Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε απόψε ότι θέλει «κάτι άλλο» και όχι την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς για να αναλάβει τη διοίκηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο. «Δεν μπορεί να υπάρξει εκεί μια εξουσία υπό τη διοίκηση κάποιου που, περισσότερες από 30 ημέρες μετά τη σφαγή (σ.σ. της 7ης Οκτωβρίου), δεν την έχει ακόμη καταδικάσει (…) Θα πρέπει να υπάρξει κάτι άλλο εκεί πέρα (σ.σ. στη Γάζα). Άλλα σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρχει ο δικός μας έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

«Μας χρειάζεται πλήρης έλεγχος στον τομέα της ασφάλειας, με τη δυνατότητα να μπαίνουμε όποτε θέλουμε για να διώχνουμε τους τρομοκράτες που μπορεί να επανεμφανιστούν», επέμεινε. «Δεν θα υπάρχει πολιτική εξουσία που θα διδάσκει στα παιδιά της το μίσος για το Ισραήλ, το μίσος για τους Ισραηλινούς», συνέχισε ο Νετανιάχου. Η Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ αλληλοκατηγορούνται ότι στα σχολικά προγράμματά τους διδάσκουν τη βία και το μίσος ή δαιμονοποιούν οι μεν τους δε.

«Την επόμενη ημέρα η Γάζα θα είναι αποστρατιωτικοποιημένη, δεν θα υπάρχει πλέον απειλή προερχόμενη από τη Γάζα για το Ισραήλ. Η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου απέδειξε οριστικά ότι σε κάθε μέρος η ασφάλεια του οποίου δεν ελέγχεται από το Ισράηλ θα επιστρέψει ο τρόμος. Αυτό επιβεβαιώθηκε στη Δυτική Όχθη», είπε ο Νετανιάχου αναφερόμενος στα κατεχόμενα εδάφη όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πολλαπλασιάσει τις επιχειρήσεις του τον τελευταίο μήνα, φτάνοντας μέχρι και την καρδιά πόλεων που θεωρητικά ελέγχονται από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Νετανιάχου σε Μακρόν: «Ο Μακρόν έκανε ένα σοβαρό λάθος, από άποψη ακρίβειας και ηθικής».

 Απάντηση όμως εδωσε και στο Γάλλο πρόεδρο Μακρόν. Σε συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τα λόγια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι το Ισραήλ «πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει γυναίκες και παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας». Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο Μακρόν «έκανε ένα σοβαρό λάθος, από άποψη ακρίβειας και ηθικής». «Αυτός που εμποδίζει την εκκένωση των πολιτών δεν είναι το Ισραήλ, είναι η Χαμάς. Αυτός που πυροβόλησε τις περιοχές διέλευσης στον ασφαλή διάδρομο δεν είναι το Ισραήλ, είναι η Χαμάς... επομένως, η ευθύνη για την εκκένωση δεν είναι του Ισραήλ, είναι της Χαμάς» πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σχολίασε επίσης τις δηλώσεις των ξένων ηγετών: «Θέλω να πω σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες που μας επικρίνουν, ότι δεν θα σιωπήσουμε και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να εκτελέσουμε την αποστολή μας ώστε να ηττηθεί η Χαμάς».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (10/11) σε συνέντευξή του στο BBC ο Γάλλος προέδρος τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να σκοτώνει μωρά και γυναίκες στη Γάζα.Είπε ότι δεν υπάρχει «καμία δικαιολογία» για τους βομβαρδισμούς, εκτιμώντας ότι μια κατάπαυση του πυρός θα ωφελούσε το Ισραήλ.