Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και η Grant Thornton με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων προς όφελος της επαγγελματικής κατάρτισης των φοιτητών και των αποφοίτων του Ιδρύματος  καθώς και της στήριξης της έρευνας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας της Κρήτης.

Η επικύρωση του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 με συνάντηση των ενδιαφερομένων μερών στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Πρυτανείας όπου παρευρέθηκαν από πλευράς του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
ο Πρύτανης Νίκος Κατσαράκης, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας Θανάσης Μαλάμος, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Ανάπτυξης και Φοιτητικής Μέριμνας Νίκος Βιδάκης , η Πρόεδρος του Τμήματος  Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού Ειρήνη Δήμου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής  Ιωάννης Χατζηαντωνίου και ο π.Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γραφείου Διαμεσολάβησης Μάρκος Κουργιαντάκης.

Από την πλευρά της Grant Thornton παρευρέθηκαν ο Εμμανουήλ Διαμαντουλάκης, Senior Partner της Grant Thornton και επικεφαλής του γραφείου Κρήτης, ο Κωνσταντίνος Αντωνακάκης, Assurance Partner, ο Κωνσταντίνος Κανακαράκης, Assurance Partner, ο Νικόλαος Διαμαντουλάκης, Assurance Director, και η Μαρία Μανιαδή, Assurance Supervisor.

Ειδικότερα, τα δύο μέρη συμφώνησαν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ τους, το οποίο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενέργειες:

  • Τη  βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού σε θέματα  λογιστικής/χρηματοοικονομικής/ελεγκτικής και διοίκησης επιχειρήσεων γενικότερα
  • Τη συμμετοχή σε δράσεις συμβουλευτικής υποστήριξης φοιτητών και αποφοίτων του Πανεπιστημίου
  • Την ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων δράσεων προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής αγοράς εργασίας
  • Την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (πρακτική άσκηση) από τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου
  • Την ανταλλαγή δεδομένων για τη διεξαγωγή έρευνας και από τα δυο μέρη
  • Την ανταλλαγή απόψεων / πληροφοριών που αφορούν σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και  ανάγκες σε γνώσεις / ικανότητες της παγκόσμιας αγοράς εργασίας

Από τη συνεργασία των δύο μερών εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν πολύτιμες συνέργειες, με πολλαπλασιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στο πεδίο της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης, γεγονός που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της επιχειρηματικής λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης, αναφερόμενος στην υπογραφή του Μνημονίου δήλωσε ότι «Η συνεργασία με την Grant Thornton είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, καθώς πρόκειται για μία από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στη διεθνή αγορά παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Είμαστε χαρούμενοι που η νέα αυτή συνεργασία θα συμβάλλει ακόμη περισσότερο στην εξωστρέφεια και τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας προς όφελος των φοιτητών μας. Πιστεύουμε ότι, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ΕΛΜΕΠΑ στον θεσμό των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων ως ενεργό μέλος της σύμπραξης ATHENA, η συνεργασία με την Grant Thornton, εταιρεία με σημαντική διεθνή δραστηριότητα, μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στην πορεία διεθνοποίησης του ΕΛΜΕΠΑ, και στη σύναψη νέων αναπτυξιακών και ερευνητικών συνεργασιών».

Με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton κ. Βασίλειος Καζάς, απέστειλε τον παρακάτω χαιρετισμό: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτή τη νέα συνεργασία που ξεκινάει με ένα εξαιρετικά ποιοτικό Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει έντονη διεθνή παρουσία, και το οποίο προσφέρει μία σύγχρονη και ολοκληρωμένη μόρφωση στις φοιτήτριες και τους φοιτητές του. Ως Grant Thornton, φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αξιόλογη προσπάθεια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, παρέχοντας συμβουλευτική υποστήριξη σε φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου και δίνοντάς τους την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα σε έναν οργανισμό που θέτει ως προτεραιότητα την εξέλιξη των ανθρώπων του. Παράλληλα, μέσα από τις κοινές δράσεις μας με το Πανεπιστήμιο, στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς εργασίας στην Κρήτη, καθώς και στη συνολική αναβάθμιση του τοπικού επιχειρηματικού και κοινωνικού ιστού. Έχοντας ως οδηγό την καθοριστική συμβολή που θα έχει η νέα γενιά επαγγελματιών στην ελληνική οικονομία, στηρίζουμε σταθερά κάθε προσπάθεια ώστε η νέα γενιά να αποκτήσει τα κατάλληλα εφόδια και να διαπρέψει στο μέλλον».

Από την πλευρά του, ο Senior Partner της Grant Thornton και επικεφαλής του γραφείου Κρήτης, Εμμανουήλ Διαμαντουλάκης, δήλωσε: «Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, προχωρήσαμε σε μία πολυεπίπεδη συνεργασία μαζί του, προκειμένου να ενισχύσουμε όλες αυτές τις προσπάθειες, καθώς και να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη της φοιτητικής κοινότητας, στην περαιτέρω εξέλιξη των νέων επαγγελματιών και στην αναβάθμιση της τοπικής κοινωνίας. Η τάση μας για συνεχή εξέλιξη και η ικανότητά μας να διαμορφώνουμε το αύριο είναι δύο χαρακτηριστικά που μοιραζόμαστε τόσο με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, όσο και με τη νέα γενιά επαγγελματιών. Για αυτόν τον  λόγο φιλοδοξούμε η δυναμική παρουσία της Grant Thornton στην Κρήτη στον επιχειρηματικό τομέα,  να επεκταθεί και στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τοπική κοινωνία, δημιουργώντας πολλαπλάσια οφέλη μελλοντικά για όλες τις πλευρές».