«Άλλο νέοι φόροι και άλλο αυξημένα έσοδα» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2024 στην Ολομέλεια.

Ο νέος προϋπολογισμός, είπε ο κ. Μπρατάκος «αποδεικνύει την προσήλωση στις ράγες της δημοσιονομικής ισορροπίας ώστε να μην κινδυνεύσουν όσα με θυσίες και κόπους έχουμε κατακτήσει. Στηρίζει την εθνική οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις. Υπηρετεί την αναπτυξιακή δυναμική και προάγει την κοινωνική συνοχή. Υπηρετεί τη συλλογική πρόοδο και την ατομική προκοπή. Ανταποκρίνεται στο όραμα που εκφράζει και μετουσιώνει σε πραγματικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση για μια Ελλάδα που πάει ψηλά. Που γίνεται πιο ισχυρή και πιο συνεκτική. Που αναβαθμίζει την γεωπολιτική της θέση, ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις και προωθεί τα δίκαια και τα δικαιώματά της».

Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Μπρατάκος «θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη σύγκρουση με τις χρόνιες παθογένειες, την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, τη βελτίωση της καθημερινότητας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες όπου και εάν ζουν».

Ο κ. Μπρατάκος, απαντώντας στις αιτιάσεις και τις «αναγνώσεις» των οικονομικών στοιχείων του προϋπολογισμού που κάνει η αντιπολίτευση, ανέφερε πως «ο νέος προϋπολογισμός δεν επιφέρει νέους φόρους. Η πραγματικότητα είναι ό,τι είναι άλλο τα αυξημένα έσοδα και άλλο αυξημένοι φόροι. Μια αλήθεια ξεκάθαρη που οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πολύ καλά διότι ξέρουν - το βλέπουν άλλωστε στην τσέπη τους - ότι τα τελευταία χρόνια πληρώνουν πολύ λιγότερους φόρους. Πως καταργήθηκαν ή μειώθηκαν, την τελευταία τετραετία, πάνω από 50 φόροι. Ό,τι τα αυξημένα έσοδα προέρχονται από το μεγάλωμα της πίτας, δηλαδή την αύξηση του ΑΕΠ, από την αύξηση των τιμών στον ιδιωτικό τομέα αλλά και από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Στοιχεία που αποτελούν βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής μας τόσο για το 2024 όσο και τα επόμενα χρόνια».

Συντονισμένες προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής

Ο υφυπουργός, επισήμανε ότι «από την κυβέρνηση αναπτύσσονται συντονισμένες προσπάθειες για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, για τη δίκαιη κατανομή των βαρών, την ενίσχυσή της κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογραμμίζοντας ότι « όμως, δεν επιβάλλεται κανένας νέος φόρος και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση, ούτε ένα ευρώ, σε όσους δήλωναν κανονικά τα εισοδήματά τους». Αντιθέτως, είπε ο κ. Μπρατάκος, «σε αυτόν τον προϋπολογισμό υπάρχουν μόνιμες φορολογικές ελαφρύνσεις που αγγίζουν το 1,6 δισ. ευρώ, ανάμεσα στις οποίες και η μείωση κατά 50% του Τέλους Επιτηδεύματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες».

Ο υφυπουργός απέρριψε τις αναφορές τις αντιπολίτευσης ότι «o νέος προϋπολογισμός ότι αποδεικνύει τη δογματική εμμονή στην αδιέξοδο οικονομική πολιτική» αναρωτώμενος πόσο «αδιέξοδη πολιτική είναι οι συνεχείς αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας ή στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας; Κάτι που ανοίγει τον δρόμο για φθηνότερο χρήμα τόσο για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που ανεβάζει την Ελλάδα στην πίστα των πιο ανεπτυγμένων χωρών; Που φέρνει περισσότερες επενδύσεις και υψηλότερους μισθούς; Είναι, αλήθεια, αδιέξοδο η πολιτική που οδήγησε τη χώρα στον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό στην ευρωζώνη; Που δημιούργησε ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών; Που ανέβασε τον μέσο μισθόν προεξοφλώντας την αύξηση στα 1.500 ευρώ στα τέλη της τετραετίας; Που δημιούργησε 300.000 νέες θέσεις εργασίας και μείωσε την ανεργία;»

Ο κ. Μπρατάκος, αναφερόμενος στο κύριο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα και είναι η εισαγόμενη ακρίβεια, είπε ότι «αναπτύσσουμε στοχευμένες δράσεις σε τρείς βασικές κατευθύνσεις που είναι: εξειδικευμένες πρωτοβουλίες για τη συγκράτηση των τιμών (όπως η επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης, οι ρυθμίσεις για τη διαφάνεια των τιμών και η πρωτοβουλία για τη μόνιμη μείωση της τιμής). Με εντατικοποίηση των ελέγχων για την αντιμετώπιση φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας (από την αρχή του χρόνου έχουν γίνει πάνω από 20.000 ελέγχοι και έχουν επιβληθεί πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα). Με μέτρα ενίσχυσης των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αλλά και παρεμβάσεις για μόνιμη αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε για την προεκλογική δέσμευση της αύξηση των μισθών». Επισήμανε ότι «ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρόσθετους πόρους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ για την υγεία και περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ στην παιδεία» αλλά, όπως πρόσθεσε, «προβλέπει παρεμβάσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών» και σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια προβλέπονται οριζόντιες αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και στα επιδόματα τέκνων και θέσης ευθύνης. Όπως επίσης και στα επιδόματα για τους πιλότους και τα πληρώματα των πυροσβεστικών αεροσκαφών. Η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ. Το ξεπάγωμα των τριετιών και των επιδομάτων στον ιδιωτικό τομέα. Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων που συνδέονται με αυτόν. Νέες αυξήσεις στις συντάξεις. Αυξήσεις του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ σε οικογένειες με παιδιά, των αναπηρικών επιδομάτων, του εγγυημένου εισοδήματος, την αύξηση χορήγησης του χρόνου καταβολής του επιδόματος μητρότητας, όπως και μια σειρά από άλλα στοχευμένα μέτρα.