Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο Πέμπτη 16 Μαρτίου, στις 11.00 θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για το Κράτος Δικαίου.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει «για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, των Θεσμών και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα».
Τη διεξαγωγή της συζήτησης για την ποιότητα του κράτους δικαίου, των θεσμών και της λειτουργίας του Κοινοβουλίου στην Ελλάδα είχε ζητήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυριανή τοποθέτηση του πρωθυπουργού από το βήμα της Ολομέλειας, θα μπορούσε να έχει τίτλο: «Θεσμική φυγή προς τα μπρός» - με συγκεκριμένες θεσμικές τομές, που θα ανατάξουν τη λειτουργία του πολιτικου συστήματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει με αυτό τον τρόπο, στην πρόθεση της αντιπολίτευσης να εγκλωβίσει την κυβέρνηση σε μια κλειστή, τοξική συζήτηση για τις τελευταίες υποθέσεις. Η επιλογή αυτή του πρωθυπουργού δεν είναι μια κίνηση τακτικής, αλλά μια πρωτοβουλία ουσίας, καθώς όπως αναμένεται να επισημάνει, όλες οι παθογένειες που έρχονται από το παρελθόν οφείλονται σε ένα κράτος που δεν θέλει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής, διατηρώντας παλαιοκομματικά στοιχεία και πελατειακές σχέσεις.
Κάτι, που όπως θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την κατάργηση της διαμεσολάβησης του ανθρώπινου παράγοντα μέσω του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους που περιορίζει την ανθρώπινη επαφή και με βαθιές θεσμικές τομές που περιλαμβάνουν και συνταγματικές ρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να δώσει και μια πρόγευση των σκέψεων που έχουν καταθέσει οι βουλευτές της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης δε θα παραλείψει να δώσει απαντήσεις και σε όλους τους ισχυρισμούς που διατυπώνει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα.