Μυστηριώδης ασθένεια “χτύπησε” Αμερικανούς διπλωμάτες στην Κούβα

13

Άλυτο παραμένει το μυστήριο της ασθένειας από την οποία προσβλήθηκαν Αμερικανοί διπλωμάτες οι οποίοι υπηρετούσαν στην Αβάνα. Οι μαγνητικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι ο εγκέφαλός τους παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να ρίχνει φως στην υπόθεση, αλλά ούτε επιβεβαιώνει αν οι άνθρωποι αυτοί έπεσαν θύματα “ηχητικής επίθεσης”, όπως την χαρακτήρισαν στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής έγινε από καθηγητές και ιατρούς του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης. Δεν υπήρξε μια σαφής απάντηση για την αιτία που προκάλεσε τα συμπτώματα τα οποία παρουσίασαν οι διπλωμάτες και οι οικογένειές τους από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018. Επιβεβαίωσε όμως ότι “οι εγκέφαλοί τους υπέστησαν κάτι που προκάλεσε αυτές τις αλλαγές”, όπως είπε η καθηγήτρια ακτινολογίας Ρατζίνι Βέρμα, ειδική στη μαγνητική τομογραφία.
“Δεν το φαντάστηκαν. Έγινε όντως κάτι στον εγκέφαλό τους. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αλήθεια μένει να αποδειχθεί. Αυτό που συνέβη δεν οφείλεται σε υποκείμενη νόσο”, πρόσθεσε.

Από τα τέλη του 2016 μέχρι τον Μάιο του 2018 Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρετούσαν στην Αβάνα και μέλη των οικογενειών τους ανέφεραν μια σειρά παράξενων συμπτωμάτων: αστάθεια, ιλίγγους, έλλειψη συντονισμού, κουδούνισμα στα αυτιά, ακούσιες κινήσεις των ματιών, αλλά και άγχος, αϋπνία, ευερεθιστότητα και κάτι που τα θύματα αποκαλούσαν “διανοητική ομίχλη”. Οι ΗΠΑ ανακάλεσαν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού τους από την Αβάνα τον Σεπτέμβριο του 2017.

Ορισμένοι από τους ασθενείς ανάρρωσαν, άλλοι όμως υποβάλλονται μέχρι και σήμερα σε θεραπεία.