«Το πρώτο πράγμα, που θέλω να πω, είναι ότι η Ελλάδα ως χώρα έχει πλέον επιστρέψει. Όπως γνωρίζετε, διήλθαμε μία επώδυνη οικονομική κρίση προ 10ετίας, ήμασταν σε πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που προκάλεσε πόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά από τότε που γίναμε κυβέρνηση η οικονομία έχει «αναρρώσει», αντιμετωπίσαμε την πανδημία του κορονοϊού καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, πολλές αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην Ελλάδα και πολλοί Αμερικάνοι τουρίστες καταφθάνουν στην χώρα μας, έχοντας, μάλιστα, τον μεγαλύτερο αριθμό αεροπορικών πτήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες αυτό το καλοκαίρι» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας νωρίτερα στην πρωινή εκπομπή του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου MSNBC, «Morning Joe», στο πλαίσιο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και λίγες ώρες, προτού διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden.
«Έχουμε λοιπόν μία δυναμική κοινωνία, ανοιχτή για δουλειές και έτοιμη να προσελκύσει αμερικανικές επενδύσεις. Για τις ΗΠΑ η χώρα μας είναι ένας σταθερός εταίρος σε μία δύσκολη περιοχή του κόσμου» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Διαδραματίζουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε εμπεδώσει στενούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή, επιδιώκουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ώστε να μεταφέρει φυσικό αέριο και γιατί όχι και υδρογόνο αργότερα από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.
Θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημαντική γεωπολιτική μας θέση, αλλά και το γεγονός πως είμαστε μία σταθερή, ευημερούσα δημοκρατία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, άρα είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος για τις ΗΠΑ και η αυριανή μου ομιλία στο Κογκρέσο μας δίνει την ευκαιρία να εορτάσουμε αυτήν την ειδική σχέση».
Ερωτηθείς, μάλιστα, για τις ενστάσεις της Τουρκίας στην προοπτική ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού σημείωσε πως απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα μπορεί να δώσει μόνον ο Τούρκος πρόεδρος, έδειξε να υποβαθμίζει τις τουρκικές αντιδράσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα υποστηρίζει την επιθυμία Σουηδίας και Φινλανδίας να προσχωρήσουν στο ΝΑΤΟ, πρόκειται για κυριαρχικό της δικαίωμα.
Στο τέλος της ημέρας, δεν αναμένω ιδιαίτερα σοβαρές αντιρρήσεις σε ό,τι αφορά στην ένταξη τους στη Συμμαχία. Δεν είναι, εξάλλου, η κατάλληλη ώρα να εργαλειοποιήσει κάποιος την προοπτική ένταξης των δύο αυτών χωρών στη Συμμαχία, ώστε να «παζαρέψει» άλλα ζητήματα, που μπορεί να έχει στο μυαλό του. Προσδοκώ πως αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί», συμπλήρωσε.