Γράφει ο Φώτης Καρύδας

Επισκέφθηκα χθες μαζί με την κόρη μου τον σύλλογο ζωόφιλων Αγίας Παρασκευής, που κάνει εξαιρετική δουλειά φροντίζοντας για την ευζωία των ζώων συντροφιάς. Θέλησα μέσω αυτής της επίσκεψής μας να της μεταλαμπαδεύσω πως η αγάπη για τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού και καλοσύνης ενός χαρακτήρα. Εκατοντάδες φιλοζωικές οργανώσεις ανά την Ελλάδα φροντίζουν τους μικρούς μας φίλους, μοιράζοντάς τους απλόχερα την αγάπη. Είναι χρέος μας να σταθούμε δίπλα στα φιλοζωικά σωματεία και να τα ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, είτε υιοθετώντας ένα αδέσποτο ζωάκι είτε στηρίζοντας εθελοντικά το έργο τους.

Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε τον Σεπτέμβριο του 2021 νέο νόμο για τα ζώα συντροφιάς με στόχο «κανένα ζώο αδέσποτο και κανένα ζώο κακοποιημένο».

Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει στείρωση των ζώων εντός 6 μηνών από τη συμπλήρωση του 1ου έτους της ζωής τους. Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για όσους ιδιοκτήτες στείλουν γενετικό υλικό του ζώου τους στο εργαστήριο φύλαξης και ανάλυσης DNA ζώων συντροφιάς. Αυτό το εργαστήριο ιδρύθηκε ώστε εάν εγκαταλειφθεί ένα ζώο, να βρεθεί ο ιδιοκτήτης του και να έχει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Κατ’ επέκταση, αυξήθηκαν τα πρόστιμα, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές και διευρύνθηκε ο κατάλογος των πράξεων που συνιστούν κακοποίηση ζώων. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκαν οικονομικά οι δήμοι στο πλαίσιο του προγράμματος «Αργος», με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων, με τη συνεργασία κράτους, τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημόνων και φιλοζωικών οργανώσεων.

Είναι σημαντικό, πέρα από την πολιτεία, όμως, και η κοινωνία να στηρίξει με κάθε τρόπο τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη σωτηρία και τη σωστή διαχείριση των ζώων. Πρόκειται για συναισθανόμενα όντα που έχουν δικαιώματα όπως όλοι μας.

Ετσι όταν μια οικογένεια σκέφτεται για παράδειγμα να αποκτήσει ένα ζώο συντροφιάς, να σκεφτεί πρώτα την υιοθεσία κάποιου αδέσποτου ζώου αντί για την αγορά κάποιου ζώου ράτσας. Αξίζει οι γονείς να αφιερώσουν χρόνο να εξηγήσουν στα παιδιά τους τη σημασία και την αξία αυτής της καλής πράξης.

Η Ελλάδα είναι δυστυχώς μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που μετράει χιλιάδες αδέσποτα ζώα. Αυτό μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει με την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων μας.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”