Τη διαβεβαίωση ότι η Αμερική θα διασφαλίσει πως το Ισραήλ θα έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί απέναντι στη Χαμάς έδωσε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος νωρίτερα έφτασε στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη θλίψη του για τη χθεσινή έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας, σημειώνοντας πως «με βάση αυτά που είδα, φαίνεται ότι έγινε από την άλλη πλευρά, όχι από εσάς». Αλλά, διευκρίνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι».

«Πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του παλαιστινιακού λαού και δεν του φέρνει παρά δεινά», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν για την επίσκεψη και για «την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη που δώσατε στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μια υποστήριξη που αντανακλά τη συντριπτική βούληση του αμερικανικού λαού». Επίσης επαίνεσε τον Μπάιντεν που παρείχε στο Ισραήλ «τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας» και «για το ξεκάθαρο μήνυμα που στείλατε στους εχθρούς μας να μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σημείωσε επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει χαράξει μια σαφή γραμμή «μεταξύ των δυνάμεων του πολιτισμού και των δυνάμεων της βαρβαρότητας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε το πρωί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου τον υποδέχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με οικογένειες θυμάτων της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Οι Αμερικανοί κλαίνε μαζί σας», είπε ο Μπάιντεν στον Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επρόκειτο να συμμετάσχει σήμερα σε συνάντηση κορυφής στην Ιορδανία μαζί με το Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Θα ήταν η πρώτη φορά από την υπογραφή των συμφωνιών του Οσλο που οι ΗΠΑ, η Παλαιστινιακή Αρχή, ως αναγνωρισμένη εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού, οι αραβικές δυνάμεις Αίγυπτος και Ιορδανία, παραδοσιακοί και διαχρονικοί μεσολαβητές στην παλαιστινοϊσραηλινή διένεξη θα συμμετείχαν από κοινού σε συνάντηση κορυφής, ανοίγοντας, ενδεχομένως, μία προοπτική κάποιου είδους αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας, που σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την αναγγελία της και λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της, τίναξε στον αέρα την συνάντηση κορυφής του Αμμάν και ματαίωσε αυτήν την προοπτική, τουλάχιστον προς το παρόν.