Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των εντεταλμένων εισαγγελέων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας, απορρίπτοντας κάθε υπόνοια περί δυνατότητας κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο τους.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αναφέρθηκε σε διαλόγους τρίτων προσώπων που φέρονται να ζητούν την «καρατόμηση» της εντεταλμένης Ευρωπαίας εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου, ο κ. Μπούγας τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι: 

«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε κανένας υπουργός μπορεί να παρέμβει στο έργο των ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων».

Ο κ. Μπούγας εξήγησε πως η επιλογή των εντεταλμένων εισαγγελέων προβλέπεται ρητά από νόμο και ευρωπαϊκό κανονισμό. Οι υποψήφιοι εξετάζονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από τον Άρειο Πάγο, ένα αυτοδιοικούμενο ανώτατο δικαστήριο. Η διαδικασία είναι αυστηρά τυπική, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

«Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την ορίζει η κυβέρνηση;», διερωτήθηκε ρητορικά ο υφυπουργός, υπονοώντας πως η όποια τέτοια καταγγελία είναι θεσμικά αβάσιμη.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποτέλεσε το αντικείμενο της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι: 

«Η κ. Παπανδρέου δεν σχετίζεται με την έρευνα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως προκύπτει από το ίδιο το διαβιβαστικό της δικογραφίας».

Ο κ. Μπούγας σημείωσε ότι η χώρα μας φιλοξενεί 10 ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς, αριθμός που είναι ο υψηλότερος αναλογικά στην ΕΕ. Επίσης, επεσήμανε ότι: 

«Η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση για τη θωράκιση της λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι, κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα, εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συνεργασία και την ενίσχυση του θεσμού.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις και διαλόγους που επικαλέστηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο υφυπουργός σχολίασε: 

«Όσα αναφέρονται περί “εξουδετέρωσης” της κυρίας Παπανδρέου δεν είναι σοβαρά. Δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν κανένα αποτέλεσμα».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι οι κ.κ. Βορίδης και Φλωρίδης, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται σε υποτιθέμενες πολιτικές πιέσεις, είναι έμπειροι νομικοί και γνωρίζουν καλά το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δεν επιδέχεται παρεμβάσεις.