Πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ διεκήρυττε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα έδινε χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη δεν έκανε καμία περιοδεία, εκτιμώντας ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να υπάρχει ένα διαφορετικό μοντέλο, μακριά από πολιτικά κόμματα!

Αυτό, όμως, ίσχυε μέχρι και τον... δεύτερο γύρο, το αποτέλεσμα του οποίου άλλαξε το (μέχρι εκείνη τη στιγμή) δόγμα του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος έσπευσε να εμφανιστεί ως ο «πατέρας» της νίκης του Δημήτρη Κουρέτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και των Χάρη Δούκα, Στέλιου Αγγελούδη στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Μάλιστα, από το ΠΑΣΟΚ θεωρούσαν ότι ο Σταύρος Αρναουτάκης αποτελεί τον... δεύτερο περιφερειάρχη που κέρδισε με τα «πράσινα χρώματα», μολονότι η Νέα Δημοκρατία ήταν η πρώτη που έδωσε το χρίσμα στον περιφερειάρχη Κρήτης για να ακολουθήσουν στη συνέχεια τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι και το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε επιλέξει να στηρίξει τον Σταύρο Αρναουτάκη.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο άδειασμα στον Νίκο Ανδρουλάκη δεν άργησε να έρθει και μάλιστα δημόσια. Ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας στην πρώτη του (κιόλας) συνέντευξη πήρε αποστάσεις από το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας: «Είχα πει από την αρχή ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν είναι ο τρίτος γύρος των εθνικών εκλογών. Εχω ταχθεί υπέρ μίας άλλης αυτοδιοικητικής κουλτούρας. Είχα πει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι θα ήθελα να φτιάξω ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλους από την οικολογία, το Volt, την Πράσινη Αθήνα και τη Φιλελεύθερη Συμμαχία».

Το παράδοξο είναι ότι το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο Νίκος Ανδρουλάκης έσπευσε να πανηγυρίσει μαζί με τον Χάρη Δούκα, παρουσιάζοντας τη νίκη αυτή ως μια καθαρή επικράτηση του ΠΑΣΟΚ. «Ο κ. Δούκας, ο οποίος ανέλαβε μία σημαντική ευθύνη και τα κατάφερε, είναι ένας άνθρωπος ηθικός, με επάρκεια και είμαι σίγουρος ότι ο λαός των Αθηνών θα έχει έναν δήμαρχο που θα προσφέρει τα μέγιστα για να βελτιώσει την πόλη μας και να την κάνει πιο ανθρώπινη. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει στο έργο του», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αποστάσεις Κουρέτα...

Στην ίδια γραμμή εμφανίστηκε και ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε ότι απευθύνθηκε σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως κομμάτων. Και μάλιστα τη συγκεκριμένη δήλωση ο Δημήτρης Κουρέτας την έκανε λίγη ώρα αφότου εξελέγη!

«Πριν από μία εβδομάδα, από την ίδια θέση, σας είπα ότι η πρόταση που κάναμε και κάνουμε είναι μια πρόταση αναπτυξιακή, η οποία αθροίζει κοινωνικά ποσοστά. Ετσι λοιπόν εμείς απευθυνθήκαμε σε όλους τους Θεσσαλούς πολίτες, ανεξαρτήτως κομμάτων. Σήμερα αυτή τη νίκη δεν μπορώ να την πανηγυρίσω γιατί η Θεσσαλία είναι μια πληγή και κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει όταν η Θεσσαλία είναι μια πληγή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης. Μπορεί ο Στέλιος Αγγελούδης να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, όμως το ψηφοδέλτιό του ήταν πραγματικά πολυσυλλεκτικό. Ο ίδιος, δε, είχε ζητήσει με επιστολές του προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην τον «χρεώνουν» στη Χαριλάου Τρικούπη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του Στέλιου Αγγελούδη προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία και αποφάσισαν να συμπορευτούν με τον ίδιο. Ο πιο εμβληματικός είναι ο Βασίλης Γάκης, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της δημοκρατικής παράταξης του Νίκου Ταχιάου (που στηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία).

Ακόμη, στο ίδιο ψηφοδέλτιο βρέθηκε ο Παντελής Καζαντζίδης, γιος του στελέχους της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καζαντζίδη, καθώς επίσης και οι Δημήτρης Κίρλας, Αλέξανδρος Μανδρίνος, που ήταν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.

Ακόμα και ο Θανάσης Γλαβίνας παραδέχτηκε ότι «η υποψηφιότητα του κ. Αγγελούδη ήταν ανεξάρτητη –φυσικά είχε πολλά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και από άλλα κόμματα–, αλλά αυτό που μέτρησε ήταν η Αυτοδιοίκηση, γιατί αυτό ήταν το μεγάλο στοίχημα».

Εκπληκτος ο Μώραλης

Το πλέον... παράδοξο ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να «οικειοποιηθεί» και τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη. Σε non paper το οποίο εξέδωσε το βράδυ της πρώτης Κυριακής των αυτοδιοικητικών εκλογών το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη υποστήριζε ότι η υποψηφιότητα Μώραλη στηρίζεται διαχρονικά από το ΠΑΣΟΚ από το 2014. Ομως ο ίδιος ο δήμαρχος Πειραιά είχε ξεκάθαρα διαφορετική άποψη: «Δεν υπήρξα ποτέ μέλος του ΠΑΣΟΚ»!

«Η κουβέντα αυτή που διεξάγεται να προσπαθούν τα κόμματα να χρωματίσουν τους δημάρχους είναι υποτιμητική για την Αυτοδιοίκηση και για τα πρόσωπα των δημάρχων και των περιφερειαρχών. Χθες δεν είδα έναν δήμαρχο στην τηλεόραση, είδα μόνο εκπροσώπους κομμάτων. Είναι δύο εβδομάδες αυτοδιοικητικών εκλογών και στην τηλεόραση το βράδυ είναι μόνο υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι διαγωνίζονται για να χρωματίσουν τον κάθε δήμαρχο ή περιφερειάρχη ανάλογα με το δικό τους κόμμα και συμφέρον. Είναι τραγικό αυτό! Δεν είναι υποτίμηση της Αυτοδιοίκησης αυτό;», προσέθεσε ο Γιάννης Μώραλης.