Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στην Εσθονία, με την οποία συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο.

Κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Εσθονίας Alar Karis, την Εσθονή ομόλογό του Kaja Kallas και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Jüri Ratas, επιβεβαιώθηκε το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

«Είναι ένα ταξίδι που σχεδιάζαμε να κάνουμε εδώ και αρκετό καιρό. Και πιστεύω πως ήταν σκόπιμο το ταξίδι αυτό να γίνει φέτος καθώς, όπως επισήμανες, γιορτάζουμε 100 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Η προοπτική να αναπτύξουμε περαιτέρω και να δώσουμε νέα ώθηση στις ήδη πολύ καλές διμερείς σχέσεις μας είναι εξαιρετική», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες του κουβέντες μετά τη συνάντησή του με τη πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλας στο Ταλίν.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΘ

Στο κάδρο η τουρκική προκλητικότητα

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιθετική συμπεριφορά και ρητορική της τουρκικής ηγεσίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου, δεν θα δεχτεί, όμως, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης πως ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογό του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και για τις συνεχείς εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο, μέσω ενεργειών και ρητορικής που, όπως σημείωσε, δυστυχώς έχουν υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Εσθονία γιατί πάντα υποστήριζε τις θέσεις μας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα συνεχίσω να επαναλαμβάνω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών, υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, και αυτό είναι το Διεθνές Δίκαιο, και στην περίπτωσή μας, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Διότι η διαφορά μας με την Τουρκία σχετίζεται με την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Έχουμε αποδείξει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να επιλύουμε τέτοιου ειδους ζητήματα. Υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Δύο χώρες που βρίσκονται ουσιαστικά σε πόλεμο στην περιοχή, το Ισραήλ και ο Λίβανος, κατάφεραν να υπογράψουν μια συμφωνία οριοθέτησης. Συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία. Αλλά για να συμβεί αυτό, προκλήσεις, αχρείαστες προκλήσεις, προσβλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, ανοιχτή αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών μας, όλα αυτά είναι απολύτως απαράδεκτες ενέργειες που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επιπρόσθετα είπε πως οι δύο χώρες έχουν κοινό συμφέρον όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης, επειδή βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Και πιστεύω ότι πρέπει πάντα να καταδικάζουμε τα κράτη που εργαλειοποιούν ανοιχτά τους μετανάστες για να αποκτήσουν γεωπολιτική επιρροή», σημείωσε.

Συζητήθηκε, ακόμη, η ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ιδίως της απειλής εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών.

Το μήνυμα στο Ταλί, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και η Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός έστειλε το εξής μήνυμα από το Ταλίν: «Εάν οι επιχειρήσεις σας επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη, η Ελλάδα είναι πραγματικά το μέρος όπου θα πρέπει κανείς να βρίσκεται και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι χθες ο «Economist» δημοσίευσε μια έρευνα που κατατάσσει την Ελλάδα στην κορυφή των χωρών που βελτίωσαν το επιχειρηματικό τους περιβάλλον.

«Μέσα σε τρία χρόνια ανεβήκαμε 16 θέσεις. Αυτό μας χαροποιεί πραγματικά, και ενισχύει τα επιχειρήματά μας, οταν προβάλουμε την Ελλάδα ως μια χώρα που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης», τόνισε, ενώ είπε, επίσης, πως Ελλάδα και Εσθονία είναι ενωμένες ενάντια στην κατάφωρη πράξη επιθετικότητας από τη Ρωσία, από κοινού με τους υπόλοιπους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

«Είμαστε ιδιαίτερα προσηλωμένοι σε μια διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Θεωρούμε αδιανόητο ότι κάποιος στην ήπειρό μας θα ήθελε να αλλάξει τα σύνορά μας με τη βία. Συνεπώς, έχουμε δεσμευτεί να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία όλη την απαραίτητη υποστήριξη, και αυτό περιλαμβάνει επίσης στρατιωτική υποστήριξη προκειμένου οι γενναίοι Ουκρανοί να υπερασπιστούν τη χώρα τους όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Και επιτρέψτε μου επίσης να συμφωνήσω με όσα είπε η Πρωθυπουργός, καταδικάζοντας τις επιθέσεις που εξαπολύθηκαν αδιακρίτως, μόλις χθες, κατά των Ουκρανικών υποδομών, προκαλώντας όχι μόνο το θάνατο αθώων πολιτών, αλλά και την καταστροφή υποδομών που είναι απολύτως ζωτικής σημασίας προκειμένου η Ουκρανία να διασφαλίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και να έχει θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα», επισήμανε.

«Όπως επισήμανες, είναι πολλά που μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο της συνεργασίας μας, σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Θα πρέπει να σου πω ότι το Εσθονικό μοντέλο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης όταν σχεδιάζαμε το δικό μας Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Καταφέραμε με μεγάλη επιτυχία να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πολίτες, αλλά και οι επιχειρήσεις συναλλάσσονται με το κράτος. Τον τελευταίο χρόνο, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από ένα δισεκατομμύριο συναλλαγές, ενώ έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος σε μία σειρά από ψηφιακές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και άλλες εφαρμογές γύρω από τη φροντίδα της υγείας. Η χώρα σας είναι πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας προς όφελος των δύο χωρών μας και φυσικά να εστιάσουμε σε τομείς συνεργασίας στο πεδίο της υψηλής τεχνολογίας», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Θα ήθελα επίσης να εστιάσω στο ότι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να πείσουμε τις χώρες που δεν εφαρμόζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας πως αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση, ειδικά όταν πρόκειται για μέλη του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές να κλείσουμε τα «παραθυράκια» που επιτρέπουν στη Ρωσία να τις παρακάμψει».

Εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε οικονομία και επενδύσεις

Παράλληλα, συμφωνήθηκε ακόμη, ότι υπάρχει δυναμική περαιτέρω εμβάθυνσής τους, ιδιαίτερα, όπως συζητήθηκε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Kaja Kallas, στους τομείς της οικονομικής και επενδυτικής συνεργασίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού – στον οποίο υπάρχει ήδη συνεργασία των δύο χωρών – και της κυβερνοασφάλειας. Ο ψηφιακός τομέας, στον οποίο η Εσθονία πρωτοπορεί, είχε, εξάλλου, κεντρικό ρόλο στο σύνολο των επαφών του Πρωθυπουργού.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την ομόλογο του ότι οι δυο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία, βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, είναι και τα δύο ναυτικά κράτη, αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τους γείτονές τους στα ανατολικά και μοιράζονται τις ίδιες αξίες, τις ίδιες πεποιθήσεις για μία διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΘ

 

Στο επίκεντρο ενέργεια και ενεργειακή κρίση

Αξίζει ιδιαίτερης μνείας το γεγονός, ότι ιδιαίτερη έμφαση στη διάρκεια των συναντήσεων δόθηκε στο ζήτημα ενέργειας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και στην πράσινη μετάβαση.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών λύσεων έναντι της ενεργειακής κρίσης και της υπερβολικής μεταβλητότητας των τιμών που επέφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τόνισε, επίσης, ότι η βοήθεια της ΕΕ και των κρατών μελών της προς την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Επεσήμανε δε την κρισιμότητα της ύπαρξης σταθερού μετώπου απέναντι στον αναθεωρητισμό και υπέρ της δέσμευσης στο Διεθνές Δίκαιο και στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, που είναι αδιαπραγμάτευτες.

Οι δηλώσεις Κάλας

Σε ερώτηση του ΑΠΕ στους δυο πρωθυπουργούς για τα ζητήματα της ενέργειας η Κάγια Κάλας δήλωσε: «Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Είναι αλήθεια ότι η ενεργειακή κρίση είναι κάτι από το οποίο υποφέρουμε όλοι και πρέπει να καταλάβουμε ότι επίσης πηγάζει από τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και από τις κινήσεις της Ρωσίας για εργαλειοποίηση της ενέργειας απέναντι στις ευρωπαϊκές χώρες. Πιστεύω ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πήραμε πραγματικά δύο πολύ καλές αποφάσεις. Τρία σημαντικά σημεία: Το πρώτο σημείο είναι ότι προχωρούμε σε κοινή προμήθεια, για να μην πλειοδοτεί ο ένας σε βάρος του άλλου. Το δεύτερο σημείο είναι ο «διάδρομος» τιμών, που έστειλε ένα πολύ δυνατό μήνυμα στην αγορά φυσικού αερίου, καθώς η τιμή έχει πέσει και διαμορφώνεται γύρω στα 100 δολάρια αυτή τη στιγμή. Και επίσης οι ενέργειες που θα γίνουν ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος δείκτης φυσικού αερίου που θα λαμβάνει υπόψη την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Κοινός στόχος μας είναι να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας. Θεωρώ ότι ήμασταν αρκετά αποτελεσματικοί σε αυτό και πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη γραμμή, γιατί υπάρχει η ανησυχία ότι το ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί μέχρι τον φετινό χειμώνα. Πρέπει να επιβιώσουμε αυτόν τον χειμώνα, αλλά πρέπει να επιβιώσουμε και τον επόμενο χειμώνα και να διαθέτουμε μακροπρόθεσμες λύσεις για την ενέργεια. Επομένως, εργαζόμαστε σκληρά και η ενότητα, στο ζήτημα αυτό, είναι «κλειδί». Σας ευχαριστώ».

Η ικανοποίηση Μητσοτάκη

Παίρνοντας το λόγο ο πρωθυπουργός απάντησε τα εξής: «Είμαι ικανοποιημένος που στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταφέραμε να συμφωνήσουμε να αναθέσουμε στους Υπουργούς μας να λάβουν αποφάσεις και όχι απλώς να σχεδιάσουν. Η Πρωθυπουργός έχει δίκιο που αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πλήρες πακέτο. Ο δυναμικός «διάδρομος» των τιμών, το πλαφόν για τις απότομες εκτοξεύσεις των τιμών, είναι ένα στοιχείο αυτού που πρέπει να συμφωνηθεί. Πρέπει, όμως, να επισημάνω ότι στις αγορές δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός πως είμαστε αποφασισμένοι να μειώσουμε τις τιμές. Και πιστεύω ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά είναι επίσης επειδή (οι αγορές) γνωρίζουν ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε.

Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα να δράσουμε. Κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αλλά πρέπει να πω ότι πετύχαμε να περιορίσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου στο βαθμό που είναι πραγματικά δυνατό. Όλες οι χώρες μας λαμβάνουν μέτρα για την ενεργειακή αποδοτικότητα, προσπαθούν να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. Και φυσικά, όσον αφορά την Ελλάδα, εφαρμόσαμε -ήμασταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε- έναν μηχανισμό μέσω του οποίου δεσμεύουμε τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας και στη συνέχεια τα επιστρέφουμε στους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΘ

Επομένως, διατηρήσαμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά σε λογικά επίπεδα. Εκείνο που λέω είναι ότι έχουμε αποφύγει τις εξάρσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα είχαν συμβεί χωρίς την επιδότησή μας. Και όλοι όσοι λαμβάνουν λογαριασμό ρεύματος στην Ελλάδα μπορούν τώρα πραγματικά να δουν τι πληρώνουν, ποια είναι η επιδότηση και τι θα είχαν πληρώσει χωρίς την κρατική παρέμβαση.

Πρέπει όμως να επισημάνω ότι αυτό το πρόγραμμα προφανώς υποστηρίζεται και μέσω του κρατικού προϋπολογισμού και ότι υπάρχουν όρια για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως προς το πόσα μπορούμε να δαπανήσουμε για να στηρίξουμε τους πολίτες μας. Και γι’ αυτό η ευρωπαϊκή λύση, η ευρωπαϊκή υποστήριξη, είναι τόσο σημαντική» κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Το κόστος ζωής και η ενέργεια

Αναφερομενος στο κόστος ζωής και ειδικότερα στο υψηλό κόστος της ενέργειας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως όλες οι κυβερνήσεις παλεύουν με αυτό το πρόβλημα και κατανοούν το βάρος που επωμίζονται οι πολίτες.

«Δεν υπάρχουν ποτέ εύκολες λύσεις σε αυτά τα πολύπλοκα προβλήματα. Και πιστεύω ότι σε όλες τις χώρες αντιμετωπίζουμε λαϊκιστικές αντιπολιτεύσεις που υπόσχονται τα πάντα στους ψηφοφόρους, χωρίς να κατανοούν ότι αν οι λύσεις ήταν τόσο εύκολες θα είχαν ήδη εφαρμοστεί. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα -όπως και η Εσθονία- στηρίζει συστηματικά επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις του υψηλού κόστους της ενέργειας. Χρειαζόμαστε όμως μια ευρωπαϊκή λύση. Το έχουμε συζητήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Έχει έρθει η ώρα για τους Υπουργούς μας να καταλήξουν σε μία συμφωνία προκειμένου να επιβληθεί ένα πλαφόν στις ανεξέλεγκτες διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο θα μας επιτρέψει να έχουμε μεγαλύτερη προβλεψιμότητα σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες ενεργειακές πολιτικές μας. Και, φυσικά, μιλώντας για μακροπρόθεσμες ενεργειακές πολιτικές, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε λίγες ημέρες θα είμαστε στη σύνοδο COP27 και θα συζητήσουμε για το πόσο σημαντική είναι η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για γεωπολιτικούς λόγους.

Αν θέλουμε να απεξαρτηθούμε από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, πρέπει βραχυπρόθεσμα να διασφαλίσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου από άλλες πηγές. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά την κατασκευή υποδομών για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), για τον εφοδιασμό όχι μόνο της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της περιοχής, και φυσικά σε ό,τι αφορά την άμεση προώθηση μιας πολύ ταχύτερης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε πηγές ενέργειας που κανείς δεν θα μπορεί ποτέ να μας στερήσει», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.