«Μπορεί μία αποτυχία σε έναν αγώνα να είναι ωφέλιμη; Να σε κάνει δυνατότερο;» Σε αυτά τα ερωτήματα απάντησε ο Μπάνε Πρέλεβιτς παρουσιάζοντας το βιβλίο του «Η δύναμη της ήττας» στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης μπροστά σε συνοδοιπόρους και φίλους, εντός και εκτός παρκέ.

Την εμβληματική φιγούρα του ΠΑΟΚ και του ελληνικού μπάσκετ ευρύτερα πλαισίωσαν ως ομιλητές ο πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας, Νίκος Ζήσης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής στίβου ΑμεΑ, Στέλιος Μαλακόπουλος, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Χορόζογλου και η φίλη από τα παλιά, Νόπη Εμμανουηλίδου.

Παλιοί συμπαίκτες του, προπονητές και στελέχη όπως οι Γιάννης Γιαννούλης - Τέλης Ζουρνατσίδης, μέλη της τωρινής ομάδας του Δικεφάλου και ο επικεφαλής του, Θανάσης Χατζόπουλος, φορείς και παράγοντες της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μπάνε για να μάθουν τα βιώματα της πλούσιας καριέρας του.

Παίρνοντας τον λόγο, ο συγγραφέας του βιβλίου ανέφερε:

«Η δύναμη της ήττας βγήκε από τις εμπειρίες μου. Γιατί από την ήττα μαθαίνεις περισσότερα. Μέσα στην αποτυχία και το σκοτάδι βρίσκεις τη δύναμη σου το κουράγιο σου και δημιουργείς τον χαρακτήρα σου. Εκεί αποβάλλεις τους εγωισμούς σου».

Mάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους πίνακες ζωγραφικής που κοσμούσαν το πάνελ υπογραμμίζοντας:

«Ήμουν καλεσμένος στο 10ο δημοτικό σχολείο Ιωαννίνων. Συζητώντας με τα παιδιά ήξεραν την καριέρα μου, κάναμε μια ωραία συζήτηση και ήταν από τις πιο όμορφες στιγμές. Και στο τέλος μου χάρισαν δύο πίνακες δικούς τους. Ήταν μια ανεκτίμητη στιγμή».

O σπουδαίος, Νίκος Ζήσης δήλωσε για το βιβλίο:

«Για να μάθεις να κερδίζεις, πρέπει πρώτα να μάθεις να χάνεις. Διάβασα το βιβλίο του μέσα σε στο μέρες. Είναι υπέροχο, ταυτίστηκα με πολλά πράγματα. Είναι ένα όμορφο μήνυμα, η δύναμη της ήττας, γιατί μέσα από δύσκολες στιγμές, αυτός είναι ο δρόμος για να πετύχουμε στις ζωές μας».

Επιπρόσθετα, ο βετεράνος άσος του αθλήματος συγκίνησε και συγκινήθηκε, όταν αναφέρθηκε στην απώλεια του αδερφού του, τον Αύγουστο του 2003, και πώς αυτή η ήττα στη ζωή του, τον έκανε πιο δυνατό τόσο ως χαρακτήρα όσο και ως παίκτη.

Ο Στέλιος Μαλακόπουλος είπε με τη σειρά του για το συγγραφικό πόνημα του Πρέλεβιτς:

«Εγώ το διάβασα μέσα σε μια μέρα! Πιο γρήγορα από τον Νίκο. Από το βιβλίο μπορείς να μάθεις πως από τις μέρες που δεν πάνε καλά, μπορείς να βελτιωθείς. Μετά το ατύχημα μου ο Μπάνε ήταν ο πρώτος που έδωσε αίμα και ήταν ο πρώτος που πίστεψε σε μένα και βρήκε τον πρώτο χορηγό μου. Κέρδισα πάνω από όλα τη φιλία του. Στέκεται στις ήττες του γιατί αυτές τον καθόρισαν ως άνθρωπο. Σε κάθε κεφάλαιο εμπνέει τους ανθρώπους».

Μάλιστα, ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν όταν τον λόγο πήρε ένας εκ των παλιών καθηγητών του Στέλιου Μαλακόπουλου, και με τα λεγόμενά του συγκίνησε τόσο τον παγκόσμιο πρωταθλητή στίβου σε ΑμεΑ, όσο και το κοινό.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Μπάνε Πρέλεβιτς υπέγραψε δεκάδες βιβλία και αυτόγραφα ενώ το έργο του μπορείτε να προμηθευτείτε πατώντας εδώ

Πηγή: sdna.gr