Μητσοτάκης: Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους

by MANIFESTO

«Το Κράτος ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Πιστεύω όλοι αναγνωρίζουν ότι το Κράτος είναι δίπλα τους με διάρκεια και δεν δώσαμε όλα τα λεφτά αρχικώς όπως ζητούσαν κάποιοι. Έχουμε δώσει πολλά χρήματα για να στηρίξουμε την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για επιχειρήσεις που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Θα την συνεχίσουμε όσο χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 λέγοντας ότι εν καιρώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να είναι και για τους πρώτους κύκλους του μέτρου μη επιστρεπτέο το 50% του ποσού.

«Αν δείτε τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ευτυχώς δεν έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις ούτε υπήρξαν πολλές απολύσεις, αλλά το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που είμαστε τα Χριστούγεννα, έστω και με το click away ή στα καταστήματα με ρούχα και υποδήματα να μπορούν οι πολίτες να μπαίνουν με ραντεβού στα μαγαζιά. Το click away δούλεψε τις Εορτές, όχι τόσο πολύ για τα καταστήματα με ρούχα και παπούτσια. Τώρα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση και θέλω οι ειδικοί να έχουν όλα τα στοιχεία για να μας πουν την Παρασκευή τι μέλλει γενέσθαι» συμπλήρωσε.

Όπως είπε, «με δική μου πρωτοβουλία έκλεισα την οικονομική δραστηριότητα τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου για να αντιμετωπίσουμε την χαλαρότητα των Εορτών και όπως όλα έδειξαν δεν αποτυπώνεται στα κρούσματα κάτι τέτοιο, διότι στην μεγάλη πλειονότητα τους οι πολίτες πειθαρχούν και τηρούν τα μέτρα».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει το πρόγραμμα «Γέφυρα» για την ενίσχυση των συνεπών δανειοληπτών και ότι έχει προβλεφθεί μεγάλο πεδίο αναστολής πληρωμής των οφειλών των εταιριών, ενώ επεσήμανε ότι στόχος είναι να «ξεκολλήσει» το εμπόριο».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν μεγάλο άλμα και επιτυχία της ΕΕ ότι συμφώνησε στους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των οικονομιών των κρατών μελών της Ένωσης, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει καταθέσει ένα πολύ καλό σχέδιο για την αξιοποίηση των χρημάτων, αναφέροντας ενδεικτικά ότι προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου.

Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων».

Τόνισε όμως ότι το άνοιγμα εξαρτάται από την απόφαση της Επιτροπής των επιστημόνων. «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», είπε.

Για ακόμη μια φορά τόνισε την ανάγκη επίδειξης ατομικής υπευθυνότητας για την τήρηση των μέτρων, λέγοντας ότι «συχνά λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για ορισμένους λίγους που δεν συμμορφώνονται, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν ακόμη αυστηρότερα μέτρα για τους παραβάτες».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους ανθρώπους των Τεχνών και του Πολιτισμού, λέγοντας ότι γνωρίζει πως περνούν δύσκολες ώρες και ότι η Πολιτεία στέκεται αρωγός του, ενώ σε ότι αφορά τα νέα κονδύλια για τον κρατική διαφήμιση αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού τόνισε ότι θα υπάρξει δίκαιος διαμοιρασμός τους.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα