Τη βεβαιότητά του ότι και αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας «η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πολιτεία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων» εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η οικονομία θα διατηρηθεί ανοιχτή «με ελάχιστες εκπτώσεις και παραχωρήσεις» μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή άλλη αποτελεσματική θεραπεία, και πρόσθεσε ότι «παρά την αύξηση των κρουσμάτων η Ελλάδα εξακολουθεί και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος να τα καταφέρνει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι αυτή την επιτυχία θα την διαφυλάξουμε και μέχρι που να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που δεν θα είναι άλλη από το εμβόλιο ή από μια άλλη τελείως αποτελεσματική θεραπεία, και πρόσθεσε:
«Θα διατηρήσουμε την οικονομία μας ανοιχτή, με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις και παραχωρήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία όλων των συμπολιτών μας, κυρίως των αγαπημένων μας, αλλά και να επιτρέψουμε στη χώρα να ανασάνει οικονομικά. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή την ισορροπία θα μπορέσουμε να την βρούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μήνυμα σε Τουρκία
Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία επισημαίνοντας ότι η νηνεμία στις διμερείς σχέσεις δεν εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα.
«Το ταξίδι σας στο Καστελόριζο συνέπεσε με την υποχώρηση της εθνικής φουρτούνας και εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούν. Αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «η κυρά της Ρω θα ήταν διπλά συγκινημένη εάν γνώριζε ότι την επισκέφθηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Από την πλευρά της η ΠτΔ επισήμανε ότι «οι διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις από τους συμμάχους μας οδήγησαν σε αυτή την κίνηση, ενδεχομένως προς αυτή την κατεύθυνση εκ μέρους της Τουρκίας. Θα δείξει βέβαια το μέλλον».
Επίσης ανέφερε ότι είναι καιρός «η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά, και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».
Τέλος, η ΠτΔ αναφέρθηκε στο θέμα της Μόριας και είπε ότι είναι ανοιχτή πληγή που διαρκώς υπενθυμίζει ότι οι ευρωπαϊκές αξίες θα πρέπει να είναι παρούσες και στην ανθρωπιστική κρίση. Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο νέο σχέδιο θέσεων της ΕΕ για την μετανάστευση και άσυλο θα μπορέσει η χώρα μας να βρει απαντήσεις, στα προβλήματα που είναι πάρα πολύ σοβαρά και που η χώρα μέχρι στιγμής έχει αντιμετωπίσει σχεδόν μόνη της.
Αναλυτικά οι δηλώσεις
Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από την πανδημία, αναφέρθηκαν επίσης στα εθνικά θέματα και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής:
«Να σας συγχαρώ για το πολύ επιτυχημένο ταξίδι σας στο Καστελόριζο το οποίο συνέπεσε και μια υποχώρηση στις εθνικές φουρτούνες. Και εύχομαι αυτά τα ήρεμα νερά να διατηρηθούνε αλλά αυτό, όπως ξέρετε, είναι κάτι το οποίο δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Επίσης θέλω να σας πω ότι η Κυρά της Ρω θα ήταν διπλά συγκινημένη αν γνώριζε ότι την επισκέφτηκε η πρώτη γυναίκα της Δημοκρατίας. Και πάλι συγχαρητήρια για μια πολύ επιτυχημένη επίσκεψη. Ήθελα επίσης να σας ενημερώσω ότι στο μέτωπο της πανδημίας το οποίο όπως ξέρετε μας απασχολεί όλους, έχουμε πάρει μια σειρά από πρόσθετα μέτρα που αφορούνε κυρίως την Αττική. Υπάρχει μια λελογισμένη ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει είναι λογικά και ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εξακολουθούμε να επιμένουμε πάρα πολύ στη χρήση της μάσκας ως το ένα οριζόντιο προστατευτικό μέτρο το οποίο μπορεί να μας επιτρέψει να μην χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα στο μέλλον. Και πιστεύω ότι όπως και στο παρελθόν όταν αυξήσαμε την κλιμάκωση των μέτρων, έτσι και τώρα θα καταφέρουμε να ελέγξουμε και αυτό το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας – επειδή βλέπω διάφορα στατιστικά τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα – είναι απολύτως έτοιμο να αντιμετωπίσει την όποια έξαρση των κρουσμάτων και σε επίπεδο κρεβατιών και σε επίπεδο κρεβατιών ΜΕΘ. Ούτως ή αλλιώς μέσα στον επόμενο βήμα θα δίνονται καθημερινά αλλά και εβδομαδιαία στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας περισσότερα καινούργια κρεβάτια εντατικών σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε θέσει με την υποστήριξη των δωρητών οι οποίοι με τόσο μεγάλη συγκίνηση είχαν ανταποκριθεί στα αιτήματα να ενισχύσουμε το ΕΣΥ με μόνιμα κρεβάτια εντατικής θεραπείας».
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου από την πλευρά της είπε τα εξής: «Βρισκόμαστε απ’ότι αντιλαμβάνομαι σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στα εθνικά θέματα, στις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και στο μέτωπο της πανδημίας. Είχα την ευκαιρία πράγματι στην επίσκεψή μου στο Καστελόριζο που είχε ιδιαίτερα συγκινητικό χαρακτήρα και για μένα, να διαπιστώσω τη ψυχραιμία και την αποφασιστικότητα αλλά και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού των κατοίκων. Η κυρά της Ρω, το πνεύμα της, νομίζω ότι ζει εκεί, συνεχίζει να υπάρχει. Στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου περνάμε μια δύσκολη περίοδο μετά από μια έντονη κλιμάκωση με προκλήσεις και απειλές και εμπρηστική συχνά ρητορική εκ μέρους της τουρκικής ηγεσίας. Δείχνει να υπάρχει ευκαιρία για ουσιαστική αποκλιμάκωση. Οι διπλωματικές κινήσεις και οι πιέσεις από τους συμμάχους μας οδήγησαν σε αυτήν την κίνηση ενδεχομένως προς αυτή την κατεύθυνση εκ μέρους της Τουρκίας. Θα δείξει βέβαια το μέλλον. Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά και ότι μόνο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ο δρόμος, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα και στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Όπως αναφέρατε και εσείς, και το μέτωπο της πανδημίας αλλά και του προσφυγικού-μεταναστευτικού είναι ανοικτά και πολύ κρίσιμα και βαρύς ο ρόλος για αυτούς που τα διαχειρίζονται. Η ανοικτή πληγή της Μόριας είναι μια διαρκής υπενθύμιση σε όλους μας και στην Ευρώπη στο σύνολό της, ότι οι ευρωπαϊκές αξίες πρέπει να είναι εδώ όχι μόνο στα θέματα των οικονομικών κρίσεων αλλά και στην ανθρωπιστική κρίση. Οι άνθρωποι αυτοί δικαιούνται κάποιες απαντήσεις. Όποιοι δικαιούνται να παραμείνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος να παραμείνουν. Όσοι άλλοι πρέπει να γυρίσουν στον τόπο προέλευσής τους. ‘Ακουσα ότι ετοιμάζεται ένα σχέδιο – αυτό το έχει ήδη παραγγείλει η αρμόδια επίτροπος – για το τέλος του μήνα. Θέλω να πιστεύω ότι εκεί θα βρούμε κάποιες ικανοποιητικές απαντήσεις . Σηκώσαμε πολύ μεγάλο βάρος – το έχετε πει και εσείς κατ’επανάληψη – η χώρας μας και ειδικά τα συγκεκριμένα νησιά. Και στο μέτωπο της πανδημίας ελπίζω ότι θα ξαναβρούμε όλοι την συνέπεια και την υπευθυνότητα που δείξαμε στην πρώτη περίοδο. Είναι ανησυχητικά λίγο ακριβώς τα στοιχεία της χαλάρωσης, ήταν το καλοκαίρι, ήταν η μεγάλη πίεση από το χειμώνα που προηγήθηκε. Ας θυμόμαστε πάντα όλοι ότι δεν μπορεί η επίκληση της ελευθερίας μας να οδηγεί στο να βάζουμε σε κίνδυνο τους γύρω μας , το κοινωνικό σύνολο. Είναι πολύ σημαντικό νομίζω αυτό για όλους».
Ο πρωθυπουργός παίρνοντας ξανά το λόγο είπε: «Έχετε απόλυτο δίκιο να στέκεστε σε αυτή τη λεπτή ισορροπία μεταξύ ελευθερίας και ευθύνης την οποία εσείς και με την προηγούμενη ιδιότητά σας είχατε κληθεί πολλές φορές να ερμηνεύσετε. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι και αυτή τη φορά η ελληνική κοινωνία και η ελληνική πολιτεία θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και θέλω να τονίσω ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η Ελλάδα εξακολουθεί και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος να τα καταφέρνει καλύτερα από σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή την επιτυχία λοιπόν θα την διαφυλάξουμε και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που δεν θα είναι άλλη από το εμβόλιο ή από μια τελείως αποτελεσματική θεραπεία, θα διατηρήσουμε την οικονομία μας ανοικτή με τις ελάχιστες δυνατές εκπτώσεις και παρατηρήσεις που όλοι πρέπει να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την υγεία των συμπολιτών μας, κυρίως των αγαπημένων μας, αλλά και για να επιτρέψουμε στη χώρα να ανασάνει οικονομικά. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή την ισορροπία θα μπορέσουμε να τη βρούμε».
«Λεπτή ισορροπία αλλά αναγκαίο να κρατηθεί», απάντησε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.