους μετανάστες.

 

Από τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, εξαιτίας της παράνομης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που έχει επιφέρει τεράστιες συνέπειες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

 

Αλλά, και την εισαγόμενη κρίση ακρίβειας και την ενεργειακή κρίση που επακολούθησαν και έχουμε μπροστά μας.

 

Η ασφάλειά μας ξεκινά από τα σύνορά μας.

 

Στον Έβρο η απειλή είναι υπαρκτή και συνεχής. Καθημερινά εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τα σύνορά μας. Υποβοηθούμενοι από οργανωμένα δίκτυα, παρακινούμενοι από διεθνή κυκλώματα. Η Ελληνική Αστυνομία, όμως, είναι εκεί. Συνεργάζεται καθημερινά με τον στρατό μας, τον Frontex, τους Εβρίτες, τους πολίτες της μεθορίου. Είναι εκεί για να επιτηρεί, να παρεμβαίνει, να προστατεύει, αλλά και να διασώζει. Να προασπίζεται τα σύνορα που της πατρίδας μας, που όμως είναι και της Ευρώπης. Και θα συνεχίσει να το κάνει.

 

Με αίσθημα καθήκοντος θα συνεχίσει να διασφαλίζει τα Ελληνικά και ταυτόχρονα τα ευρωπαϊκά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Γι αυτό και θέλω να είμαι σαφής: Παράνομα από τον Έβρο δεν πρόκειται να περάσει κανείς! Είναι ένα μήνυμα που υπαγορεύουν οι αξίες του πολιτισμού μας το διεθνές δίκαιο, αλλά και οι ίδια μας η ανθρωπιά. Είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται σε κάθε αδίστακτο σύγχρονο δουλέμπορο, που δε διστάζει να εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους, στέλνοντάς τους σε διαδρομές θανάτου, στη στεριά και τη θάλασσα. Αυτοί αποτελούν το στόχο μας, απέναντι σε αυτούς είμαστε και θα είμαστε αμείλικτοι.

 

Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι οι ένστολοί μας δεν είναι μόνο δυνάμεις αποτροπής. Αλλά, αποτελούν και δύναμη έρευνας, διάσωσης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

 

Είναι, επομένως, αδιανόητο, αλλά και εθνικά επικίνδυνο ορισμένες εσωτερικές φωνές επιμένουν να τους συκοφαντούν. Αναπαράγοντας και αναμασώντας τα ψέματα της τουρκικής προπαγάνδας. Όταν η ίδια η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Και ξέρει πως οφείλει ένα ευχαριστώ στην Ελλάδα, οφείλει ένα ευχαριστώ στον ελληνικό λαό.

 

Αλλά και η ηγεσία των γειτόνων μας οφείλει να εγκαταλείψει τα ψέματα για δήθεν πυροβολισμούς στον Έβρο. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Μαθήματα ευαισθησίας αλλά και προάσπισης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δε δεχόμαστε. Από κανέναν. Έχουμε και τη γνώση και την ικανότητα να ασκούμε και να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Έχουμε την αποφασιστικότητα να αποτρέπουμε όποιον επιχειρεί να τα παραβιάσει. Έχουμε και την ενότητα και την εθνική ομοψυχία, αλλά και τις Διεθνείς Συμμαχίες για να εφαρμόζουμε του κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και ενωμένοι οι Έλληνες θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε εθνική απειλή.

 

· Μειώνουμε γραφειοκρατία και απελευθερώνουμε επιπλέον προσωπικό

 

Φίλες και φίλοι, βρισκόμαστε σήμερα στην καρδιά της Αττικής. Στην Αττική δεν κατοικεί μόνο η πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Αλλά, αποτελέι και την Πρωτεύουσα της εγκληματικότητας , αφού αγγίζει το 70% . Ταυτόχρονα, είχαμε να κάνουμε με την αντίφαση ότι υπηρετούσε στις γειτονιές της Αττικής μόλις το 30% της αστυνομικής δύναμης της ΕΛΑΣ.

 

Και αυτό επειδή, από τη δεκαετία του ’80, υπάρχει Νόμος που δεν επιτρέπει μετάθεση αστυνομικού, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του.

 

Απέναντι σε αυτές τις παραδοξοτητες, εργαζόμαστε σκληρά για να αλλάξουμε την Αστυνομία. Κάνουμε πράξη το σχέδιό μας για μια αστυνομία αποτελεσματική, σύγχρονη, φιλική απέναντι στον πολίτη.

 

Με περισσότερους αστυνομικούς στον δρόμο, σε κάθε γειτονιά.

 

Για αυτό απαλλάξαμε την Ελληνική Αστυνομία από το πάρεργο της επίδοσης δικαστικών εγγράφων. 1500 αστυνομικοί καθημερινά έκαναν για δεκαετίες τον ταχυδρόμο. Αυτό σταματά από τον Σεπτέμβριο. Γίνεται πράξη η ψηφιακή επίδοση.

 

Από τον Σεπτέμβριο, επομένως, 1500 περισσότεροι αστυνομικοί καθημερινά στην υπηρεσία του πολίτη, στο κύριο και πρωταρχικό καθήκον της ασφάλειας.

 

Επιπρόσθετα, απαλλάξαμε την Ελληνική Αστυνομία από το τη γραφειοκρατική αγκύλωση του γνήσιου της υπογραφής. Και , με τον τρόπο αυτό, εκατοντάδες αστυνομικοί που ήταν υποχρεωμένοι να βάζουν σφραγίδες επιστρέφουν στις γειτονιές. Επειδή για εμάς εκεί απευθύνεται η ύψιστη αποστολή του αστυνομικού. Δίπλα στον πολίτη και όχι ανάμεσα στις σφραγίδες. Στον δρόμο και όχι στα γραφεία. Να προστατεύει και όχι, απλά, να διεκπεραιώνει. Να υπηρετεί την ασφάλεια και όχι τη γραφειοκρατία.

 

Παράλληλα, συνεχίζουμε να ψηφιοποιούμε υπηρεσίες και να εκσυγχρονίζουμε την ΕΛ.ΑΣ.: Κερδίζουμε χρόνο, διευκολύνουμε τον πολίτη, εξοικονομούμε πόρους. Πάνω απ’ όλα, όμως, «απελευθερώνουμε» προσωπικό το οποίο διαθέτουμε καθημερινά στο πλευρό του πολίτη.

 

· Ειδικά για την περιοχή της πρωτεύουσας… Από τον περασμένο Νοέμβριο, 1000 νέοι αστυνομικοί διατέθηκαν στα τμήματα αποκλειστικά της Αττικής. Αποτέλεσμα; 100 περισσότερες νυχτερινές περιπολίες στο Λεκανοπέδιο. Κάθε βράδυ.

 

Και άλλοι 712 συνάδελφοί τους, νέοι αστυνομικοί, προστίθενται στα τέλη Σεπτεμβρίου.

 

Επιπλέον, διαθέτουμε στα τμήματα της Αττικής τους 300 ειδικούς φρουρούς που θα υπηρετούν στα πανεπιστήμια. Και που, προφανώς, Ιούλιο και Αύγουστο διατίθενται και αυτοί για την ασφάλεια στις γειτονιές της Αττικής.

 

Και άμεσα ακολουθούν ακόμη 600 συνάδελφοί τους, που προσλαμβάνονται ως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

 

· Βάζουμε τέλος στην ανομία

 

Αποδείξαμε σε όλους ότι η Αστυνομία όταν χρειάζεται να παρέμβει στους πανεπιστημιακούς χώρους το κάνει αποτελεσματικά με έναν και μόνο στόχο: την ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών. Την ασφάλεια, δηλαδή, όσων εμπλέκονται καθημερινά με το Πανεπιστήμιο και όχι όσων θέλουν απλά να δρουν μέσα σε αυτό.

 

Και σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα:Η Αστυνομία θα είναι στο ΑΠΘ μέχρι ότου ολοκληρωθεί η βιβλιοθήκη και ο Πρύτανης μας διαβεβαιώσει ότι είναι σε θέση να διασφαλίσει την λειτουργία της. Εμείς εφαρμόζουμε κατά γράμμα τον νόμο για τους ΟΠΠΙ γιατί η ασφάλεια στα πανεπιστήμια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία τους.

 

Οφείλουν, όμως, και οι πρυτάνεις, από την πλευρά τους, να εφαρμόζουν τον νόμο που απαιτεί τουρνικέ, κάμερες και ελεγχόμενη είσοδο, απαραίτητα στοιχεία για την εφαρμογή των σχεδίων ασφαλείας στα ΑΕΙ.

 

Σχεδόν καθημερινά η ΕΛΑΣ διεξάγει ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, του παράνομου εμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης. Όσοι μετανάστες εντοπίζονται χωρίς χαρτιά οδηγούνται στα ΠΡΟΚΕΚΑ, ώστε να ακολουθήσουν οι νόμιμες ενέργειες για την απέλαση τους.

 

Μόνο το διάστημα από τις 15/3 έως σήμερα έχουν συλληφθεί 1200 παράνομοι μετανάστες.

 

Υπογραμμίζω ότι 9.655 παράνομοι μετανάστες ήδη έχουν επιστρέψει στις χώρες προέλευσής των.

 

Ταυτόχρονα, αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση των αστυνομικών μας. Σε λίγες εβδομάδες θα είναι Νόμος του Κράτους η αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας στα πρότυπα της Σχολής Ευελπίδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

 

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχει ξεκινήσει και συνεχίζεται η επανεκπαίδευση όλων των αστυνομικών. Ξεκινήσαμε από την Ομάδα ΔΙΑΣ. Τις νέες και τους νέους που είναι καθημερινά, νύχτα και μέρα, δίπλα σε κάθε πολίτη. Για να υπάρχει ασφάλεια σε κάθε γειτονιά. Μα πάνω από όλα, μέρα με την ημέρα, αναδεικνύουμε διαρκώς νέα θετικά πρότυπα, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη αυστηρότητα απέναντι σε αρνητικές συμπεριφορές.

 

Γι’ αυτό το λόγο, είμαστε αυστηροί απέναντι στους λίγους επίορκους, όπως πρόσφατα συνέβη με αστυνομικό που έπαιρνε μέρος σε διακίνηση ναρκωτικών και παλαιότερα, σε κύκλωμα πλαστών διαβατηρίων.

 

Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προσβάλει, να μειώνει ή να εκθέτει το όνομα της Ελληνικής Αστυνομίας και να κλονίζει την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη απέναντι σε αυτήν. Το χρωστάμε στις θυσίες της, στην ευσυνειδησία των πολλών, στην προοπτική που οραματιζόμαστε και ημέρα με την ημέρα υλοποιούμε.

 

Είναι η πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για το κράτος δικαίου, για να προχωρήσουμε μπροστά.

 

Γι’ αυτό το λόγο στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τον Έλληνα και την Ελληνίδα αστυνομικό. Γι’ αυτό το λόγο επιλύσαμε χρόνια προβλήματα και δίκαια αιτήματα των αστυνομικών μας, που αφορούσαν και αφορούν το νέο βαθμολόγιο, τη βελτίωση των όρων εργασίας τους, ιδιαίτερα των αστυνομικών οι οποίοι πραγματοποιούν τις μεταγωγές κρατουμένων και από κοινού με τους αστυνομικού.

 

Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε την καθημερινότητά του.

 

Επειδή η κοινωνία και η πολιτεία -όλοι εμείς- οφείλουμε στον Έλληνα αστυνομικό και αυτό δεν πρέπει να μένει στα λόγια, αλλά να το αποδεικνύουμε με πράξεις. Επειδή η αστυνομία μας, διατήρησε ισχυρή την κοινωνική συνοχή, τα τελευταία δύσκολα χρόνια. Ήταν δίπλα στην κοινωνία, είναι δίπλα στο πλευρό του πολίτη.

 

Και μόνο με συνέργεια και ένωση δυνάμεων θα συνεχίσει να εμπεδώνεται το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας. Υψώνοντας, ταυτόχρονα, αρραγές μέτωπο απέναντι στις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας.

 

Απέναντι στο χουλιγκανισμό, απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία, απέναντι σε κάθε μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος, απέναντι σε κάθε μορφή παραβατικότητας που συναντάται ιδίως σε περιπτώσεις νεανικής παραβατικότητας στις γειτονιές.

Σε όλα αυτά τα μέτωπα, είμαστε μαζί. Μαζί με την αστυνομία, μαζί με την κοινωνία. Ενημερώνουμε τους πολίτες 365 μέρες το χρόνο, υπάρχει ο πενταψήφιος τηλεφωνικός αριθμός που επιτρέπει σε κάθε πολίτη, να απευθύνεται στην αστυνομία, για οποιαδήποτε μορφή ηλεκτρονικού εγκλήματος.

 

Παράλληλα, ενισχύουμε τις υπηρεσίες της Αμέσου Δράσεως, προκειμένου να είναι δίπλα στον πολίτη στον ταχύτερο δυνατό χρόνο. Και επίσης, στον τομέα εμπιστοσύνη ενισχύουμε με όλες τις υλικοτεχνικές υποδομές την Ελληνική Αστυνομία, να εξιχνιάσει κάθε εγκληματική δραστηριότητα.

 

Σε ό,τι αφορά στις δολοφονίες τα στοιχεία δείχνουν ότι το 2021 είχαμε 93 ανθρωποκτονίες περιστατικά και 69 εξιχνιάσεις.

 

Το 2022 οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 39 δολοφονίες και 29 εξιχνιάσεις.

 

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι στατιστικής και αριθμών. Κάθε απώλεια ζωής είναι μία τραγωδία. Και ένας πόνος ψυχής και μια αγιάτρευτη πληγή για πολλές οικογένειες, αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Γι’ αυτό απαίτηση και στόχευση όλων μας να μη μείνει στο σκοτάδι ούτε ένας φόνος. Γι’ αυτό και η έρευνα σε όλες τις υποθέσεις θα φθάσει μέχρι τέλους. Μέχρι να φωτιστεί και η τελευταία λεπτομέρεια, μέχρι να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα, μέχρι να βρεθούν οι δράστες. Όσος καιρός και να περάσει. Είναι ζήτημα ήθους, είναι ζήτημα συνείδησης, είναι ζήτημα πολιτισμού, είναι ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας, είναι ζήτημα Δικαιοσύνης.

 

Η πιο δύσκολη περίπτωση που βίωσα αυτούς τους 10 μήνες ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως, είναι εκείνη της τραγικής υπόθεσης της δολοφονίας του παλικαριού απ’ τη Θεσσαλονίκη, του 19χρονου Άλκη. Με συγκλόνισε ως Έλληνα, ως Πατέρα, ως φίλαθλο. Με προβλημάτισε όταν, επί πολλές ώρες, μαζί με το αίμα του αδικοχαμένου παιδιού «χυνόταν» στο διαδίκτυο «μελάνι καχυποψίας και «συγκάλυψης». Ότι, η Ελληνική Αστυνομία δεν πρόκειται να βρει τους ενόχους, γιατί -δήθεν- τους «προφυλάσσει». Επεχείρησαν ορισμένοι να δημιουργήσουν, δηλαδή, την εικόνα μιας Αστυνομίας ευάλωτης σε συμφέροντα και επηρεαζόμενης από τη δύναμή τους.

 

Η αλήθεια όμως τους διέψευσε. Συνελήφθησαν όλοι μέσα σε 5 μέρες και οδηγήθηκαν στις αρχές. Σήμερα, είναι όλοι προφυλακισμένοι και αναμένουμε την ετυμηγορία της Δικαιοσύνης. Για να δικαιωθεί η ψυχή αυτού του αδικοχαμένου παλικαριού, να απαλυνθούν -γιατί δε «γιατρευτούν» – οι πληγές των γονέων. Αλλά, και να σταλεί ένα στιβαρό μήνυμα ότι, η κοινωνία και Πολιτεία δεν ανεχόμαστε το χουλιγκανισμό.

 

Και αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση και για την καινούργια αθλητική χρόνια από το Σεπτέμβρη, που θα ισχύουν οι νέες πιο αυστηρές ποινές που ψήφισε η κυβέρνηση μας και δεσμευόμαστε για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων ελέγχου που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση και έχει νομοθετήσει.

Μέσα στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που δημιούργησε η πανδημία, όπου η λήξη της καραντίνας οδήγησε σε ένα ξέσπασμα βίας, η Ελληνική Αστυνομία δουλεύει και φέρνει αποτελέσματα.

 

Έχουμε πετύχει τη μείωση της χαμηλής και μεσαίας εγκληματικότητας, της εγκληματικότητας στις γειτονιές, που αφορά στον πολίτη, κατά 30%.

 

Έχουμε δείξει ειδική μέριμνα για διάφορες μορφές βίας που γνωρίζουν έξαρση:

 

· Δημιουργήσαμε γραφεία ενδοοικογενειακής βίας και προχωρήσαμε στην ενημέρωση και κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού.

 

· Κάναμε ελέγχους σε ποδοσφαιρικούς συλλόγους οπαδών και βάλαμε λουκέτο σε όσους δεν είχαν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

 

Να είμαστε, όμως, ρεαλιστές. Και η καλύτερη αστυνομία του κόσμου εξιχνιάζει υποθέσεις ακόμη και μετά από δεκαετίες. Είναι μία συνεχής προσπάθεια.

 

Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές. Ότι ο Νόμος είναι Νόμος και ισχύει για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις. Χωρίς γκρίζες ζώνες.

 

Κυρίες και κύριοι, ζούμε σε καιρούς ταραγμένους. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ευρώπη απειλούν τον τρόπο ζωής μας. Την καθημερινότητά μας. Με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

 

· Στηρίξαμε την κοινωνία, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, την περίοδο της πανδημίας.

 

· Στηρίζουμε τους πολίτες απέναντι στο πρωτοφανές κύμα ακρίβειας μετά το ξέσπασμα των μαχών στην Ουκρανία. Απορροφώντας ένα μεγάλο τμήμα από τις αυξήσεις τιμών σε ενέργεια και καύσιμα.

 

Οι Έλληνες, όμως, γνωρίζουμε από δυσκολίες. Έχουμε μάθει, διαχρονικά, να τις ξεπερνάμε και να στεκόμαστε όρθιοι. Γι’ αυτό και, όταν έρθει η ώρα, ο ελληνικός λαός με μνήμη, ευθύνη και κρίση θα δώσει ξανά την εντολή στη μεγάλη μας παράταξη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για να τις αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και αυτοδύναμοι. Γιατί, ναι η νέα αυτοδυναμία είναι στο χέρι μας. Την έχει ανάγκη η πατρίδα. Για να σταθούμε ισχυροί απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.

 

Ώστε με νέα δύναμη, με αποφασιστικότητα και ευθύνη, να συνεχίσουμε το έργο μας για την πατρίδα, για τον λαό μας. Για μια Ελλάδα ισχυρή στον κόσμο του 21ου αιώνα».

 

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του: « Κύριε Υπουργέ θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σε άλλη μια εκδήλωση του κόμματος, αλλά και για την ανταπόκρισή σας σε κάθε κάλεσμα, είτε αφορά μια τοπική κοινωνία, είτε ευρύτερα όλους τους πολίτες.

 

Κ. Περιφερειάρχα, κ. Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κ. Γενικοί Γραμματείς, αγαπητέ Γραμματέα, Γραμματείς του κόμματος, κ. Αντιδήμαρχε, πρόεδρε της ΟΝΝΕΔ -συγχαρητήρια και πάλι, είναι η πρώτη εκδήλωση που κάνουμε μετά την εκλογή σου-, ΝεοΔημοκκράτισσες και ΝεοΔημοκράτες, ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Περιφερειάρχη πριν απ’ όλα για την παραχώρηση αυτού του ξεχωριστού χώρου, αλλά και όλους εσάς για την παρουσία σας.

 

Μετά την τοποθέτηση του Υπουργού, ακούστηκαν αναλυτικά τα στοιχεία, ακούστηκαν αλήθειες απέναντι στην προπαγάνδα, να σταθώ σε ορισμένα επιμέρους θέματα που καταλήγουν στο θέμα της σημερινής συζήτησης. Θα ξεκινήσω από το «Δίπλα σε κάθε πολίτη», το οποίο ξεκίνησε ως το σύνθημα του 14ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματός μας -το μαζικότερο συνέδριό μας μέχρι σήμερα-.

 

Αλλά το «δίπλα σε κάθε πολίτη», είναι κάτι περισσότερο από ένα σύνθημα. Πριν απ’ όλα είναι για μας τρόπος δράσης, είναι η καθημερινότητά μας, μαζί με τον Γρ. Οργανωτικού κ. Κονταδάκη, τα στελέχη του κόμματος, της νεολαίας, τους προέδρους ΔΕΕΠ και τοπικών.

 

Είναι όμως κάτι ακόμα περισσότερο, είναι ο τρόπος με τον οποίον κινηθήκαμε αυτά τα τρία χρόνια ως κόμμα και ως Κυβέρνηση και θα συνεχίσουμε να κινούμαστε μέχρι τις εκλογές- και μετά από αυτές.

 

Και είναι αυτό, που ορισμένους τους φοβίζει περισσότερο. Γιατί είναι η απάντηση σε κάθε ψέμα, η απάντηση σε κάθε προσπάθεια μεταστροφής της αλήθειας. Είναι αυτό που φοβίζει ορισμένους γιατί δεν μπορούν οι ίδιοι να το κάνουν, είναι αυτό που δεν έκαναν οι «προοδευτικοί» που κυβέρνησαν ανάμεσα σε κλούβες. Είναι η απάντηση σε όλες τις ερωτήσεις και είναι αυτό που ενώνει οριζόντια, όλες τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

«Δίπλα σε κάθε πολίτη». Και δίπλα ουσιαστικά με τις πολιτικές μας και τα αποτελέσματά τους και σε κάθε πολίτη, απέναντι στις διχαστικές τους λογικές.

 

Ήδη μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ έχουμε βρεθεί σε 3 αστυνομικά τμήματα, και με τον κ. Κονταδάκη έχουμε πάει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και να πω εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Υπουργούς μας και όλα τα κυβερνητικά στελέχη που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού μας να κάνουν κι εκείνοι το ίδιο, παρά το βεβαρυμμένο τους πρόγραμμα.

 

Πράγματι, στα Αστυνομικά Τμήματα των Αθηνών μας λένε πως χρειάζονται ακόμα περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό, μας λένε όμως και δύο πάρα πολύ σημαντικά πράγματα: ότι μετά από χρόνια υπάρχουν διπλάσιες -και μπορεί και περισσότερες- πεζές περιπολίες και κανένα Αστυνομικό Τμήμα δεν έχει μικρότερη δυναμική σε σχέση με πριν το 2019.

 

Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, στην αναλογία αστυνομικών στο Λεκανοπέδιο σε σχέση με την εγκληματικότητα, όμως μέρα με τη μέρα, μήνα- μήνα, σχεδόν τρία χρόνια τώρα, αυξάνεται η δυναμική των τμημάτων από λίγο έως πολύ. Τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός, μόνο αισιόδοξους μπορούν να μας κάνουν.

 

Αυτό που θέλω να πω σήμερα, είναι ότι η συζήτηση για την ασφάλεια, δεν είναι μια συζήτηση μόνο για την Ελληνική Αστυνομία, για την εφαρμογή του νόμου, για την παραβατικότητα, αλλά είναι μια συζήτηση για τη Δημοκρατία, την αληθινή πρόοδο, για τα παιδιά μας, για τις επόμενες γενιές. Είναι μια συζήτηση για τους φοιτητές, για τους φιλάθλους, είναι η κοινωνία η ίδια. Είναι και μια συζήτηση που για να γίνει πρέπει να είμαστε ειλικρινείς.

 

Και ο μόνος πολιτικός χώρος, μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο που μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για την ασφάλεια, είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Όχι γιατί θεωρούμε πως «δεν υπάρχει κανείς άλλος εκτός από εμάς», αλλά γιατί μιλάμε με δεδομένα, με στοιχεία.

 

Αναρωτηθείτε, ποιοι είναι αληθινά οι προοδευτικοί. Είναι εκείνοι που βρίζουν την ΕΛΑΣ και απαιτούν την ίδια στιγμή να επιβάλλει τον νόμο; Αυτοί που προκαλούν του Αστυνομικούς και την ίδια στιγμή οι βουλευτές τους, οι πρ. Υπουργοί ζητούν την φύλαξή τους; Αυτοί που «κουνάνε το δάχτυλο» στο κράτος για τα ειδεχθή εγκλήματα, για τις γυναικοκτονίες, -η εγκληματικότητα δεν θα σταματήσει, σημασία έχει όμως πως την αντιμετωπίζεις- αλλά ταυτοχρόνως, όταν επιβάλλεται ο νόμος χρησιμοποιούν λέξεις όπως η «χούντα».

 

Στην πραγματικότητα δεν τους νοιάζει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Το μόνο που τους νοιάζει, είναι να «μπαχαλοποιούν» τα πάντα. Μιλάνε για την Παιδεία, αλλά δεν θέλουν τα Πανεπιστήμια να είναι ασφαλή -θέλουν όμως τα σπίτια τους να είναι ασφαλή-. Και όπως προστατεύουμε τα σπίτια μας, έτσι θέλουμε να προστατεύονται τα Πανεπιστήμια, για τα οποία πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

 

Αμέτρητες αντιφάσεις. Αντιφάσεις για τα γήπεδα, τα Πανεπιστήμια, τους δρόμους. Αυτοί που εμποδίζουν την μετακίνηση των συμπολιτών μας, ενοχλούνται που εφαρμόζεται ο νόμος για τις πορείες. Αλλά σημασία έχει να κλείσουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του λαϊκισμού και να μιλάμε με στοιχεία στους πολίτες.

 

Αυτό που θα σας ζητήσω από την πρώτη αυτή από τις μετασυνεδριακές μας συζητήσεις, -τις οποίες με συνέπεια ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία, γιατί για μας τα συνέδρια είναι η έναρξη για την επαφή μας με τους πολίτες-, είναι η καθεμία και ο καθένας από εσάς από τη θέση ευθύνης του ο καθένας, να πείτε την αλήθεια στους πολίτες. Και μιλώντας με στοιχεία, θα κερδίσουμε.

 

Και θα κερδίσουμε γιατί βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη.

 

Γιατί ασφάλεια σημαίνει οι φίλοι μας, η μητέρα μας, τα αδέρφια μας να μπορούν χωρίς κίνδυνο να φτάσουν στο σπίτι τους, ασφάλεια σημαίνει να είναι αυτονόητο ότι μπορεί ένας φοιτητής να διαβάσει σε μια βιβλιοθήκη, ασφάλεια σημαίνει να μπορούμε να πάμε στο γήπεδο χωρίς να φοβόμαστε τα επεισόδια, ασφάλεια είναι να μπορούμε να λέμε τη γνώμη μας -όποια και αν είναι αυτή- οπουδήποτε.

Ασφάλεια σημαίνει δημοκρατία. Και αυτή στιγμή μπορούμε να κοιτάμε με ειλικρίνεια τον κόσμο στα μάτια, να μιλήσουμε για τα λάθη που ίσως είχαν γίνει, να μιλήσουμε για το έργο μας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να το κάνουμε αυτό και δεν πρέπει να σταματήσουμε μέχρι την επόμενη μεγάλη νίκη. Όχι γιατί θα είναι μια νίκη ενός κόμματος, ενός αρχηγού, ενός Πρωθυπουργού, αλλά η νίκη της Δημοκρατίας, η νίκη για την ασφάλεια, η νίκη για να μπορούμε να ζήσουμε όπως ονειρευόμαστε».