Την αισιοδοξία του ότι το δάσος της Δαδιάς θα αναγεννηθεί, καθώς η ζημιά που προκάλεσε η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη αλλά όχι απολύτως καταστροφική, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή στον Έβρο και παρακολούθησε την παρουσίαση της πρώτης αποτίμησης των επιπτώσεων με βάση τις αυτοψίες που έχουν γίνει και τις δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης.
«Η δορυφορική αποτύπωση δείχνει ότι η ζημιά δεν είναι τόσο καταστροφική όσο στην αρχή φοβόμασταν. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη ζημιά -θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας- όμως, όπως φάνηκε και από το βίντεο, έχουμε αρκετές εκτάσεις οι οποίες είναι είτε άκαφτες είτε έχουν καεί λίγο. Αυτό θα βοηθήσει στη φυσική αναγέννηση, άρα προφανώς και στην προστασία της πανίδας» είπε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους των αρμόδιων αρχών που έδωσαν τη μάχη με τη μεγάλη φωτιά.
Αυτή η νότα αισιοδοξίας, ωστόσο, συνοδεύτηκε από τη διαπίστωση ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οργανώνεται η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. «Προφανώς πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν και θα αλλάξουν στον τρόπο με τον οποίον οργανώνουμε την πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές. Δεν θέλω να μηδενίσω αυτά τα οποία έγιναν, διότι έγιναν πράγματα και μετά την περσινή φωτιά. Αλλά πριν την περσινή φωτιά, η Δαδιά είχε εντοπιστεί ως ένα δάσος εθνικής, ευρωπαϊκής σημασίας, το οποίο έπρεπε να προστατεύσουμε και η αλήθεια είναι ότι, δυστυχώς, δεν τα καταφέραμε όπως το είχαμε σχεδιάσει. Γιατί πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι με τους εαυτούς μας, για να μπορέσουμε να γίνουμε καλύτεροι» επισήμανε.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνουν ταχύτατα οι πρώτες παρεμβάσεις με αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα έτσι ώστε να «μπορούμε να μπούμε στο πεδίο για να κάνουμε αυτό το οποίο καταφέραμε και κάναμε στην Εύβοια. Στην Εύβοια άντεξαν όλα τα αντιπλημμυρικά τα οποία κάναμε. Το δάσος ήδη έχει αρχίσει να αναγεννάται και η εικόνα είναι μάλλον καλύτερη από ό,τι θα περιμέναμε δύο χρόνια μετά. Αυτό απλά γιατί πρέπει, όσο κι αν είναι δύσκολο, να βλέπουμε λίγο τα πράγματα με μία σχετική αισιοδοξία».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης για την ανάγκη συνολικής αντιπλημμυρικής θωράκισης του Έβρου και για τις σκέψεις που υπάρχουν όσον αφορά την ανάπτυξη της περιοχής. «Δεν θα μιλήσω τώρα αναλυτικά για τα αναπτυξιακά μας σχέδια για την επόμενη μέρα, όμως θα κάνουμε πράγματα. Θα σταθώ ιδιαίτερα όμως στην ανάγκη να στηρίξουμε τα τοπικά επαγγέλματα, π.χ. Δημόσια ΙΕΚ Υλοτομίας. Θα ήθελα πραγματικά να κάνω το Σουφλί και τη Δαδιά το κέντρο εκπαίδευσης των νέων υλοτόμων μας. Θα χρειαστούμε πολλούς περισσότερους, διότι το όραμά μας για τη διαχείριση των δασών επιβάλλει περισσότερη παρουσία μέσα στα δάση. Είναι αδιανόητο σήμερα, ως χώρα, 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψη στη χώρα και είμαστε ελλειμματικοί στο ξύλο. Εισάγουμε ξύλο, κάτι δεν κάνουμε σωστά και αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα» σημείωσε.
Έρχεται «Dadia Pass»
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πέραν του «Evros Pass» θα υπάρξει και το «Dadia Pass» για όσους θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή. «Θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς οι οποίοι θα θελήσουν να έρθουν στη Δαδιά. Και θα ζητήσω από τον δήμο και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ να ετοιμάσουμε τις νέες διαδρομές -γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να δει κάποιος ακόμα μέσα στο δάσος- ώστε οι επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να δουν το δάσος και να εξοικειωθούν με την έννοια της αποκατάστασης του» είπε.