Ο Μπάνε Πρέλεβιτς παρουσίασε στην ΕΟΕ το πρώτο βιβλίο του, με τίτλο “Η δύναμη της ήττας”, παρουσία του μεγάλου αντιπάλου του στα θρυλικά ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης, Παναγιώτη Γιαννάκη, και μίας έκπληξης από τον Νίκο Γκάλη!

mpane2.jpg

Γράφει ο  Γιώργος Αδαμόπουλος στο Eurohoops

Το παιδί με τις πυκνές μπούκλες και την πορτοκαλί μπάλα στα χέρια δεν είναι πια το ίδιο. Σε αυτό δεν συντελεί μόνο ο χρόνος. Δεν το(ν) επηρεάζει μόνο το άσπρο χρώμα των (ελαφρώς) λιγότερων μαλλιών ή τα μερικά κιλά παραπάνω.

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς έχει μία εξαιρετική –όχι πρωτόγνωρη για τους συναδέλφους του– ικανότητα. Παραμένει στην ίδια… ζεν κατάσταση ηρεμίας και αυτοπεποίθησης που του χάριζε το ταλέντο ως παίκτης του μπάσκετ. Ταυτόχρονα, ωστόσο, είναι πλέον κι ένας «άλλος» άνθρωπος.

Ο τύπος που έπαιρνε το λεωφορείο της γραμμής 24 στο Βελιγράδι, για να παίξει στο τσιμεντένιο γήπεδο του Ντόρτσολ, είναι πια εκείνος ο άνθρωπος που διδάχτηκε από κάθε ήττα του. Αυτό θέλησε να καταγράψει όταν έπιασε στα χέρια του λευκές κόλλες χαρτί και τις μετέτρεψε στο πρώτο βιβλίο του. «Η δύναμη της ήττας», το συγγραφικό «παιδί» του παλαίμαχου γκαρντ των Ερυθρού Αστέρα, ΠΑΟΚ, Κίντερ Μπολόνια και ΑΕΚ, είναι η ίδια η ζωή του.

Το βιβλίο που κυκλοφόρησε από την MVPublications παρουσιάστηκε στην Αθήνα (μετά τις στάσεις σε Θεσσαλονίκη και Κω) στις 4/3 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Δεκάδες φίλοι του Μπάνε, οι δύο κόρες του και πολλά μέλη της μπασκετικής κοινότητας έδωσαν το παρών.

Μάθημα καριέρας και, κυρίως, ζωής

Ομιλητές και στο πλευρό του Μπάνε Πρέλεβιτς ήταν ο παλαίμαχος φόργουορντ και συμπαίκτης του στον ΠΑΟΚ, Νάσος Γαλακτερός, η άλλοτε αρχηγός της Εθνικής μπάσκετ, Εβίνα Μάλτση, η δημοσιογράφος Ρούλα Μαντή και ο συγγραφέας Ανδρέας Τσεμπερλίδης.

ghalakteros.jpg

Ο Πρέλεβιτς, ο οποίος είχε εξηγήσει και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Eurohoops, τους λόγους που αποφάσισε να εκδώσει «όχι μία αυτοβιογραφία, αλλά ένα διδακτικό βιβλίο», τόνισε στην παρουσίαση πως «πάντα ήθελα να το κάνω και απλώς τώρα ήταν η ώρα». Άλλωστε, αν και παίκτης που βίωσε περισσότερες νίκες από ήττες, διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει στη ζωή εκτός παρκέ και κάθε μάθημα, κάθε ήττας, είναι σημαντικό.

Μπάνε Πρέλεβιτς στο Eurohoops: “Η ήττα από τη Ρεάλ στη Ναντ άλλαξε τη ζωή μου”

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο μεγάλος αντίπαλος του Μπάνε στα θρυλικά ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρης, Παναγιώτης Γιαννάκης, ενώ μεγάλη έκπληξη της βραδιάς ήταν ένα μήνυμα μέσω βίντεο του Νίκου Γκάλη

Ήττα και γενναιότητα

Η Εβίνα Μάλτση επισήμανε πως «ταυτίστηκα με αυτό το βιβλίο, το διάβασα δύο φορές» και πρότεινε «στα νέα παιδιά να κάνουν το ίδιο, αν και δεν γνωρίζουν τον Μπάνε». Ο Νάσος Γαλακτερός θυμήθηκε «το άγχος που έγινε εγωισμός και δύναμη πριν από τον δεύτερο τελικό του Κόρατς το 1994 στην Τεργέστη, με τη Στεφανέλ» και πρόσθεσε πως «θα ευχόμουν, όταν ξεκίνησα να παίζω, να μπορούσα να βρω αυτό το βιβλίο».

mpane-maltsi.jpg

Η Ρούλα Μαντή ανέφερε ότι «ο Μπάνε είναι πολλά πράγματα που δεν περιγράφονται σε λίγες λέξεις. Είναι όμως ένα νικητής. Η μεγαλύτερη ήττα του Μπάνε δεν είναι στη Ναντ. Είναι το παιχνίδι με τη Μακάμπι, στις 2 Μαρτίου 2000, το τελευταίο παιχνίδι του με τον ΠΑΟΚ που φόρεσε τη φανέλα για τρία λεπτά. Δεν μπήκε η μπάλα στο καλάθι κι εκεί θεωρώ ότι έπρεπε να σταματήσει να κάνει αυτό που αγαπάει πάρα πολύ. Κι αυτή η ήττα θεωρώ ότι οδήγησε σε αυτό το βιβλίο».

andreas.jpg

Ενώ ο Ανδρέας Τσεμπερλίδης, συγγραφέας του βιβλίου «Κάτω από τον ίσκιο της μπασκέτας» θεώρησε πως «ο Μπάνε, εκτός από ένας ήρωας της εφηβείας μου, είναι ένας άνθρωπος που πάλευε να κάνει το ακατόρθωτο. Για τον Μπάνε έχουν ειπωθεί τα πάντα, αλλά για εμένα ο Μπάνε είναι γενναίος. Χρειάζεται γενναιότητα να δεχθείς την ήττα και να βρεις κίνητρο μέσα από αυτή να γίνεις καλύτερος. Ο Μπάνε ήξερε ότι ακόμα κι αν χάσει, κάτι μπορεί να κερδίσει».

mpane-giannakis.jpg