Επίσκεψη στο σπίτι του Γιάννη, ενός από τους πολίτες που ωφελούνται από το νέο πρόγραμμα κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων υψηλού κόστους, πραγματοποίησε την Τετάρτη (10/9) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μέσω του προγράμματος, που τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή από τον ΕΟΠΥΥ στα μέσα Ιουνίου, εκτελούνται περίπου 10.000 παραδόσεις ΦΥΚ κατ’ οίκον κάθε μήνα, ενώ συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 83.000 παραδόσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών σε περιφερειακές δομές.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και δυσκολία μετακίνησης, οι οποίοι πλέον δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται για να λάβουν τα αναγκαία φάρμακα τους. Το επόμενο διάστημα προβλέπεται επέκταση, ώστε να υπάρχει δυνατότητα παραλαβής και από το φαρμακείο της γειτονιάς.

2.jpeg

Ο Γιάννης, που πάσχει από κυστική ίνωση, εξήγησε στον Πρωθυπουργό τη θετική επίδραση του προγράμματος, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να μεταβαίνει σε φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ για να παραλάβει την αγωγή του, γεγονός που έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

3.jpeg

«Είναι μία καινούργια πρωτοβουλία, πολύ σημαντική σε σχέση με αυτό που συνέβαινε στο παρελθόν», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για εμένα ήταν θέμα αρχής να μπορούμε να έχουμε και άλλους τρόπους παράδοσης τέτοιων φαρμάκων, ειδικά σε ασθενείς που δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται σε ουρές.

Όσοι περισσότεροι τα παραλαμβάνουν κατ’ οίκον ή αύριο και από τα φαρμακεία, τόσο μικρότερες θα είναι οι ουρές, αφού πάντα θα υπάρχει η επιλογή παραλαβής και από το φαρμακείο».

4.jpeg

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκε και η σημασία των μεταμοσχεύσεων, με την αδελφή του Γιάννη, την Άννα, που επίσης πάσχει από κυστική ίνωση, να σημειώνει: «Δεν είχαμε πριν το 2020 μεταμοσχεύσεις πνευμόνων στην Ελλάδα».

5.jpeg

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Βλέπουμε αργά αλλά σταθερά να αυξάνονται οι αριθμοί των μεταμοσχεύσεων. Ήμασταν στον πάτο, αλλά πλέον η δωρεά οργάνων έχει γίνει πιο κοινωνικά αποδεκτή. Αυτό απαιτεί συνεχή στήριξη από την πολιτεία, με εκπαίδευση και με την κατάλληλη προσέγγιση από τους γιατρούς όταν χρειάζεται να μιλήσουν στις οικογένειες».

6.jpeg

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι: «Θα εγκαινιάσουμε σύντομα το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων στο Ωνάσειο, πιθανότατα μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Πρόκειται για μια ακόμη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Ωνάση».

Το πρόγραμμα καλύπτει τόσο φάρμακα θερμοκρασίας δωματίου όσο και σκευάσματα ψυχρής αλυσίδας, τα οποία παραδίδονται σε ασφαλείς συσκευασίες. Η υπηρεσία ενεργοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ, με χρήση ηλεκτρονικής συνταγής και άυλης γνωμάτευσης.