Οι αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν ο μοχλός πίεσης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζέι Ντ. Βανς, για ευθυγραμμίσει όλες τις πλευρές σε κοινή συνεννόηση, ώστε να τηρηθεί η γραμμή Τραμπ στο ουκρανικό και τη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λαϊεν θα προτείνει την άρση του περιορισμού του 3% στο έλειμμα του ΑΕΠ που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας ενεργοποιώντας τη ρήτρα διαφυγής, για τις αμυντικές επενδύσεις. «Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει «ελεγχόμενα και υπό όρους».

Ήταν η απάντηση σε όσα είχε ξεκαθαρίσει νωρίτερα με την ομιλία του στη Διάσκεψη του Μονάχου ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζέϊ Ντ. Βανς, απευθυνόμενος στους ευρωπαίους ηγέτες:

«Αν τρέχετε με το φόβο των δικών σας ψηφοφόρων, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει η Αμερική για εσάς, ούτε, για την ακρίβεια, υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για τον αμερικανικό λαό που εξέλεξε εμένα και εξέλεξε τον πρόεδρο Τραμπ».

Κάλεσε δε τους ηγέτες «να μην φοβούνται» και να «αγκαλιάσετε αυτό που σας λέει ο λαός σας, ακόμη και όταν αυτό προκαλεί έκπληξη, ακόμη και όταν δεν συμφωνείτε».«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τους ανθρώπους μας, ακόμη και όταν αυτοί εκφράζουν απόψεις που διαφωνούν με την ηγεσία τους», κατέληξε.

Ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

Οι δηλώσεις Βανς έρχονται στον απόηχο της επικοινωνίας την περασμένη Τετάρτη μεταξύ του Νόναλτν Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που αποτύπωσε την πρόθεση των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην ειρηνευτική διαδικασία με τους δικούς τους όρους.

Από την πλευρά της η Μόσχα , ανακοίνωσε ότι έχει συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφάλειας όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε για το περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον Αμερικανό πρόεδρο και πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις στη στάση της Ρωσίας μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Προς το παρόν, με την ουκρανική πλευρά συζητά και ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ Κίθ Κέλογκ, ο οποίος βρίσκεται στο Μόναχο και στις 20 Φεβρουαρίου, αναμένεται να μεταβεί στο Κίεβο.

Σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση, προστίθεται και η άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δεχθεί σε συνομιλίες συμμετοχή της ρωσικής πλευράς, προσβλέποντας άμεσα, στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Δεν βλέπω οι ΗΠΑ να έχουν ένα έτοιμο σχέδιο», τόνισε ο Ζελένσκι, από το Μόναχο νωρίτερα σήμερα, δηλώνοντας «έτοιμος να μιλήσει για όλα: για το απόσπασμα (ειρηνευτικής δύναμης), τις εγγυήσεις ασφαλείας, το ΝΑΤΟ».

Ο Μάρκ Ρούτε πάντως δεν άφησε περιθώρια παρερμηνιών σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία καθώς στη δηλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Μονάχου, υπενθύμισε πως η απόφαση συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, δεν έθετε την ένταξη της Ουκρανίας ως προϋπόθεση για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα ωστόσο - όπως το είχε θέσει προσερχόμενος στην Σύνοδο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντ. Βανς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε - η θέση που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ και η Συμμαχία για τις χώρες της Ευρώπης, περνάει πάντα από την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Ο Τζέι Ντ. Βανς εκφράστηκε θετικά για την ενεργή συμμετοχή της Ευρώπης στην ειρηνευτική διαδικασία, ωστόσο με μία προαίρεση: «Ασφαλώς και πρέπει. Ασφαλώς (να συμμετάσχει)», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο, ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουν να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες στους κόλπους του ΝΑΤΟ για να «μοιρασθούν το βάρος» της άμυνας της ηπείρου.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δήλωση του Μαρκ Ρούτε: «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι φίλοι μου οι Ευρωπαίοι είναι να συγκροτήσουν συγκεκριμένα σχέδια (...) και μετά θα είναι μέρος της συζήτησης» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Και όπως όλα δείχνουν και οι δύο προς ώρας φαίνεται να επιτυγχάνουν το στόχο που έχει θέσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ, τόσο στο μέτωπο των αμυντικών δαπανών, όσο και στο ουκρανικό, που συναρτώνται άμεσα.

Η Ευρώπη προβληματίζεται

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εμφανίζεται συνολικά, έντονα προβληματισμένη από τη στάση του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, καθώς η εκτίμηση είναι ότι επιχειρεί να παρακάμψει την ευρωπαϊκή διπλωματία και τις θέσεις της στο θέμα του πολέμου, αλλά και την Ουκρανία και επιθυμεί να λύσει το θέμα απευθείας με τη Ρωσία - κάτι που απορρίπτουν οι χώρες της ευρώπης.

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος συναντήθηκε και συζήτησε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο τόσο για το ουκρανικό όσο και για το θέμα των Αμερικανών στρατιωτών στη Γερμανία και τις αμυντικές δαπάνες που καλούνται να αυξήσουν οι ευρωπαϊκές χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ: «Πήραμε το μήνυμα εδώ και πολύ καιρό» είπε ο Σταϊνμάιερ.

«Το μήνυμα ότι από τα τρία χρόνια του πολέμου θα ενισχυθούν οι αμυντικές ικανότητες και οι αμυντικές δυνατότητες των Ευρωπαίων, της Γερμανίας και των υπόλοιπων Ευρωπαίων εταίρων».

Επέκρινε δε τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ λέγοντας πως «έχει μια διαφορετική κοσμοθεωρία από εμάς, μια κοσμοθεωρία που δεν λαμβάνει υπ'όψιν τους καθιερωμένους κανόνες, τις καθιερωμένες συνεργασίες και την εμπιστοσύνη».

Και προειδοποίησε: «Η απουσία κανόνων δεν πρέπει να γίνει το πρότυπο για μια νέα τάξη πραγμάτων στον κόσμο».

Τι είπε ο Βανς στην ομιλία του

«Η απειλή που με ανησυχεί περισσότερο αυτή τη στιγμή σχετικά με την Ευρώπη δεν είναι η Ρωσία ή η Κίνα ή κάποιος άλλος εξωτερικός παράγων, αλλά η απειλή από το εσωτερικό, η υπαναχώρηση από τις πλέον θεμελιώδεις αξίες τις οποίες μοιράζονται και οι ΗΠΑ», δήλωσε ο κ. Βανς στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) και καταδίκασε μεταξύ άλλων την ακύρωση των εκλογών στην Ρουμανία.

«Αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ίδιο ακριβώς μπορεί να συμβεί και στην Γερμανία», σχολίασε , «τον αποκλεισμό» από την Διάσκεψη, της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) και την «λογοκρισία», όπως την χαρακτήρισε, των κυβερνήσεων στο διαδίκτυο.

Ειδικά για την αντίδραση της Γερμανίας στην παραίνεσή του προς τα γερμανικό κόμματα να συνεργαστούν με την ακροδεξιά, ο Τζέι Ντ. Βανς απάντησε: «Αν οι ΗΠΑ επέζησαν 10 χρόνια κριτικής από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, έτσι και η Γερμανία μπορεί να επιβιώσει από μερικούς μήνες Ίλον Μασκ», ενώ απέδωσε μια σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Γερμανία, στην Σουηδία και στις ΗΠΑ στην «woke» μεταναστευτική πολιτική.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ε.Ε. έναντι των εταιριών υψηλής τεχνολογίας, ο αμερικανός αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «ζημιά στην ελευθερία του λόγου», η οποία, υποστήριξε, βρίσκεται σε υποχώρηση παντού στην Ευρώπη και στην Βρετανία και παρέθεσε με κοροϊδευτική διάθεση παραδείγματα «λογοκρισίας» π.χ. αντιφεμινιστικών σχολίων.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Τζέι Ντ. Βανς αφορούσε τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά ήθη, ενώ για τα θέματα ασφάλειας ο αμερικανός αντιπρόεδρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανησυχεί πολύ για την ασφάλεια στην Ευρώπη και θεωρεί ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε μια λογική συμφωνία με την Ρωσία για την Ουκρανία. Επανέλαβε δε ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλειά της τα προσεχή χρόνια».