Τη «βαθιά θλίψη» τους έστειλαν μέσα από μηνύματά τους η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το ναυάγιο που συνέβη σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου, στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή της Πύλου και έχει οδηγήσει σε 79 νεκρούς μέχρι τώρα. Πιο συγκεκριμένα, η είδηση του τραγικού ναυαγίου έχει συγκλονίσει την Ελλάδα και συνολικά την Ευρώπη, με την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να εκφράζει την θλίψη της με ανάρτησή της στο twitter.

Όπως αναφέρει: «Βαθιά θλίψη από την είδηση ​​του ναυαγίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και τους πολλούς θανάτους που αναφέρθηκαν. Με ανησυχεί πολύ ο αριθμός των αγνοουμένων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες».

Δέσμευση Σαρλ Μισέλ ότι θα εξεταστεί το θέμα

Την θλίψη του για την ανείπωτη τραγωδία εξέφρασε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αναφέρει επίσης σε ανάρτηση στο twitter: «Βαθιά θλίψη για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου στη νότια Ελλάδα, με τόσες χαμένες ζωές νέων. Μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των λαθρεμπόρων». Στο τέλος, καταλήγει τη δήλωσή του με την εξής δέσμευση: «Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στην #EUCO τον Ιούνιο».

Μήνυμα σχετικά με το τραγικό συμβάν έστειλε, με τη σειρά του, και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ειδικότερα, μέσα από μία ανάρτησή του στο Twitter. Όπως επισημαίνει: «Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο - αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα - στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».