Είκοσι τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 6 έφεραν όπλα, εισήλθαν χθες το βράδυ στο FIR Αθηνών, σε όλο το εύρος του Αιγαίου, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης.

Σε τέσσερις περιπτώσεις, η διαδικασία αναχαίτισής τους από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης, 6 ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών F-16, μία τετράδα τουρκικών F-16 και μεμονωμένα ένα τουρκικό F-16, δύο CN-235, και ένα UAV.

Καταγράφηκαν 22 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 103 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου νησιών του Αιγαίου (26 από τα μαχητικά, 45 από το UAV και 32 από τα CN-235) ενώ έξι από της παραβιάσεις ήταν υπερπτήσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Αντίστοιχο μπαράζ είχαμε και την Τετάρτη, οπότε  ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης,  παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε πάλι πάνω από την Κίναρο αλλά και τον Γλάρο. Ακολούθως έτερο ζεύγος εισήλθε στο FIR Αθηνών και πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι,  τους Λειψούς και τους Αρκιούς.

Με αφορμή την υπέρπτηση πάνω από το Φαρμακονήσι στα 26.000 πόδια, πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας παρατηρούσαν ότι το ύψος πτήσης των τουρκικών αεροσκαφών ελλοχεύει τον κίνδυνο ατυχήματος καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο των ορίων ύψους πτήσεων των πολιτικών αεροσκαφών στην περιοχή και επηρεάζει πληθώρα αεροδιαδρόμων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του FIR Αθηνών.