Μητσοτάκης: Παράταση 3 μηνών στην προστασία της πρώτης κατοικίας: Επιδότηση δανειοληπτών από το κράτος

19
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παράταση τριών μηνών στην προστασία Α’ Κατοικίας ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή. Έτσι το ισχύον καθεστώς παρατείνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Επιπλέον, θα συνεχίσει η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης. Το ίδιο θα ισχύει και για τα επιδόματα στους ανέργους και μακροχρόνια ανέργους.

Η πολιτεία θα στηρίξει και όσους επιστρέψουν στην εργασία αλλά με μειωμένες αποδοχές. Θα υπάρξει ευρεία κλίμακα στήριξης και των εργαζομένων. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πρωτίστως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure.

«Καμία κρίσιμη ανάγκη δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δημοκρατική ευαισθησία και την υποχρέωση της κυβέρνησης να λογοδοτεί. Το κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας συνεδρίαζε ακόμα και κάτω από τους βομβαρδισμούς κατά τον Β’ ΠΠ.

Η Βουλή συνεχίζει να λειτουργεί και η έκκληση την οποία κάνω είναι να σταματήσουμε στην δημόσια αντιπαράθεση μας να σχολιάζουμε τον τρόπο κατά τον οποίο λειτούργησε η Βουλή τους τελευταίους μήνες και να θυμίσω πως υπήρχε τότε και πρόταση για κλείσιμο της Βουλής. Δεν έγινε δεκτή και καλώς δεν έγινε δεκτή. Η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως όφειλε της ΠΝΠ οι οποίες κυρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ. Η πρακτική αυτή φυσικά και θα σταματήσει μετά την σημερινή ημέρα. Η Βουλή θα επανέλθει στην κανονική της λειτουργία με ένα πλούσιο νομοθετικό έργο.

Η κυβέρνηση έκανε μια ξεκάθαρη επιλογή: προστάτευσε τη ζωή των πολιτών, ενίσχυσε το ΕΣΥ και προστάτεψε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Δαπανήσαμε πολλούς πόρους για να υπερασπιστούμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας. Και αυτόν τον στόχο τον πετύχαμε.» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγωντας την συζήτηση στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα πλήρη απολογισμό των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν ώστε να μην υπάρξει έλλειψη υγειονομικού υλικού στα νοσοκομεία, αναφερόμενος με τον τρόπο αυτό έμμεσα στον Γρηγόρη Δημητριάδη και την dream team του Μαξίμου αλλά και σε όσους προχώρησαν σε δωρεές και χορηγίες προς το ΕΣΥ.

Όπως είπε μέχρι σήμερα το ελληνικό κράτος προχώρησε σε μέτρα ύψους 17,5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του ΑΕΠ. Ένα ποσό το οποίο με την περαιτέρω αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων θα φτάσει τα 24 δισ. Δύο ήταν οι προτεραιότητές μας, η ενίσχυση του εισοδήματος και η στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Το κύριο μέλημα μας ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που απαγόρευσε τις απολύσεις και επέλεξε την ίση και οριζόντια ενίσχυση των νοικοκυριών.

Συμπλήρωσε πως «όλα έγιναν με σχέδιο και σύνεση. Με γνώση ότι έχουμε μπροστά μας έναν πόλεμο που θα κρατήσει πολύ, άρα πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, και με το βλέμμα στραμμένο και στην ημέρα της επανεκκίνησης, είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για να συμπληρώσει: Γιατί η επιτυχία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, θα είναι σε ένα βαθμό και διαβατήριο για την ανάταξη που θα ακολουθήσει».

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015, σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί εμπροσθοβαρών ενισχύσεων που θα στερούσαν την χώρα από πολίτιμα αποθέματα σε περίπτωση νέας κρίσης. Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε και για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών σημειώνοντας πως η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως θα χρησιμοποιούσε τον ιδιωτικό τομέα όταν θα ήταν απαραίτητο. «Αν είχαμε ακολουθήσει την δική σας συνταγή θα είχαμε πληρώσει 57 εκατομμύρια» είπε απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορά έκανε και στο λεγόμενο «μαξιλαράκι» και διερωτήθηκε αν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε και τα 15 δισ. ευρώ και κυρίως αν αυτοί αντιλαμβάνονται τι θα σήμαινε μια τέτοια επιλογή για την χώρα.

«Το βάρος της επανεκκίνησης θα το επωμιστούμε όλοι δίκαια. Κράτος, επιχειρήσεις και κοινωνία. Ισότιμα και με αίσθημα δικαίου. Το κράτος θα ξανανάψει τις μηχανές της οικονομικής δραστηριότητας, στηρίζοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε έχουν αρχίσει ήδη να λειτουργούν και θα πλαισιωθούν και με άλλα. Θα αξιοποιήσουμε την κατάλληλη ώρα όλα τα πρόσθετα ευρωπαϊκά εργαλεία τα οποία είναι διαθέσιμα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr