Στη Βαλένθια της Ισπανίας βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη λαμβάνει μέρος στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι εργασίες του Συνεδρίου είναι σε εξέλιξη και στο επίκεντρο βρίσκονται η ευρωπαϊκή άμυνα η ανταγωνιστικότητα και η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, με φόντο τις προκλήσεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Τον πρωθυπουργό συνοδεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του αντιπροέδρου του ΕΛΚ. 

Στο Συνέδριο θα εκλεγεί η ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τα επόμενα τρία χρόνια και ο πρωθυπουργός συμμετείχε, μαζί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στην ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς.

Έφτασε στην Βαλένθια έχοντας στην ατζέντα του μία σειρά από σημαντικές συναντήσεις.

Ήδη, μαζί με τον Κωστή Χατζηδάκη ο πρωθυπουργός είχε τετ-α-τετ με τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, με τον οποίο συζήτησαν τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής οικονομίας.

4664386.jpg

Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις και με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον.

Τόσο ο Φρίντριχ Μερτς, που έχει συναντηθεί στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό, είναι υπέρμαχος μίας πιο ρωμαλέας πολιτικής στο πεδίο των εξοπλισμών για την υπεράσπιση της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Merz για την εκλογική του νίκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τη νέα γερμανική κυβέρνηση για ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφασή του κ. Merz να ιδρύσει ξεχωριστό Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης στη Γερμανία, τα οφέλη του οποίου είχαν συζητήσει κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνέβαλε δραστικά στον μετασχηματισμό της λειτουργίας του κράτους.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Petteri Orpo.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή συλλογική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας είναι πλέον επιτακτική, ενώ υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες της ΕΕ στον τομέα της άμυνας με χώρες εκτός ΕΕ, δεν πρέπει να αντιβαίνουν στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών ως προς την ασφάλεια και την άμυνα.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Maia Sandu. Συζητήθηκαν οι τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας και αποδέχθηκε την πρόσκληση της κ. Sandu να επισκεφθεί τη Μολδαβία κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός είχε, τέλος, συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και επικεφαλής του GERB, Boyko Borissov.

Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας είχαν συμμετάσχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Βορρά-Νότου, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου είχαν συζητηθεί στόχοι και πολιτικές ως προς τις ανάγκες και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη Γηραιά Ήπειρο και να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του NATO.

Η ενισχυμένη θέση της χώρας μας σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και η πολιτική σταθερότητα, επιτρέπει στον πρωθυπουργό να θέσει και να αναλύσει σε νέα βάση τις ελληνικές θέσεις για:

-Την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
-Την ασφάλεια και την αμυντική θωράκιση. Ένα μέτωπο στο οποίο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στις συζητήσεις. Ιδιαίτερα στην πρόταση για δημοσιονομική ευελιξία.
-Στην πρώτη γραμμή επίσης των συναντήσεων του πρωθυπουργό βρίσκεται η προστασία των δημοκρατικών θεσμών.
-Στο μέτωπο των δασμών ο κ. Μητσοτάκης έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι Ευρώπη και ΗΠΑ μπορούν να καταλήξουν σε μία win win εμπορική συμφωνία.

4664392.jpg

Η ΕΕ φιλοδοξεί, μετά και την παρουσίαση του προγράμματος ReArm, να προχωρήσει στην υλοποίηση της στρατηγικής της για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποτρεπτικών δυνατοτήτων και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του σχεδίου της ΕΕ, ειδικά στην πρόταση για δημοσιονομική ευελιξία.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική ατζέντα του πρωθυπουργού, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα του Κωστή Χατζηδάκη, αντικατοπτρίζουν την ισχυρή θέση που έχει η ΝΔ στο ΕΛΚ, και κατ' επέκταση τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ειδικά σε ένα περιβάλλον προκλήσεων, όπου διαμορφώνονται πολιτικές που θα επηρεάσουν βαθύτατα το μέλλον της ΕΕ.

4664342.jpg