Πολλαπλές εστίες έχουν ανάψει στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων και το κόψιμο προσώπων. Η πλέον σφοδρή σύγκρουση είναι αυτή που έχει ξεσπάσει στα Χανιά μεταξύ του τοπικού βουλευτή Παύλου Πολάκη και της ηγεσίας του κόμματος. Σύγκρουση με απρόβλεπτες διαστάσεις και ενδεχομένως πολλαπλές παρενέργειες, καθώς ο… αψύς Σφακιανός έφτασε στο σημείο να απειλεί δημοσίως πως αν δεν ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του νομού Χανίων ο Μιχάλης Χαιρετάκης, ο ίδιος δεν θα είναι καν υποψήφιος!

 

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

 

Η Κουμουνδούρου όχι απλώς απάντησε, αλλά σήκωσε το γάντι, δείχνοντας εμμέσως την πόρτα της εξόδου στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Χωρίς να τον κατονομάζει, η Κουμουνδούρου απάντησε μέσω άτυπης ενημέρωσης στον κ. Πολάκη, σχολιάζοντας πως «οι αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι συλλογικές και την τελική απόφαση για την κατάρτισή τους έχουν τα όργανα του κόμματος.

Η συμμετοχή στα ψηφοδέλτια είναι εθελοντική για όλα τα στελέχη, βουλευτές και υποψήφιους βουλευτές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Στο τέλος του σχολίου είναι και το σαφές μήνυμα προς τον κ. Πολάκη: «Οποιος διαφωνεί με τις συλλογικές αποφάσεις, έχει κάθε δικαίωμα να μη συμμετάσχει σε αυτά».

 

Η επίμαχη ανάρτηση

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προέλθει μετά την απειλητική ανάρτηση του κ. Πολάκη, ο οποίος λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των υποψηφίων του κόμματος σε όλη την επικράτεια, σημείωνε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Προφανώς από “λάθος” ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ δεν συμπεριελήφθη, παρά τη χθεσινή εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, στην ανακοίνωση των ονομάτων για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα Χανιά». Και αμέσως μετά εκτόξευσε την απειλή του: «Μέχρι να διορθωθεί το “λάθος” δεν ισχύει ούτε η δική μου υποψηφιότητα. Εγώ φίλους και συντρόφους δεν πουλάω, επειδή κάποιοι έχουν ανασφάλειες και συμπεριφέρονται με όρους διαδρόμου! Θα λυθούν στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή ΟΛΑ!»

Η σύγκρουση, όπως είναι φυσικό, ακύρωσε όλη την προσπάθεια που έκανε η Κουμουνδούρου για να δώσει μεγάλη δημοσιότητα στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η υπόθεση έπαιρνε χαρακτηριστικά και τοπικού εμφυλίου. Και αυτό γιατί ο κ. Πολάκης υπονοεί πως ο έτερος υποψήφιος στον νομό Γιώργος Σταθάκης –και διαχρονικός εσωκομματικός του αντίπαλος στην περιοχή– έκοψε τον κ. Χαιρετάκη από υποψήφιο.

Το ενδιαφέρον συνεπώς έγκειται στο γεγονός ότι έπειτα από πάρα πολλά χρόνια η επίσημη ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παίρνει το μέρος του κ. Σταθάκη και αδειάζει τον κ. Πολάκη. Ο τελευταίος δείχνει διατεθειμένος να φτάσει την υπόθεση στα άκρα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την παρουσία του στον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Καζάνι που βράζει…

Την ίδια στιγμή σε ουκ ολίγες περιφέρειες φαίνεται πως έχει ξεσπάσει εμφύλιος για προώθηση άλλων υποψηφίων, γεγονός που προκαλεί εσωτερικά ζητήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κοζάνη μείζον θέμα προέκυψε με τον γνωστό συνδικαλιστή Γιώργο Αδαμίδη, ο οποίος με μια σκληρή δήλωση δημοσιοποίησε την απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. «Γεγονότα που προηγήθηκαν από την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αναγκάζουν να αποσύρω το ενδιαφέρον μου για τη συμμετοχή μου σ’ αυτό.

Οι λόγοι που με οδήγησαν σ’ αυτήν την απόφαση έχουν να κάνουν με αρχές και πρακτικές που στοχευμένα υιοθέτησε η Επιτροπή Συγκρότησης των ψηφοδελτίων για την περίπτωσή μου», σημείωσε ο κ. Αδαμίδης. Και πρόσθεσε: «Επειδή στάθηκε αδύνατον να συμβιβαστούν οι απαιτήσεις της Επιτροπής με τον αξιακό μου κώδικα δηλώνω ότι δεν ενδιαφέρομαι να είμαι υποψήφιος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην ΠΕ Κοζάνης».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οργή επικρατεί και στον νομό Φλώρινας αναφορικά με τη στελέχωση του ψηφοδελτίου και το κόψιμο που έγινε σε συγκεκριμένο πρόσωπο προκειμένου να ευνοηθεί η νυν βουλευτής Πέτυ Πέρκα.

Τέλος, με καζάνι που βράζει μοιάζει η Δυτική Αθήνα, καθώς στο ψηφοδέλτιο –και παρά τις σχετικές διαρροές για αποχώρηση– θα μετέχει εκ νέου ο Γιάννης Δραγασάκης. Εκτός του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, στη μάχη προστίθενται δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος, η Ρένα Δούρου και η Εφη Αχτσιόγλου, ενώ υπάρχουν ήδη οι Δημήτρης Βίτσας, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.