O Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τρίτης συζήτησε με τον Enrico Letta στο πλαίσιο του 28ου ετήσιου συνεδρίου «Economist Government Roundtable», στο Γκολφ Γλυφάδας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Μιλώντας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και όσα συνέβησαν στη Γαλλία σε σχέση και με πιθανή δημοσιονομική κρίση ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «την Ελλάδα δεν την αφορά, η Ελλάδα είναι πυλώνας της δημοσιονομικής σταθερότητας».
«Η ΝΔ παραμένει η κυρίαρχη δύναμη στην Ελλάδα, είχαμε θέσει ένα στόχο αντίστοιχο με το 2019, δεν τον πετύχαμε, λαμβάνω πολύ σοβαρά ωστόσο τα μήνυμάτα. Υπήρχε κάποια κόπωση λόγω τω συνεχόμενων εκλογών. Πολλοί πολίτες έστειλαν μήνυμα για το κόστος διαβίωσης. Είναι σε προτεραιότητα στην κυβερνητική ατζέντα», είπε κατόπιν.
«Υπάρχει κεντροδεξιό κόμμα που ελκύει πολύ κόσμο, κάτι που δεν ήταν σίγουρο για άλλα κόμματα της Ευρώπης. Τα επόμενα 4 χρόνια θα κλείσουμε τη ψαλίδα με την Ευρώπη. Δεν επαναπαυόμαστε στις δάφνες μας. Δεν θα γίνουν άλλες εκλογές, θα γίνουν το 2027», τόνισε ο πρωθυπουργός και μετά ανέλυσε τους κυβερνητικούς στόχους.
«Τα χρήματα στην Ελλάδα δεν δίδονται τζάμπα, υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την Άμυνα
«Μπορούμε να κάνουμε κάτι που να έχει νόημα στον τομέα της Άμυνας;», αναρωτήθηκε θέτοντας το θέμα πως υπάρχουν εθνικοί περιορισμοί στην Άμυνα.
«Αν θέλουμε να σοβαρολογούμε για την Άμυνα να προσδιορίσουμε ευρωπαϊκά πρότζεκτ, για αυτό προτείναμε με τον κ. Τουσκ την ευρωπαϊκή ασπίδα. Ότι και αν κάνουμε στον τομέα της Άμυνας προσδιορίζει την αμυντική της βιομηχανία της Ευρώπης», πρόσθεσε ζητώντας περισσότερη δράση της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα και είπε πως μια τέτοια πρωτοβουλία δεν είναι ανταγωνιστική προς το ΝΑΤΟ. Σε άλλο σημείο επανέλαβε: «Να κάνουμε περισσότερα να προστατεύσουμε την δική μας ήπειρο, ναι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».
Μήνυμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Τέλος μήνυμα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την παρέμβασή του στο σύνέδριo του Economist.
«Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και μόνο. Πριν από όλα να πω ότι πολλοί εξ ημών νιώσαμε ενόχληση όταν το Ηνωμένο Βασίλειο πήρε την απόφαση να φύγει από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζονσον μας είπε ‘τα λέμε”. Και είδαμε τις συνέπειες του λαϊκισμού. Ο επόμενος πρωθυπουργός να μπει πιο ενεργά στη συζήτηση για εν μέρει ενσωμάτωση του Ηνωμένου Βασίλειου με όρους, κι αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις σε ένα ελληνικό θέμα. Να διασφαλίσουμε πως η νέα βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια διευθέτησης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Βρετανικού Μουσείου και γιατί όχι να την ενθαρρύνει», είπε ο πρωθυπουργός.