Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε θα είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ παίρνοντας το τιμόνι της συμμαχίας από τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο διορισμός του Ρούτε θεωρείτο μια τυπική διαδικασία καθως ο μοναδικός αντίπαλός του, ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη και ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι αποσύρεται από την κούρσα. 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε τον Ρούτε ένθερμο υποστηρικτή της ατλαντικής συνεργασίας, ισχυρό ηγέτη και άνθρωπο που οικοδομεί συναινέσεις. «Ο Μαρκ είναι ένας αληθινός υπερατλαντιστής, ισχυρός ηγέτης και δημιουργός συναίνεσης. Του εύχομαι κάθε επιτυχία καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε το ΝΑΤΟ. Ξέρω ότι αφήνω το ΝΑΤΟ σε καλά χέρια» επισήμανε.

Τα συγχαρητήριά της στον Μαρκ Ρούττε, εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στo Χ. «Η ηγεσία και η εμπειρία σου θα είναι ζωτικής σημασίας για τη συμμαχία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Αναμένω να συνεργαστώ μαζί σου για την περαιτέρω ενίσχυση της σύμπραξης ΕΕ - ΝΑΤΟ» έγραψε.