Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε σήμερα κατά της διατύπωσης πρόωρων κατηγοριών έπειτα από δημοσιογραφική αναφορά ότι πληροφορίες που εξετάσθηκαν από αμερικανούς αξιωματούχους έδειξαν πως μια φιλοουκρανική ομάδα βρισκόταν πίσω από τις περυσινές επιθέσεις στους αγωγούς Nord Stream.

«Μπορεί θαυμάσια να είναι μια κατασκευασμένη επιχείρηση σκηνοθετημένη για να κατηγορηθεί η Ουκρανία, ένα ενδεχόμενο το οποίο αναφέρεται επίσης στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης», δήλωσε ο Πιστόριους σε συνέντευξή του στο δημόσιο δίκτυο Deutschlandfunk.

«Οι πιθανότητες για το ένα ή το άλλο είναι εξίσου υψηλές», πρόσθεσε. Ο Πιστόριους έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Στοκχόλμη, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, πληροφορίες που έχουν αξιολογηθεί από αμερικανούς αξιωματούχους δείχνουν πως μια φιλοουκρανική ομάδα ευθύνεται για τις επιθέσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ή κορυφαίοι συνεργάτες του εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή ούτε αν οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολή ουκρανών κυβερνητικών αξιωματούχων, προσθέτει η εφημερίδα, η οποία επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους.

Η κοινή γνώμη παραπλανάται υποστηρίζει ο Πεσκόφ

Δεικτικός ήταν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ  σε ότι αφορά την υπόθεση της δολιοφθοράς των αγωγών  Nord Stream. Υποστήριξε ότι τα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream αποτελούν μέρος «συντονισμένης» προσπάθειας με σκοπό να εκτραπεί η προσοχή.

Ο Πεσκόφ  διατύπωσε τον προβληματισμό της ρωσικής προεδρίας καθώς  αξιωματούχοι των ΗΠΑ κάνουν διάφορες υποθέσεις για το θέμα προτού καν γίνει έρευνα.

«Προφανώς, οι δράστες της επίθεσης θέλουν να εκτρέψουν την προσοχή. Προφανώς, αυτό που βλέπουμε είναι συντονισμένη προσπάθεια παραπλάνησης μέσω των ΜΜΕ», έκρινε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Για τον κ. Πεσκόφ, οι χώρες που ήταν μέτοχοι στους αγωγούς μεταφοράς αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη οφείλουν να επιμείνουν να διενεργηθεί επείγουσα και διαφανής έρευνα.

«Ακόμα δεν μας έχουν επιτρέψει να συμμετάσχουμε ούτε μας έχουν ενημερώσει για την έρευνα. Μόλις πριν από μερικές ημέρες λάβαμε σημειώματα γι’ αυτήν από τους Δανούς και τους Σουηδούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολιάζοντας ότι όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι απλά παράξενο αλλά έχει οσμή τερατώδους εγκλήματος.