Ο βασιλιάς Κάρολος οργάνωσε τα πάντα για το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στο κάστρο του Ουίνδσορ, ωστόσο τα πλάνα ανατράπηκαν μετά τη διάγνωση του με καρκίνο και ο ίδιος δεν θα δώσει το παρών την ερχόμενη Τετάρτη, σε αντίθεση με την σύζυγό του Καμίλα, τον γιο του και διάδοχο του βρετανικού θρόνου Ουίλιαμ.

Το επίσημο για εμάς ορθόδοξο μνημόσυνο θα γίνει την επόμενη μέρα με θεία λειτουργία εις τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας μιλάει στο Live News και εξηγεί τα όσα πρόκειται να συμβούν στις 27 Φεβρουαρίου.

«Η πρώτη τελετή θα γίνει στο Ουίνδσορ από την εδώ βασιλική οικογένεια και από άλλους Χριστιανούς. Έχουν καλέσει και εμένα και με μια μικρή συνοδεία θα παρευρεθούμε και εμείς. Στο παρεκκλήσι που έχουν εντός του παλατιού του Αγίου Γεωργίου. Το επίσημο για εμάς ορθόδοξο μνημόσυνο θα γίνει την επόμενη μέρα με θεία λειτουργία εις τον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο».

Ο βασιλιάς Κάρολος είχε ενημερώσει για τα όσα ετοίμαζε τον Παύλο και εκείνος απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Μεγάλης Βρετανίας που αποδέχτηκε την σχετική πρόταση με χαρά, όπως λέει.

«Είμαι, δε θέλω να πω τυχερός, αλλά έχω μια ευλογία, ότι ήμουν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, ήμουν στην στέψη του Καρόλου και τώρα στο μνημόσυνο».

Η τέως βασιλική οικογένεια της χώρας θα βρίσκεται σύσσωμη στην Αγγλία από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με το BBC να έχει ήδη συμφωνήσει να καλύψει και να προβάλει εικόνες από το μνημόσυνο.

Θεωρείται βέβαιη η παρουσία της βασίλισσας Σοφίας και πιθανότατα του γιου της, νυν βασιλιά της Ισπανίας, όπως επίσης και εκείνη του Ουίλιαμ που θέλει με αυτό τον τρόπο να τιμήσει τη μνήμη του νονού του.