Να φοράμε μάσκα ή όχι;: Σήμερα οι αποφάσεις της αρμόδιας επιτροπής

12
Pixabay

Κινδύνους πιθανόν να εγκυμονεί η ευρεία χρήση μάσκας από το κοινό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Σε κάθε περίπτωση εφιστά εκ νέου την προσοχή στα γνωστά και πλέον κατάλληλα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή συνωστισμού και τη χρήση των κανόνων υγιεινής. O εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας έκρινε ότι το θέμα είναι σημαντικό και σήμερα αναμένεται έκτακτη συνάντηση της ελληνικής επιτροπής και η τελική της τοποθέτηση. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης, ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του και άφησε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε μια χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους και ειδικούς πληθυσμούς, όπως άνθρωποι αυξημένου κινδύνου, αλλά με σαφείς οδηγίες ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι που σας είπα παραπάνω.

“Παρόμοια θέση – ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας – πήρε το ευρωπαϊκό CDC, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, αναφέροντας περισσότερα επιχειρήματα κατά, παρά υπέρ της χρήσης της μάσκας από το γενικό κοινό. Άφησε όμως το ενδεχόμενο χρήσης της ανοιχτό, ώστε να δώσει, όπως λέει στην αναφορά του, λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, δηλαδή κλειστούς χώρους και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες χώρες της Ευρώπης”.

Οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον ΠOY

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως χρήση μασκών από το γενικό κοινό, δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί είναι:

• Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου.

• Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας.

• Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή και

• Εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή για όλα τα άτομα είναι αυτά που ξέρουμε πολύ καλά, που έχουμε επαναλάβει χιλιάδες φορές:

• Να αποφεύγουμε συνωστισμό και κλειστούς χώρους.

• Να διατηρούμε φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα.

• Να εκτελούμε συχνά την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα όταν τα χέρια μας είναι ορατά βρώμικα.

• Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, το οποίο θα πρέπει να το πετάμε αμέσως μετά τη χρήση και να πλένουμε τα χέρια μας και

•Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο να αγγίζουμε την περιοχή του προσώπου.

 

 

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr