Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μην υιοθετήσει την αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά να εμφανιστεί ενώπιον του ελληνικού λαού ως υπεύθυνη πατριωτική δύναμη και αρωγός στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

 

Γράφει ο Λεωνίδας Δεληγιώργης

 

Με φόντο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα αξιολογείται με θετικό τρόπο από την κοινή γνώμη, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να μην υιοθετήσει την αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής, αλλά να εμφανιστεί ενώπιον του ελληνικού λαού ως υπεύθυνη πατριωτική δύναμη και αρωγός στους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ενας βασικός λόγος που στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρυτανεύει η λογική της εποικοδομητικής συναίνεσης στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων, συνδέεται με το επικοινωνιακό στραπάτσο που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεων που κάνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προσπάθειά τους να πλήξουν με όρους εμπάθειας και εμμονής την κυβέρνηση ακόμη και στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η ιστορία με τον Εβρο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε και εξετέθη ανεπανόρθωτα με το να υιοθετεί άκριτα την προπαγάνδα ότι η Ελλάδα είναι κράτος-δολοφόνος και αφήνει στο έλεος του Θεού τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ήταν εξόχως διδακτική για τη Χαριλάου Τρικούπη και για τον λόγο αυτόν απέφυγε να πέσει στην επικοινωνιακή παγίδα που έστησαν διάφορες ΜΚΟ και εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως το δίκιο ήταν με το μέρος των ελληνικών αρχών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας να μπει και αυτός στο κάδρο της «εθνικής υπευθυνότητας» και όχι του μίζερου πετροβολητή, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του, δίνει έμφαση στην εθνική συνεννόηση με όρους συντεταγμένης απάντησης απέναντι στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί πως θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Κάτι που φάνηκε από τις δηλώσεις χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Open και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζου, o οποίος μίλησε για την ανάγκη αρραγούς εθνικού μετώπου και ενιαίας φωνής στο εξωτερικό απέναντι σε έναν «διεθνή ταραξία, που θέλει να ξαναγράψει διεθνείς συνθήκες και αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης για τη γειτονιά μας τόσο για την ίδια την Τουρκία όσο και για τα Ελληνοτουρκικά».

 

Σχέδιο εισβολής σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης…

Το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζει οργανωμένη αντεπίθεση και στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με αξιόπιστες δημοσιογραφικές φωνές, που θα προπαγανδίζουν τις θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη κυρίως στην τηλεόραση, όπου συνήθως επικοινωνιακά εμφανίζονται «δημοσιογράφοι» που απηχούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το «επικοινωνιακό» δίπολο προσπαθεί να σπάσει το ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτό επιχειρεί να μπει γερά στον χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Μάλιστα αυτήν την περίοδο που δρομολογούνται ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς κάποιων καναλιών, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Χαριλάου Τρικούπη δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον προκειμένου να έχει σε αυτά και τους δικούς της ανθρώπους. Αλλαγές επίσης δρομολογούνται και στο γραφείο Τύπου της Χαριλάου Τρικούπη. Ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης τις προηγούμενες ημέρες κάλεσε στο γραφείο του κάποιους δημοσιογράφους και τους ζήτησε με κομψό τρόπο να «ψάξουν για δουλειά» γιατί τα οικονομικά του κόμματος είναι τέτοια που απαιτούν περικοπές…

 

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Χ. Τρικούπη

Σαρωτικές αλλαγές στους τομεάρχες του κόμματος ετοιμάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτές τις ημέρες θα έχει ραντεβού με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος έχει ήδη ετοιμάσει τη σχετική λίστα. Η ανανέωση υπολογίζεται στο 80%. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξουν πολλές καρατομήσεις, κυρίως τομεαρχών και αναπληρωτών τους, οι οποίοι έχουν μείνει στις ίδιες θέσεις από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Η εικόνα που έχουμε είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, δεν σκοπεύουν να επιλέξουν τους νέους τομεάρχες με γνώμονα την αρχή της αναλογικότητας. Δηλαδή δεν θα έχουν κριτήριο τους συσχετισμούς δυνάμεων από τις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές – ήτοι τόσοι του Ανδρέα Λοβέρδου, τόσοι του Γιώργου Παπανδρέου και άλλοι τόσοι των υπολοίπων υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Είναι ξεκάθαρο πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα στήσει ένα κόμμα με δικά του πρόσωπα. Κανονικούς μουτζαχεντίν, πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του και στη σφαίρα επιρροής της νέας ηγετικής ομάδας της Χαριλάου Τρικούπη. Βέβαια όλο αυτό παραπέμπει σε «βελούδινη εκκαθάριση» και αρχηγικό κόμμα.