Θα χρειαστούμε 10-12 φύλλα κρούστας, όσα έχει δηλαδή ένα πακέτο που θα βρούμε στον σούπερ μάρκετ και ξηρούς καρπούς, καρύδια ή και φιστίκια.
Υλικά Συνταγής
1 πακέτο φύλλα κρούστας (450 γρ.)
400 γρ. καρυδόψιχα τριμμένη, ή 200 γρ. τριμμένα καρύδια και 200 γρ. φιστίκια
300 γρ. βούτυρο λιωμένο
Μισό κουταλάκι τριμμένη κανέλα
1 ξυλάκι κανέλα
3 φλιτζάνια ζάχαρη ή 400 γρ.
2 μεγάλα φλιτζάνια νερό
Φλούδα ενός λεμονιού
Μισό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
12-14 γαρύφαλλα ολόκληρα καρφάκια (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Αλέθουμε τα καρύδια για να γίνουν μικρά κομματάκια, όχι όμως σκόνη. Αν έχουμε το κλασικό γουδί, ακόμα καλύτερα: χτυπάμε για λίγο τα καρύδια μας εκεί αντί να τα αλέσουμε στο μούλτι. Σκοπός είναι να «καταλαβαίνουμε» τον ξηρό καρπό μέσα στον μπακλαβά, όχι να χάνεται μέσα στο φύλλο.
Αν θέλουμε και φιστίκια στον μπακλαβά μας, απλά βάζουμε μισή ποσότητα καρύδια και συμπληρώνουμε με φιστίκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα καρύδια (ή και τα φιστίκια, αν έχουμε) και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη κανέλλα.
Βουτυρώνουμε με το πινέλο ένα παραλληλόγραμμο ταψί και στρώνουμε κάτω 4-5 φύλλα κρούστας, που θα είναι η βάση του μπακλαβά μας. Κάθε φύλλο το ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο. Προσοχή, τα ραντίζουμε με βούτυρο τα φύλλα του μπακλαβά, δεν τα βουτυρώνουμε με το πινέλο!
Βάζουμε πάνω στα φύλλα κρούστας μία στρώση με την μισή γέμιση από τους ξηρούς καρπούς.
Πάνω στα καρύδια βάζουμε 2 ακόμα φύλλα, ραντίζοντας πάλι κάθε φύλλο με βούτυρο.
Από πάνω απλώνουμε τα υπόλοιπα καρύδια/φιστίκια.
Τελειώνουμε τον μπακλαβά με τα υπόλοιπα 4-5 φύλλα, ραντίζοντας πάντα κάθε φύλλο με βούτυρο.
Το τελευταίο φύλλο εκτός από το βούτυρο το ραντίζουμε και με λίγο νερό.
Αν περισσεύουν οι άκρες των φύλλων έξω από το ταψί μας, τις γυρίζουμε προς τα μέσα.
Αφήνουμε για 10 λεπτά τον μπακλαβά να κρυώσει το βούτυρο και μετά τον χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε τετράγωνα κομμάτια, ρόμβους ή τρίγωνα.
Αν θέλουμε, σε κάθε κομμάτι μπήγουμε από ένα γαρύφαλλο! Αν δεν θέλουμε, δεν τρέχει τίποτε, άλλωστε θα βάλουμε γαρύφαλλο στο σιρόπι μας ώστε ο μπακλαβάς να έχει το πλούσιο άρωμα που δίνει το γαρύφαλλο.
Ψήνουμε τον σπιτικό μπακλαβά μας στον προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου. Θέλουμε το φύλλο του μπακλαβά μας να ροδίσει καλά. Για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί σωστά, ανασηκώνουμε τις γωνίες του με το μαχαίρι και κοιτάμε από κάτω. Πρέπει τα φύλλα μέχρι κάτω να έχουν πάρει χρώμα.
Όσο ψήνεται ο τραγανός μπακλαβάς μας (και μας τρέχουν ήδη τα σάλια!), εμείς ετοιμάζουμε το σιρόπι. Να ξέρετε ότι το μυστικό του καλού μπακλαβά είναι το σιρόπι του, που πρέπει να είναι αρκετό και τόσο δεμένο ώστε να σιροπιάσει καλά ο μπακλαβάς χωρίς όμως να στάζει.
Οπότε, βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα κατσαρολάκι με το νερό και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και τις δύο κουταλιές μέλι και τα μυρωδικά: την κανέλα, τη φλούδα λεμονιού και μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο.
Ανακατεύουμε το σιρόπι μας για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρει μια βράση. Θέλουμε το σιρόπι μας να είναι σχετικά διάφανο και ομογενές, δηλαδή να λιώσει όλη η ζάχαρη χωρίς όμως να κοχλάσει γιατί τότε θα κρυσταλλώσει.
Βγάζουμε το λεμόνι και την κανέλα από το σιρόπι και το κατεβάζουμε από τη φωτιά αλλά δεν το αφήνουμε να κρυώσει!
Μόλις ψηθεί ο μπακλαβάς μας, τον βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι! Δεν μας πειράζει αν το σιρόπι είναι μπόλικο, ούτε αν το δούμε να αφρίζει, πράγμα φυσιολογικό.
Αφήνουμε για κάμποση ώρα τον μπακλαβά μας να κρυώσει μέχρι να δούμε ότι έχει ρουφήξει και «τραβήξει» όλο το σιρόπι του. Τότε και μόνο τότε τον κόβουμε και τον σερβίρουμε.